Öldüren adliye!

Güncelleme Tarihi:

Öldüren adliye
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Haliç Köprüsü'nün altına taşınan Beyoğlu Adliyesi'nin hákim ve savcıları, bina insan sağlığını tehdit ettiği için kazan kaldırdı.

Sütlüce'deki Haliç Köprüsü'nün altına taşınan, insan sağlığını tehdit eden korkunç boyutu bilirkişi raporuyla belgelenen Beyoğlu Adliyesi'nde görevli 39 hákim, savcı ve 108 memur kazan kaldırdı. Adliye personeli, avukat Murat Cano'nun Adalet Bakanlığı aleyhine açtığı davaya müdahil olmak için dilekçe verdi.

Avukat Cano tarafından 4. İdare Mahkemesi Başkanlığı'na sunulan, yargı erki mensupları ile personelin müdahil olmak istediği dava dilekçesinde, tehlikeler şöyle açıklandı:

‘‘Tepebaşı'ndan Haliç Köprüsü'nün altına taşınan Beyoğlu Adliyesi'nde hizmetin sürmesi imkánsızdır. Birkaç asırlık atıklarla Haliç'te oluşan kirlenmenin yarattığı ve içinde her türlü virüs barındıran yoğun kokuyla sağlıklı iş yapılamaz. Binaların tam üstünde yer alan köprüde, saatte ortalama 2500 araç kapasiteli trafiğin taşıdığı potansiyel tehlike ve egzoz gazında mevcut karbondioksit gazı ile kurşun çökeltisi zehirlenmelere yol açabilir. Köprüye yönelik muhtemel sabotajlar tehlike yaratıyor.’’

Dilekçede, Beyoğlu 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin emekli hákim Cengiz Kıyıcı, İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İlhan Eren ve Doç. Dr. Kadir Alp tarafından hazırlanan 17 sayfalık rapora da yer verildi. Raporda şöyle denildi:

‘‘Adliye çevresinde, egzoz gazında bulunan karbondioksit, kurşun, azotdioksit, kükürtdioksit, ozon ve benzeri gazlar ile Haliç'in yaydığı koku içerisindeki virüsler tespit edildi. Virüsler, kan basıncını arttırıp, kalbin atışını düşürüyor. Ayrıca, kanser riskini 4.5 kat arttırıyor. Yakalanma riski bulunan hastalıklar, astım, akciğer kanseri, lösemi, anemi, akciğer doku hasarı, kronik zehirlenme, mide bağırsak şik*ayetleri, hafıza kaybı, dil, el ve ayaklarda titreme, kulak çınlaması, işitmenin azalması, işitme sistemlerinin hasar görmesi, koku alma duygusununu azalması, denge bozukluğu, baş, kas ağrısı, uyku düzensizliği, yorgunluk, sinir ve konsantrasyon bozukluğu.’’

Üç kadın düşük yaptı

Adliyede görevli üç kadının düşük yaptığının da altı çizilen dilekçede, Beyoğlu Adliyesi'nin uygun bir yere taşınmasının zorunluluğu dile getirildi.

Öte yandan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen de sağlık açısından sakıncalı olan adliyenin yerinin değiştirilmesi için Adalet Bakanlığı’na bir dilekçe gönderdi. Özgen dilekçesinde Beyoğlu Adliyesi’nde görev yapmanın yargıç ve savcılar kadar avukatlar açısından da hayati tehlike doğurucu nitelikte olduğunu bildirdi. Dilekçenin ekinde, Beyoğlu 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin talebi üzerine İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı’nın hazırladığı rapor da yer aldı. Raporda, Beyoğlu Adliyesi’nin Haliç’e 30-40 metre mesafede bulunması ve hemen üzerinden yoğun bir trafiğin akması nedeniyle, burada çalışan kişilerde ileriki yıllarda sağlık sorunları görülebileceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!