Ölü çocukların kalplerini izinsiz aldılar

Güncelleme Tarihi:

Ölü çocukların kalplerini izinsiz aldılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2002 13:15

Yeni Zelanda bir sağlık skandalıyla çalkalanıyor. Auckland kentinde bir kalp hastanesinin izinsiz olarak bin 350 ölü bebek ve çocuğun kalbini araştırma amacıyla aldığı ortaya çıktı.

Ülkenin en tanınmış kalp merkezi Greenlane Hastanesi'ndeki olay, buranın ''kalp kütüphanesi''nde yapılan kontrolde ortaya çıktı.

Greenlane Hastanesi kalp cerahı Kirsten Finucane, Yeni Zelanda Radyosu'na yaptığı açıklamada, 1950, 1960 ve 1970'li yıllarda ailelerin, çocuklarının kalplerinin hastanede tutulduğundan haberdar olmadığını söyledi.

Finucane, ''Kalpleri almakla yanlış yaptığımızın farkındayız. İnsanların bunu öğrenerek acı duymalarına yol açtığımız için üzgünüz, ancak bu bizim işimiz'' dedi.

Kalplerin, diğer hastanelerden Greenlane Hastanesi'ne otopsi için gönderilen, doğuştan kalp hastası olup ölen bebek ve çocuklara ait olduğu belirtildi.

The Evening Post gazetesine göre, başkent Wellington'da bölgesinden Dawn Bailey adlı kadın, Aralık 1991'de ölen bebeği Ashleigh ile ilgili geçen yıl nisan ayında Tıp Konseyi'ne şikayette bulununca olay açığa çıkmaya başladı.

Başlangıçta bebeğine otopsi yapılmasına izin verdiğini, ancak Ashleigh'in kalbinin araştırma için tutulacağına dair bir işaret olmadığını söyleyen Bailey, ''Altüst oldum. Bunu nasıl yapabildiler? Bu kızıma yapmaları gerekenin tam aksi bir tutum'' diye konuştu.

Yeni Zelanda Tıp Derneği Başkanı John Adams da yaptığı açıklamada, kalplerin tıbbi araştırmalarda ilerleme kaydedilmesine ve birçok bebeğin kalp rahatsızlığı olmaksızın doğmasına yardımcı olduğunu söyleyerek, ''Buna rağmen, Greenlane'deki kalplerin bazılarının ailelerin izni olmaksızın alındığını duymak rahatsız edici, ayrıca ahlaksızca'' dedi.

Bu arada Auckland Bölge Sağlık Heyeti sözcüsü Brenda Saunders, hastanenin kalpleri ailelerine geri vermeyi önerdiğini ve bazı ailelerin öneriyi geri çevirebileceğini söyledi.

Saunders, Greenlane Hastanesi'nin önerisinin ardından, dünden bu yana 400 ila 500 telefon aldıklarını belirtti.

İngiltere'de geçen yıl benzer bir skandalla sarsılmış, en az iki hastanedeki doktorlar, ailelerinin rızası olmaksızın yüzlerce ölü çocuğun organlarını almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!