Olgun kurultay

Güncelleme Tarihi:

Olgun kurultay
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Daha önceki kavgalarla gündeme gelen CHP kurultayı bu kez büyük bir coşku ve olgunluk içinde gerçekleştirildi. Yeni genel başkanın seçildiği kongrede konuşan eski genel başkan Deniz Baykal, delegelerin yaklaşık yüzde 70'i tarafından ayakta alkışlandı.

CHP 11. Olağanüstü Kurultayı, dün büyük bir coşku ve olgunluk içinde yapıldı. Partinin yeni genel başkanı ile parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu üyeleri belirlendi. Kurultayda bütün gözler 1.5 yıldır partililere konuşmayan Deniz Baykal'a çevrilmişti. Baykal'ın konuşması sırasında sol kanat taraftarı bir grup izleyici, başlarda protesto sloganları attı, ancak konuşmanın ilerleyen bölümlerinde bu grubun da susarak dinlemeye geçmesi dikkat çekti. Kurultay kulislerinde Hasan Fehmi Güneş ile Deniz Baykal'ın gizli bir işbirliği içinde olduğu izlenimi yayıldı. Kurultaydan bir gün önce Baykal ve Güneş'in Öymen'e karşı divan başkanı ve seçimlerin birlikte yapılması konusunda uzlaşmış olmaları bu işbirliğinin genel başkanlık seçiminde Baykal lehine gizli bir dayanışma şeklinde sürecek izlemini doğurdu.

AYAKTA ALKIŞ

Baykal konuşmasının sonunda, delegelerin yaklaşık yüzde 70'i tarafından ayakta alkışlandı. İzleyicilerden de alkış aldı. Konuşmanın genel olarak beğenildiği görüldü. Baykal, seçimden önce dile getirdiği iddialarına sahip çıkarken, özellikle Mesut Yılmaz'ı örnek verdi. Baykal, kendisinin başbakanlıktan düşürdüğü Mesut Yılmaz'ı halkın da ağır bir seçim yenilgisine uğrattığını, ayrıca tüm koşullarının uygun olmasına rağmen CHP'nin olmadığı bir Meclis'te Yılmaz'ın istediği halde cumhurbaşkanı olamadığını belirterek, ‘‘CHP'nin olmadığı Meclis 1.5 yıl sonra Mesut Yılmaz'ı cumhurbaşkanı seçmeyerek bizim iddialarımızı icra etmiştir’’ dedi.

SALON HAKİMİ

Baykal, kendisini destekleyen Ankara İl Başkanı Levent Gök sayesinde salon hakimiyetini ele geçirdi. Salonda, izleyiciler arasında her kurultayda etkin görülen Murat Karayalçın'ın taraftarlarıyla genel başkan Öymen yanlısı izleyicilerin olmaması dikkat çekti. Sefa Sirmen, özellikle Kocaeli'den getirdiği taraftarlarıyla salon hakimiyetinde Baykalcılarla durumunu eşitledi. Güneş taraftarı sol kanat mensupları ise salonun küçük bir bölümünde hakimiyet sağlayabildiler. Baykalcılar genel başkanlık seçimini ilk turda kazanabilmek amacıyla salon kulislerinde, Öymen'i destekleyen Mehmet Moğultay'ın genel sekreterliğe oynadığı iddialarını propaganda malzemesi olarak kullandı.

ÇİLLER'İN MESAJI

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, kurultaya kutlama telgrafı gönderen tek lider oldu. Salona gelen tek lider ise HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir idi. FP ve DSP'yi temsilen kurultaya hiçkimsenin gelmemesi dikkat çekti. Kurultayı izleyenler arasında anons edilen MHP Genel Başkan Yardımcısı Nazif Okumuş, bir grup partili tarafından yuhalandı.

