Ölüm şişeleri

Güncelleme Tarihi:

Ölüm şişeleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sahte rakı imalatçıları, Gaziosmanpaşa'da bir yıl içinde dört kişinin ölümüne neden oldu. Savcı, ölümlerin üzerine gidince, akşamcıları mezara gönderen sahte rakı şebekesi çökertildi.

Gaziosmanpaşa'da son bir yıl içinde, Sebahattin Eren, Yaşar Kocatürk, Kenan Sarıtaş ve Sinan Korkmaz, alkol komasına girerek öldüler. Art arda meydana gelen ölüm olaylarını şüpheli bulan Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcılığı, olayla ilgili başlattığı soruşturmayı Mali Şube Müdürlüğü'ne devretti. Olayların meydana geldiği Sultançiftliği, Gazi Mahallesi ve Merkez Mahallesi'ne gelen rakıları takibe alan İstanbul Mali Polisi, Pendik ve Adapazarı'ndaki iki sahte rakı imalathanesini tespit etti.

Polis-jandarma baskını

Polisler, jandarma ile birlikte yaptıkları operasyonlarda, Adapazarı Karapürçek ve Pendik Emirli Köyü'nde sahte rakı imalathanesi olarak kullanılan çiftliklere baskın yaptı. Pendik Emirli Köyü'nün inek ahırını kiralayan Yüksel Aşırı'nın, daha önceden aynı suçtan sabıkası bulunduğu belirlendi. Ele geçirilen çok miktarda sahte rakının, iki depoda satışa sürülmek üzere hazır bekletildiği görüldü. Rakıların sadece sahte olmadığı, aynı zamanda çok pis bir ortamda üretildiği anlaşıldı. Sakarya'nın Karapürçek İlçesi Potuklar Köyü'nde, 48 yaşındaki Selahattin Sıtar'a ait tavuk çiftliğine yapılan baskında ise rakı imalatında kullanılan her biri 50 litrelik içi alkol dolu bidonlar, binlerce boş ve satışa sunulmak üzere hazır bekleyen rakı şişesi ele geçirildi. Çiftliğin sahibi Sıtar gözaltına alınırken, sahte rakı ve malzemeler, jandarma tarafından imha edildi. Sıtar, 10 gün önce İstanbul'dan gelen 2 kişiye tavuk çiftliğini kiraladığını belirterek, ‘‘Benden burayı çamaşır suyu imal etmek için kiraladılar. Rakı imal ettiklerini bilmiyordum’’ dedi.

4 kişi yakalandı

İki ayrı işyerinde Zülfü Aydın, İbrahim Güler, Savaş Şahin ve Ziyaddin Gündoğdu tarafından işletildiği belirlenen iki imalathanede, toplam 16 bin şişe satışa hazır, 20 ton da şişelenmek üzere bekletilen sahte rakı ele geçirildi. Operasyonlarını sürdüren polis, Aydın, Güler, Şahin ve Gündoğdu'yu yakalayarak gözaltına saldı. Mali Şube'deki sorgulamaları tamamlanan sanıklar, çıkarıldıkları Şişli Cumhuriyet Savcılığı tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar. Polis yetkilileri, sahte rakı imalatçılarının profesyonelce çalıştıklarını, şişelerin üzerindeki etiket ve kapakların, TEKEL'in ürettiği rakıların üzerindekinden ayırt edilemediğini belirttiler.

Sahte rakının ipuçları

1- Gerçek rakıdaki Tekel ve Rakı yazısı parlak, sahtedeki mat.

2- Gerçek rakının kapağı şişeye tam oturtulmuşken, sahte rakının kapağının alt boğumu şişeye tam oturmuyor. Bütün şişe kapaklarında tek bir seri numarası var.

3- Gerçek rakı her zaman duru, temiz görülürken, sahte rakının dibine dikkatli bakıldığında tortular var.

4- Gerçek rakı, kilosu 500 bin lira olan etil alkolden yapılırken, sahte rakı 50 bin lira olan metil alkolden yapılıyor.

5- Sahte rakı insanı sarhoş etmiyor gibi görünür. Ancak daha sonra şiddetli baş ağrısı ve çarpma yapar.

Sahte rakı kurbanları

Tonlarca sahte rakının yakalanma-sına neden olan ölüm olaylarından ilki, 10 Ekim 1997 tarihinde meydana geldi. Sultançiftliği Uğur Mumcu Mahallesi, 2293 Sokak, 14 numarada oturan 55 yaşındaki Yaşar Kocatürk, içtiği iki duble rakının ardından fenalaştı ve kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı. Bu olaydan 15 gün sonra, aynı mahallenin 2130 numaralı sokağında oturan Sinan Korkmaz da benzer şekilde yaşamını yitirdi. Gazi Mahallesi 1436 Sokak'ta oturan nikelaj ustası Kenan Sarıtaş, 3 Şubat 1998'de içtiği bir duble rakıdan sonra kan kusmaya başladı. Ve o da sahte rakının kurbanı oldu. Son olarak 11 Haziran 1998'de, Gaziosmanpaşa Merkez Mahallesi, Çukur Çeşme Caddesi, 48 numarada oturan 39 yaşındaki Sebahattin Eren, bir küçük şişe rakı içtikten sonra fenalaştı ve hastaneye kaldırıldı. Bir firmada motosikletli kurye olarak çalışan Eren, bir hafta boyunca tedavi gördüğü Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde, 18 Haziran günü yaşamını yitirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!