Ölüm emri Brüksel'den

Güncelleme Tarihi:

Ölüm emri Brükselden
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

DHKP-C, ölüm orucundaki militanlarına kesinlikle taviz verilmemesi talimatı gönderdi. Brüksel'den verilen emirde, her an yaşanabilecek ölümler dikkate alınmadan ölüm orucu için 60 yeni ismin daha belirlenmesi istendi.

F TİPİ cezaevlerini protesto için cezaevlerindeki ölüm oruçları bugün 61'inci gününe girerken, eylemcilerden ilk başlayanların durumu iyice kötüleşti. Ancak DHKP-C, Brüksel'den örgüt elemanlarına gönderdiği talimatta, ölüm orucundan kesinlikle taviz verilmemesini ve eyleme yeni katılacak 60 kişinin daha hazır bekletilmesini istedi.

Bursa'da güvenlik birimleri, DHKP-C'nin liderlerinin Brüksel'den gönderdiği faksı ele geçirdi. Faksla cezaevlerinde F tipine karşı direnen ve çoğu DHKP-C'li olan tutuklu ve hükümlüler örgüt liderlerinden ‘Eyleme Devam’ talimatı aldı. Yandaşlarının sağlığını ve hayatını hiçe sayan örgüt, ölüm orucunun devam etmesi ve eylemden kesinlikle vazgeçilmemesi talimatını verdi. Ayrıca Bursa Özel Tip Cezaevi'nde 79 kişi, gece sayımı vermeme eylemine hazırlanıyor. Bu cezaevindeki ölüm orucu tutanların DHKP-C ve TKP(ML)'lilerin sayısı 11 hükümlünün daha katılımıyla 27'ye yükseldi. Adalet Bakanlığı'nın olayları saptırdığını öne süren mahkûmlar artık doktor muayenesi de kabul etmiyor.

CEYHAN'DA 6 KİŞİ KATILDI

Ceyhan Cezaevi'nde ölüm orucunu sürdüren 17 siyasi tutuklu ve hükümlüye DHKP/C üyesi 6 kişi daha katıldı. Ceyhan Cezaevi'nde kalan DHKP-C'li Ali Pekinoğlu, Mahmut Öztürkmen, Necati Önder, Recep Gedik, Gökay Dalgıç ve Erdem adlı tutuklu ölüm orucuna başladı. Adana Tabip Odası Başkanı Rıza Mete, ölüm orucundaki mahkûmların durumlarının her geçen gün kötüleştiğini, ancak şuur ve bilinç kaybı olmadığını söyledi.

İZMİR'DE 14 KİŞİ

İzmir Buca Cezaevi'nde 14 tutuklu ve hükümlünün F tipi cezevlerinin kapatılması için başladığı ölüm orucu sürüyor. Ölüm orucuna önce başlayanların sağlık durumları kötüleşti. DHKP-C'li Mesut Avcı, Serhat Karadumanlı, Abdullah Bozdağ ve TKP/ML'li Celal Alpay 60 gün önce başladıkları açlık grevini 25 Kasım'da ölüm orucuna çevirmişti. 5 Aralık'ta 2 DHKP-C'li, 15 Aralık'ta 6 DHKP-C'li ile 2 TKP(ML)'li ölüm orucuna başlamıştı.

İzmir Acil Eylem Masası olarak adlandırılan yaklaşık 100 kişi dün Cumhuriyet Meydanı'ndaki İzmir Merkez Postanesi önünde toplanarak Başbakan Bülent Ecevit ve Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e, ölüm orucundakilerle görüşmelerin sürdürülmesi taleplerini içeren faks çekti.

AYDIN'DA 3 KİŞİ KÖTÜ

Aydın'da 20 Ekim'de başlattıkları açlık grevini 20 Kasım'da ölüm orucuna dönüştüren DHKP/C'li Sinan Eren, Burhan Gardaş ve Suat Karabulut'un sağlık durumları kötüleşti. Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Adagül, tam donanımlı 2 ambulası cezaevinde hazır beklettiklerini söyledi.

UŞAK'TA BİR MAHKÛM AĞIR

Uşak E Tipi Cezaevi'nde DHKP/C'li Sevgi Erdoğan'ın da durumu kötüleşti. Uşak Barosu Başkanı Koray Atak, eylemcilerin Bayrampaşa Cezaevi'nden ‘Ölüm orucunu bırakın’ şeklinde faks mesajı almadan orucu bırakmayacaklarını söyleyerek, ‘‘Böyle giderse acı sonuç yaşanabilir’’ dedi.

Malatya E Tipi'nde 61 gündür ölüm orucunda olan 14 hükümlüden 5'inin sağlık durumu bozuldu. Hakkı Alpan, Mahmut Mete, Aliekber Doğan (TKP(ML), Esma Aslanboğa ve Şaban Murat Özten (DHKP-C)'in durumlarının her geçen gün kötüye gidiyor. Çeşitli sol örgütlerden Çanakkale E Tipi Cezaevi'nde 26 kişi, Bartın Özel Tip Cezaevi'nde 20 kişi, Çankırı E- Tipi Kapalı Cezaevi'nde 12 kişi, Kırşehir E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 2 kişi, Muş'ta 30 PKK'lı ölüm orucunda. Çankırı'da aralarında yazar Eşber Yağmurdereli'nin de katıldığı 44 mahkûm ile Erzurum E ve Özel Tip cezaevlerinde PKK ve DHKP-C'li 292 hükümlü destek için dönüşümlü açlık grevini sürdürüyor.

Ecevit ve Bahçeli'ye brifing

BAŞBAKAN Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'ye cezaevlerinin son durumu, ölüm oruçları, mevcut cezaevleri ve F tipi cezaevlerinin kıyaslamalı durumu, af çıkması halinde muhtemel gelişmeler konusunda brifing verildi. Başbakanlıktaki brifinge Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Adalet Bakanlığı Müsteşarı İhsan Erbaş, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun da katıldı. Brifingde Genelkurmay temsilcilerinin de katıldığı belirtildi. Yaklaşık yarım saat süren brifingten sonra herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!