Değişen Baykal

‘‘Değiştim’’ sözüyle yeniden siyaset sahnesine çıkan Baykal, bunun ilk işaretini kurultayda verdi. Bugüne kadar ki kurultaylara her zaman en son gelen aday olan Baykal, bu kez salona ilk gelen isim oldu. Salonda alkışlar ve sloganlar eşliğinde bir tur atan Baykal, tribünde Zülfü Livaneli ile Bülent Tanla'nın arasına oturdu. Baykal'ın salona girişinde Baykal yanlısı partililerin sevgi gösterilerine adaylardan Sefa Sirmen'i destekleyenler de katıldı. Baykal, daha sonra CHP eski milletvekili Bülent Tanla ve Zülfü Livaneli'nin arasına oturdu. Baykal, Mayıs ayında yapılacak olağan kurultayda mevcut yönetimin seçilemeyeceği korkusuna düştüğünü, bu nedenle olağanüstü kurultaya gidildiğini öne sürdü. Baykal, genel başkan Öymen'in seçilme yeterliliğini kaybettiğini, kendisini seçecek bir örgüt oluşturmak istediğini söyledi. Baykal, ‘‘Kurultaydan, genel başkanın keyfi uygulamalarına destek verecek bir parti yönetimi seçilmesi isteniyor. Bu kurultayın anlamı budur. Örgütleri tasfiye edecek bir yönetim oluşturmak isteniyor. CHP'liler buna izin vermezler’’ dedi. Baykal'ın ardından Sefa Sirmen salona girdi. Sirmen de Kocaeli'nden getirdiği taraftarlarının sloganları eşliğinde tribünde yerini aldı. Salonda hiçbir taraftarı bulunmayan Öymen, diğer adayların aksine normal giriş kapısından değil, divanın arkasındaki bölümden sessizce salona girdi. Öymen'in geldiği, yapılan duyuru sonunda öğrenildi. Güneş ise sol kanattan Ercan Karakaş ve Fikri Sağlar ile birlikte salona geldi.

Oybirliği ile Divan Başkanı

Genel Başkan adaylarının salona gelmelerinin ardından saat 11.30'da Kurultay'ın açılışını yapmak üzere Genel Başkan Altan Öymen kürsüye geldi. Öymen, salonda bulunanları, Büyük Önder ve CHP'nin ilk genel başkanı Mustafa Kemal Atatürk, ikinci genel başkanı İsmet İnönü ve silah arkadaşları için saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Öymen, kendisine verilen ve 18 il başkanının imzasını taşıyan Divan Başkanlığı önergesini okudu ve delegelerin oyuna sundu. Önerge oybirliği ile kabul edilerek, Gaziantep İl Başkanı Metin Çelikel, Divan Başkanlığı'na seçildi. Divan Başkan Yardımcılıklarına Yozgat İl Başkanı Ali Geven ile Giresun İl Başkanı Ömer Adıgüzel getirildi.

İktidar sözü verdi

CHP Genel Başkan adayı Hasan Fehmi Güneş, kurultay delegelerine, ‘‘Solun birinci partisi ve iktidar adayı olma, parti içinde kalıcı barışı sağlama’’ sözü verdi. Güneş, CHP'nin kişilere mecbur edilemeyeceğini, kurultaya dayatmalarda bulunulamayacağını vurguladı. CHP'de sadece yönetim sorunu bulunduğunu belirten Güneş, mevcut yönetimi, ‘‘Muhalefet özürlü, siyaset yasaklı görüntü vermek’’ ile suçladı. Önceki yönetim ile mevcut yönetimin, partiyi sağcılaştırdığını iddia eden Güneş, ‘‘Küreselleşmecileri kendilerine yakın buldular, bağımsız Türkiye'den yana olan bizleri uzak gördüler’’ dedi. Güneş, delegelere, ‘‘Bugün sadece partinin genel başkanını seçmeyeceksiniz. Yüzde 8.5 oyu yeter görüp görmediğinizi gösterecek, 15 aydır ilerleme kaydetmeyenlerin yargılamasını da yapacaksınız’’ diye seslendi.

Tribünden Sezer'e destek

Salonda dikkat çeken bir diğer gelişme ise Genel Başkan Altan Öymen'in, Başbakan Bülent Ecevit'in yakın çevresi tarafından, ‘‘Çankaya'da CHP'liler var. Sezer onun için böyle davranıyor’’ suçlamasında bulunulan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sahip çıkan konuşmasıydı. Öymen, Sezer'in davranışını överken tribünlerden ve delgeden büyük alkış alması dikkat çekti. Bu durum CHP'nin Sezer'e sahip çıktığı şeklinde yorumlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!