'Öldü' diye kutuda teslim edildi

Güncelleme Tarihi:

Öldü diye kutuda teslim edildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2009 15:41

9 yıllık tedavinin ardından tüp bebek yöntemiyle hamile kalan Hatice Bölme, 3 gün önce erken doğumla ikiz bebek dünyaya getirdi. Bebeklerden biri ölü doğarken, 550 gram ağırlığında doğan ve kuvöze konulan diğer bebek de 'öldü' denilerek dün bir kutu içinde aileye teslim edildi. Annesi definden önce son kez görmek isteyince yaşadığı anlaşılan ve dün götürüldüğü Balıkesir'deki özel hastaneden Bursa'ya sevkedilen bebek bu sabah hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

BEBEK BU KUTUDA TESLİM EDİLDİ

BABASI HALİL BEBEĞİ BÖYLE TOPRAĞA VERDİ

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, olayın doğru olduğunu, sorumlular hakkında gereken tüm idari ve hukuki işlemlerin yapılacağını bildirdi.

Sütlüce Mahallesi Nil Sokak'ta oturan ve bebekleri olmadığı için 9 yıldır tedavi gören Hüseyin-Hatice Bölme çifti, 6 ay önce gerçekleştirilen “tüp bebek yöntemi” sayesinde dünyaya gelecek ikiz bebeklerine kavuşmanın hayalini kurarken, anne adayı 23 Mayıs'ta “kanama” şikayetiyle Balıkesir Doğumevi'ne kaldırıldı.                                           

Genç kadının doktoru, muayene ettiği hastayı “erken doğum riski” şüphesiyle doğumevine yatırdı. Doğumevinde yatarken şikayetleri gittikçe artan genç kadın, 28 Mayıs gecesi yapılan müdahaleyle erkek bebeklerini dünyaya getirdi. Ancak ölü doğan bebeklerden biri ailesi tarafından defnedilirken, yaklaşık 550 gram ağırlığında dünyaya gelen ve “Halil” adı verilen diğer bebek kuvöze konuldu.

Öldü diye kutuda teslim edildi
BEBEĞİNE BÖYLE VEDA ETTİ: Halil bebeğin cenazesi, yakınları tarafından Bahçedere Köyü´ne götürüldü. Buradaki köy mezarlığı önünde kılınan cenaze namazının ardından minik Halil´in cenezesi ikizi Hamza bebeğin yanında gözyaşları içinde toprağa verildi. Çifte evlat acısı yaşayan baba Hüseyin Bölme, bebeklerinin mezarı başından ayrılmayarak, uzun süre dua etti. Bölme, daha sonra koluna giren yakınları tarafından mezarlıktan çıkartılarak, evine götürüldü.

Haberin Devamı

Anne, doğumevinden taburcu edilirken, bebeğin tedavisini üstlenen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. S.G.T, doğumdan yaklaşık 36 saat sonra baba Hüseyin Bölme'yi telefonla arayarak, bebeğin öldüğünü bildirdi. Bunun üzerine kardeşinin eşiyle doğumevine giden Hüseyin Bölme, gerekli işlemleri yaptıktan sonra hastane görevlilerince kantinden alınan bir karton kutuya konulan bebeğin cesedini teslim aldı. Hastaneden ayrıldıktan sonra bebek için kefen dahil defin malzemelerini alan baba Bölme, yaklaşık 2 saat süren alışverişin ardından evine gitti. Hatice Bölme, defin öncesinde bebeğini son kez görmek isteyince, kutu içinde sargı bezine sarılı bebek anneye getirildi. Bölme'nin baktığı sırada bebeğin hareket etmesi üzerine aile bebeği hemen evin yakınındaki bir özel hastaneye götürdü. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından kuvöze konulan bebek, tam donanımlı ambulansla, bir doktor ve hemşire gözetiminde Bursa'daki hastaneye sevk edildi.

Haberin Devamı

“Halil” bebek, dünden beri tedavi gördüğü Bursa'daki özel hastanede bu sabah hayatını kaybetti.

“SORUMLULARIN BUNUN HESABINI VERMELERİ GEREKİYOR”

Bebeğin cenazesini teslim alarak Balıkesir'e giden baba Hüseyin Bölme, eşinin 24 haftalık hamile olduğunu, kanama başlayınca doktor kontrolünde olması için doğumevine yatırdıklarını belirtti.

