Ölüm otobüsü

Güncelleme Tarihi:

Ölüm otobüsü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Konya Ereğli Karayolu'nda tanker şoförünün uyuması sonucu meydana gelen katliam gibi kazada, çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu 48 kişi diri diri yanarak yaşamını yitirdi. Tankerle çarpışan tıklım tıklım dolu otobüstekilerden sadece 5 kişi yaralı kurtuldu. Kayseri'den önceki akşam saat 18.00'de, terminalden aldığı çoğu Kayseri Üniversitesi'nde okuyan 17 yolcuyla Kuşadası seferine çıkan Muammer Çiçekyurt yönetimindeki İpek Turizm'e ait 34 YON 34 plakalı otobüs, Niğde'ye uğradı. Buradan da yine çoğu Cumhuriyet Bayramı tatilinden yararlanarak Denizli ve Aydın'daki ailelerinin yanına giden Niğde Üniversitesi öğrencisi 21 yolcu daha alan otobüs, yol güzergahındaki il ve ilçelere uğradı. Yolcu sayısı 46'ya ulaşan ve personelle birlikte içinde 50 kişi bulunan otobüs, saat 22.30 sıralarında Ereğli-Konya Karayolu'nun Karapınar İlçesi yakınlarına geldi.

UYARIYI FARK ETMEDİ

Otobüs, Cumhuriyet Köyü yakınlarında seyrederken, karşı yönden gelen Mehmet Ceylan yönetimindeki 63 DR 995 plakalı tankerin sol şeritte olduğunu farketti. Çiçekyurt, olayın bundan sonrasını şöyle anlattı: ‘‘Karşıdan gelen araç ile aramızda 100 metre kadar mesafe kaldığında, bizim şeritte olduğunu fark ettim. Selektör yaparak uyarmak istedim. Tüm uyarılarıma rağmen üzerimize gelmeye devam etti. Yolu terk etmeyi, şarampole girmeyi düşündüm, ancak otobüs doluydu, yolculara bir şey olur diye vazgeçtim. Karşıdan gelen araçla aynı şeritte olduğumuz için bana göre sol şerit boştu. Sol şeride geçtim. Ancak bu kez de aramızda 10-15 metre kala tankerin sürücüsü uyandı ve o da kendi şeridine geçmek isteyince, otobüsün sağ kapı tarafından çarpıştık. Ön camın kırılmasıyla bir anda dışarıya fırladım. Dönüp baktığımda otobüs yanmaya başlamıştı. Alevler arasından bir yolcu otobüsten atladı. Elime geçen bir karton parçasıyla ona yardım edip alevleri söndürdüm. Bir kadın (Nuriye Özalp) yardım istedi. Sanırım bir numaralı koltukta oturuyordu. Onu da elinden tutarak camdan çıkarıp uzaklaştırdım. Diğer yolcularım kurtulamadı.’’ Çarpışmanın etkisiyle araçlar alev alırken, otobüsün kırılan ön camından çıkmayı başaran şoför Muammer Çiçekyurt, yedek şoför Seyit Baykal ile yolculardan Fetullah Kiriş, Bekir Altıntaş ve Nuriye Özalp kurtulabildi. Tanker şoförü Mehmet Ceylan ve yanında bulunan Halil Öztürk ile otobüste kalan diğer 46 kişi cayır cayır yanarak can verdi.

YOLCU DA DOĞRULADI

Kazadan yaralı kurtulan 5 kişiden biri olan Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Fetullah Kiriş de tedavi gördüğü Numune Hastanesi'nde kazayı anlatırken, otobüs şoförünün söylediklerini doğruladı. Kiriş şunları söyledi: ‘‘Karşıdaki araç bizim şeritten geliyordu. Otobüs sürücüsü defalarca selektör yaparak uyarmaya çalıştı. Başaramayınca boş olan sol şeride geçmek istedi. Bu sırada tanker de aynı şeride geçmek isteyince kafa kafaya geldik. Otobüs alevler içindeyken, ön camın kırıldığını görünce kendimi dışarıya attım.’’

