Ölümden başkası yalan

Güncelleme Tarihi:

Ölümden başkası yalan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Söylediği masum yalanlarla tanınan, ‘Teyyo pehlivan’ lakaplı Tayyip İde öldü. Hiç evlenmeyen 84 yaşındaki Teyyo pehlivan, Pasinler Kaymakamlığı tarafından yaptırılan küçücük bir evde tek başına yaşıyordu. Teyyo pehlivanın 100'e yakın yalanı Erzurum Ansiklopedisi'nde yer alacak.

Fıkra gibi söylediği masum yalanlarla kamuoyunun yakından tanıdığı ‘Teyyo pehlivan’ lakaplı 84 yaşındaki Tayyip İde, öldü.

Pasinler İlçe merkezi Kurtuluş Mahallesi'nde Kaymakamlık tarafından yaptırılan küçük bir evde tek başına yaşayan ve belediyenin aşevinden yemek yardımı alan Teyyo pehlivan, rahatsızlığı nedeniyle bir süre önce Pasinler Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı. Üç gün önce taburcu edilen Teyyo pehlivan, önceki gece bir süre Hacı Rüştü'nün kahvehanesinde oturdu.

Sahur için kahvehaneden ayrılan Teyyo pehlivanın sabah dışarı çıkmamasından şüphelenen komşuları, durumu yetkilileri bildirdiler. Yapılan kontrolde Teyyo pehlivanın gece kalp yetmezliğinden öldüğü belirlendi. Teyyo Pehlivan'ın cenazesi, İbrahim Hakkı Camii'nde kılınan öğle namazı sonrası doğduğu ilçedeki Asri Mezarlık'ta toprağa verildi.

ÇAĞDAŞ NASRETTİN

Teyyo Pehlivan'ın bugüne kadar söylediklerinden 100 kadar yalanını derleyen Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr. Şenol Kantarcı, bunların il kültürünün folklorik bir parçası olduğunu bildirdi. Dr. Kantarcı, şunları söyledi:

‘‘Gençliğinde iyi güreş tuttuğu için lakabı Teyyo Pehlivan olarak kalmış. Şimdiye kadar hiç evlenmemiş. Temiz giyimli, sevimli bir ihtiyar. Okuma- yazması yok ama dünyayı çok yakından izlemesini biliyordu. Halk onun anlattığı yalanları, zevkle dinliyordu. Günümüzün gerçek bir Nasrettin Hoca'sıydı. Ani ölümü, sevenlerini üzdü. Yalanlarını yayınlayacağımız Erzurum Ansiklopedisi'ni çok merak ediyordu. Göremedi.’’

Son palavrası

Erez yardım istemiş

Teyyo pehlivan son yalanını Hacı Rüştü'nün kahvesinde anlattı. Kahvedekilerle sohbet eden Teyyo pehlivan, hükümeti kurmakla görevlendirilen Yalım Erez'in kendisinden yardım istediğini anlattı. Yalım Erez'in DYP lideri Tansu Çiller ile FP lideri Recai Kutan'dan destek almak için kendisine ricada bulunduğunu anlatan Teyyo pehlivan, kabinede yer alması için bazı isimleri de önerdiğini söyledi.

Teyyo’dan...

Atatürk

Rahmetli Atatürk'ün yanında oturuyorum. Gazi, İngiltere Cumhurbaşkanı ile satranç oynuyor. Hem de iddialı bir karşılaşma. Atatürk, Cumhurbaşkanı'na dedi ki, 'Yenersem bana ne vereceksin?' İngiliz Cumhurbaşkanı, 'Sana Kuzey İrlanda'yı veririm' dedi. Buna karşılık Atatürk de, 'Ben de yenilirsem sana Doğu Anadolu'yu vereceğim' diye konuştu. Ben hemen itiraz ettim ve Atatürk'e, 'Bizim ev n'olacak' dedim. O zaman büyük Atatürk, 'Teyyo pehlivanın evi hariç' dedi. Bu kez İngiltere Cumhurbaşkanı itiraz etti ve 'Teyyo pehlivanın evi yoksa ben Doğu Anadolu'yu ne yapayım' dedi ve satranç oynamaktan vazgeçti.

Muhammet Ali

O dönemler boksör Muhammet Ali, gavur. Benim de ünüm dünyanın ta öbür ucuna kadar ulaşmış. Ali haber salmış, 'Gelsin onunla dövüşelim' diye. Kalktım Amerika'ya gittim. Ringe çıktık. Yaradana sığınıp buna bir yumruk attım. Feleği şaştı. Yere düştüğü an öleceğini sandı ve Kelime- Şehadet getirdi. Sonra onunla dost olduk. Şimdi beni sık sık arar hal ve hatır sorar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!