Öldüren Afrika örümceği İstanbul’da

Güncelleme Tarihi:

Öldüren Afrika örümceği İstanbul’da
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2006 00:00

İstanbul’da bir yıl içinde ikinci kez, öldürücü örümcek bulundu. Anavatanı Afrika olan örümceklerin gemilerle Türkiye’ye geldiği sanılıyor.

Karadul kadar tehlikeli

Zararlı böceklerle mücadele üzerine çalışan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu, Haziran ayında Boğaz’da bir yalıda yaptığı çalışmada Afrika örümceği ’Tegeneria parietina’ buldu. Araştırmalarını sürdüren Ulaşoğlu, aralık ayında da Vaniköy’de bir villada, iki örümceğe rastladı. Ulaşoğlu, İsviçre’ye götürüp test ettirdiği örümceklerin Karadul kadar ölümcül olduklarını belirledi.

Morarma ve ağrı yapıyor
/images/100/0x0/55ea190bf018fbb8f86b1b87


Anavatanı Afrika olan örümceklerin insanı ısırması halinde önce kızarıklık ardından morarma, şişlik ve şiddetli ağrı başlıyor. Hemen müdahalede bulunulması halinde bile örümceğin ısırdığı kişi 4-5 ay iş yapamaz hale geliyor. Ulaşoğlu, yaptığı araştırmalar sonucu, bu örümceğin en son 1955 yılında, ondan önce de 1876 yılında İstanbul’da görüldüğünü açıkladı.

5 yaş altı-65 yaş üstü için öldürücü

Prof. Dr. Abdullah Bayram (Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi): "Bu cins örümcek soktuğu yerde lezyon oluşturuyor. Sonra lezyon, nekroza (dokunun siyahlaşıp ölmesine) yol açıyor. 5 yaşın altındaki çocuklar ile 65 yaşın üzerindeki insanlarda, ölümlere kadar varan sonuçlara yol açıyor. Bundan 10-15 gün önce üniversitemizde sosyoloji bölümünde bir öğrenciyi de, büyük olasılıkla bu tür bir örümcek soktu. 15-30 cm. ebadında yarası var. Bu örümcekler geceleri ortaya çıkıyor, gündüzleri saklanıyorlar. Bize de ihraç ürünleriyle çoğunlukla K. Afrika ülkelerinden geliyorlar. Ülkemizde çok yaygın değil. Bu olayın iyi bir boyutu."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!