Ölümsüzlük enzimi bulundu

Güncelleme Tarihi:

Ölümsüzlük enzimi bulundu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı bilimadamları, ‘‘ölümsüzlük enzimi’’ adını verdikleri yeni bir enzim keşfettiler. Yeni bulunan enzimin, kanserin yanı sıra yaşlılıkla ilgili sorunların çözümüne de katkıda bulunacağı bildiriliyor. Bilimadamlarının yaptıkları açıklamalara göre, insanlar yaşlandıkça, bölünen hücreler ‘‘telomere’’ adı verilen çok değerli DNA parçacıklarının bir kısmını yitiriyorlar. Yaklaşık 100 kez bölündükten sonra bir hücre artık özelliklerini koruyamayacak hale geliyor ve yok oluyor. Bunun tek istisnası ‘‘sürekli kendisini yenilemeyi başaran’’ kanserli hücreler. TIME dergisinde yer alan bir habere göre, bu noktadan yola çıkan Amerikalı bilimadamları Robert Weinberg ve Thomas Cech, ‘‘telomere enziminin faaliyetini kontrol eden bir geni kopyalamayı başardıklarını’’ açıkladılar. Söz konusu enzimin, kanserin yanı sıra yaşlılığın yol açtığı çeşitli hastalıkların tedavisinde yararlı olacağı umuluyor.

Ancak ‘‘Science’’ (Bilim) ve ‘‘Cell’’ (Hücre) adlı bilimsel dergilerde yayınlanan haberlere göre, bilimadamları, yan etkileri ve tümörlerin büyümesini hızlandırabileceğinden korktukları için, bulunan ‘telomere’lerin insanlar üzerinde denenmesine birkaç yıldan önce başlayamayacaklar.

Enzim nedir?

Canlıların metabolizma süreçlerindeki biyokimyasal tepkimelerin gençekleşebilmesi için, her biri belirli bir tepkimede katalizör işlevi gören karmaşık proteinlerin ortak adı. Yaşamın sürüp gitmesi için enzimlerin varlığı zorunludur. Canlılarda enerjinin depolanmasından ve gerektiği anda kullanıma sunulmasından da enzimler sorumludur. Enzimler, üreme, sindirim ve solunum süreçlerinden görme olayına kadar pek çok işlevin yerine getirilmesinde rol oynar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!