Kimlikler güçlükle belirlendi

Otobüste diri diri yanarak can veren 48 kişinin kimliğini saptama çalışmaları, cesetler tanınmayacak halde olduğu için güçlükle sürdürüldü. Kazada yaşamını yitiren 48 kişiden, 44'ünün adları şöyle: Mehmet Ceylan, Halil Öztürk, Murat Temiztürk, İsmail Yıldırdım, M. Fatih Korkmaz, Hacı Ahmet Özkök, Bahattin Güneşdoğan, Sema İlhan, Metin İlhan, Yasemin Koçtürk, Hulki Dizdarlar, Hilmi Küçükalim, Aysun Çubuk, Yusuf Düdükçü, Emine Çapar, Canan Gelibolu, Derya Ege, Bülent Eker, Raziye Erol, Hatice Akkan, Recep Gülle, Mücahit Deniz, Belkıs Akbaş, Aslı Yılmaz, Zühal Kaya, Ümit Enginer, Tamer Kılıç, Yahya Gökhan, Mehmet Kısa, Veysel Çinitaş, Hasan Yıldız, Sebahattin Kahraman, Bekir Tarla, Safiye Özkan, Leyla Başaran, Ferhan Sarı, İsmail Değirmenci, Sabahat Oğuz, Sabri Macun, A. Remzi Akıllı, Cahit Akdoğan, Aylin Aldemir, Dilek Kocan, Ayşe Becer.

Benim şeritteydi

Vücudunda yanık ve kırıklar bulunan otobüs şoförü Muammer Çiçekyurt, kazaya tanker sürücünün neden olduğunu söyledi. 20 yıllık şoför olan 39 yaşındaki Çiçekyurt, ‘‘Karşıdan bizim şeritte gelen araca selektör yaptım, korna çaldım. Yolun sağına inmeyi düşündüm ama otobüs takla atar diye vazgeçtim. Sonra da boş olan sol şeride yöneldim. Tanker de o anda Azrail gibi üzerimize geldi’’ dedi.

Ön camdan atladım

Kazada yaralanan Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Konyalı Fetullah Kiriş, kaldırıldığı Numune Hastanesi'nde tedavi görüyor. Kiriş, otobüs şoförünün elinden geleni yaptığını, ancak karşıdan gelen tanker sürücüsünün hatasının bunca cana mal olduğunu söyledi. Kiriş, ‘‘Ön camın kırıldığını görünce kendimi dışarıya attığımda otobüs alevler içindeydi’’ dedi.

Üç arkadaşı ecel bile ayıramadı

Aydın'ın Germencik İlçesi'ne bağlı Mursallı Beldesi'nde çocukluklarından beri birbirlerinden ayrılmayan 20 yaşındaki beş arkadaştan üçü önceki gece meydana gelen feci kazada can verdi.

Seran Güzbahar, Sebahat Oğuz, Nusret Ergin, Sabri Macun ve Ahmet Remzi Akıllı, geçen yıl liseden mezun olduktan sonra üniversite tercihlerini de birlikte yaptılar. Niğde'deki fakülte ve yüksek okulları seçen 5 arkadaştan, Sebahat Oğuz, Niğde Üniversitesi'nde iki yıllık muhasebe bölümünü, Sabri Macun, 2 yıllık İşletme Bölümü'nü ve Ahmet Remzi Akıllı da 4 yıllık sınıf öğretmenliğini kazandı. Hafta sonu ve Cumhuriyet Bayramı tatilinden yararlanmak isteyen Oğuz, Macun ve Akıllı, ailelerini ziyaret için Kayseri İpek Turizm'e ait otobüse Niğde'den binerek Aydın'a hareket ettiler. Ancak ecel, üç arkadaşı Konya - Ereğli Karayolu'nda yakaladı.

Otobüse son anda binmedi

Üsküdar Sanat Tiyatrosu yöneticisi Hikmet Çığır, felaket otobüsüne binmekten son anda vazgeçince kurtuldu. Ağıtların yükseldiği Aydın Otogarı'nda başından geçenleri Hürriyet muhabirine anlatan Çığır, şöyle dedi: ‘‘Aydın'da Emniyet Müdürlüğü'nün düzenlediği Uyuşturucu ve Terörle ilgili, öğrencilere yönelik tiyatro gösterimiz vardı. Kayseri'den dün (cuma) akşam Aydın'a gelmek için 34 YON 34 plakalı İpek Turizm otobüsünden yer ayırttım. Ancak, bu otobüsten yarım saat önce Aydın'a kalkan Malatya Seyahat otobüsü olduğunu gördüm. Hemen ona bindim. Yolda lastik patladı, İpek Turizm'in otobüsü önümüzden geçti, 'Niye bu otobüse binmedim' diye pişman oldum. Lastik değiştirildi, yola çıktık. Konya'nın Karapınar İlçesi yakınlarında büyük bir faciayla karşılaştık. Binmekten son anda vazgeçtiğim İpek Turizm'in otobüsü tankerle çarpışmış yanıyordu. Yardım için hepimiz seferber olduk. Ancak, büyük bir patlama meydana gelince yaklaşamadık. Ortalık mahşer yerine dönmüştü. Şoförün camdan fırladığını, arkasındaki bir hanım yolcunun kurtulduğunu gördük. Hastaneye götürdüler.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!