Eşinin kanamasının şiddetlenmesi üzerine doktorun müdahale ettiğini ve bebeklerin 28 Mayıs'ta dünyaya geldiğini anlatan Bölme, şöyle konuştu: “Doğumda 'Biri öldü, biri yaşıyor' denildi. Yaşayan bebeğimiz de 36 saat yaşadı kuvözde. Dün hastaneden beni aradılar, 'Bebeğiniz öldü, gelin alın' dediler. Hastaneye gittik, ölüm raporunu falan aldık. Bebeği sargı bezine sarmışlar elime verdiler. 'Böyle ayıp olur' dedim, gidip bir kutu getirdiler. Çocuğu kutuya koyduk. Bebeği aldığımızda saat 14.00 civarıydı. Hastaneden çıkınca bebeğin defni için gereken malzemeleri aldık. Eve gittiğimizde saat 16.00'yı geçiyordu. Hanım, çocuğun yüzünü son kez görmek istedi. Açtığımızda yengem bebeğin yaşadığını fark etti. Hemen Balıkesir'deki özel bir hastaneye kaldırdık. Burada 1-2 saat müdahale edildikten sonra ambulansla Bursa'ya getirdik. Buradaki doktor, bebeğin dışarıda çok kaldığını, akciğerlerinin havasızlıktan zedelendiğini ama kurtarmaya çalışacaklarını söyledi. Ancak bebeği kaybettik. Balıkesir Doğumevindeki doktor, bebeğin yaşasa da sakat kalabileceğini söylemişti, ben 'Olsun çocuğumu yaşatın' dedim. Benim çocuğum, 'Öldü' diye verildikten 5 saat sonra bile yaşıyordu. Niye 'Öldü' diye rapor verdiler elime? Sorumluların bunun hesabını vermeleri gerekiyor. Ben 9 yıldır evlat hasretiyle yaşıyorum. Bakmasak çocuğu canlı canlı toprağa koyacaktık. Adalete başvuracağız, ben yandım başka aileler yanmasın.”

İL SAĞLIK MÜDÜRÜNÜN AÇIKLAMASI

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan da iddiaların doğru olduğunu, “Öldü” denilerek ailesine teslim edilen bebeğin daha sonra yaşadığının anlaşıldığını belirterek, şunları söyledi: “Olay çok üzücü, kesinlikle yaşanmaması gereken bir olay, soruşturma başlattık. Bebeğin bu sabah Bursa'da hayatını kaybettiğini öğrendik, çok üzgünüz. Bir bebeğin, ölmeden 'Öldü' diye hastaneden çıkartılması kabul edilemez bir şey. Olayın sorumluları ortaya çıkarılacak ve hem idari hem de hukuki yönden gerekenler yapılacak.”

SAĞLIK BAKANI: EN AĞIR CEZAYI ALMALARI İÇİN TALİMAT VERDİM

9 yıllık tedavinin ardından tüp bebek yöntemiyle hamile kaldıktan sonra erken doğum yapan Hatice Bölme'nin bebeğini 'öldü' diye bir kutu içinde teslim edilme olayı hakkında Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Sorumluların en ağır cezayı almaları için Teftiş Kurulu Başkanı'na talimat verdim" dedi.

Haberin Devamı

Erzurum'da gezi ve incemelerini sürdüren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Balıkesir'de yaşanan 'kutuda bebek' olayıyla ilgili olarak kendisine bugün bilgi verildiğini anımsattı. Bebeğin ailesine verilişiyle ilgili bir yanlışlık yapıldığını belirten Bakan Akdağ, olayla ilgili olarak soruşturma yapması için Bakanlık'tan müfettiş gönderildiğini bildirdi. Bakan Akdağ, bu konuda şunları söyledi: "Teftiş Kurulu Başkanı Balıkesir'e soruşturmayı yapması için bir müfettiş gönderdi. Bu gibi meselelere çok hassas davranıyorum. Kim bir hata veya yanlış yapmışsa, ihmal de bulunmuşsa, en ağır cezayı almaları için Teftiş Kurulu Başkanı'na talimat verdim. Kuşkusuz soruşturma tamamlanmadan kesin bir yargıda bulunmak doğru olmaz. Müfettiğşimiz eğer gerekli görürse, işin sorumlularını veya bu olayda belli kişilerin ihmalini belirlemişse bu personelin açığa alınması noktasında da işlem yapabilecektir." (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!