Ömürboyu yaşanacak şehir

Güncelleme Tarihi:

Ömürboyu yaşanacak şehir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kirli havasına ve denizine, delirten trafiğine, talan edilen tarihine, beton mahallelerine, pahalılığına rağmen...

National Geographic Traveler Dergisi'nin 500 aday şehir arasından seçerek yaptığı listede İstanbul ilk 10'da.

İşte yaşanacak şehirler

National Geographic Traveler Dergisi, ‘‘Bir ömür yaşanacak şehirler’’i belirledi. Yayın dünyasında saygınlığı olan dergi, kendi fotoğrafçıları ve editörlerinin yanısıra tanınmış yazar ve seyahat uzmanlarına 500 aday kent arasından seçim yaptırdı. Uzmanların ve ünlülerin ortaklaşa oylarına göre İstanbul, New York, Barcelona, Hong Kong, Kudüs, Londra, Paris, Rio de Janeiro, San Francisco ve Venedik en çok oy alan şehirler oldu.

Okurlara göre İstanbul birinci

Derginin editörü Keith Bellows, ‘‘Bu şehirler dünyamızın ruhunu ve çok çeşitliliğini yakalıyor, belleklerde silinmez hatıralar bırakıyor. Yüzyılı geride bırakırken bu kentleri kutluyoruz. Eğer gerçek seyahat meraklısı iseniz bu yerleri görmelisiniz’’ dedi. Dergi okurlarına ‘‘Siz de seçiminizi yapın, bizim listeyle karşılaştıralım’’ diye çağrı yaparak bir web sitesi açtı. Okurların oyları İstanbul'u bir numaraya yükseltti.

Neler yazıldı?

Dergide İstanbul'u anlatan yazı, New York’un hemen ardından yer alıyor ve resimlerle veriliyor.

Yazı, İstanbul’u, ‘‘meyve bahçelerinin tadında, pek çok ülkenin fidanlığı, şöhretlilerin okulu’’ diye tanımlayan 17’nci yüzyıl divan şairi Nabi’den bir alıntıyla başlıyor.

İstanbul hakkında üçüncü kitabı ‘‘İstanbul-İmparator’a Yakışan Şehir ’’ de dahil olmak üzere 30 kitap yazan John Freely’nin ‘‘Benim İstanbulum’’ adlı makalesine de yer veriliyor.

Yazar Freely, pek çok kez ziyaret ettiği İstanbul’un özelliklerini kısaca sıraladıktan sonra Fransız seyyahı Petrus Gyllius’un İstanbul için söylediklerini naklediyor:‘‘Bence diğer tüm şehirler fani. Ama yalnızca bu şehir, yerkürede insanlar oldukça varlığını sürdürecek.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!