Olayı çıkaran 'birileri'ni bulun

Güncelleme Tarihi:

Olayı çıkaran birilerini bulun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2012 00:00

GECE geç vakit Twitter’a şöyle bir daldım.

Haberin Devamı

İŞTE SÜRGÜ'DEKİ O ANLAR / WEB TV

Ortalık yıkılıyordu.
İddialar, söylentiler, mübalağalar...
Neler söylenmiyordu ki?
“Malatya’da Alevilere saldırılıyor” deniyordu...
“Malatya, Sivas olmasın” deniyordu...
Ayrıca “Yetişin, su anda Alevilerin evleri sarıldı” bile deniyordu.
Endişelendim.
Kendimi devlet yetkilisi falan sanıp “Lütfen galeyana gelmeyelim, toplumsal barış önemlidir” gibi iyi niyetli cümleler karaladım.

* * *

Karalamaz olaydım...
Twitter’ın tüm nefreti bana yöneldi.
“Orada insanlar katlediliyor, sen toplumsal barıştan söz ediyorsun” diyen de vardı, “Galeyana geleceğiz, bu sefer susmayacağız” diyen de vardı.
Canım sıkıldı.
“İyi o zaman... Galeyana gelin, toplumsal barışı bozun” falan diye atarlandım.
Ve kendi küçük dünyama çekildim.

* * *

Ama içim rahat etmedi.
Küçük çapta bir gazetecilik faaliyetine giriştim.
Olayın meydana geldiği Sürgü adlı beldenin AK Partili belediye başkanı ile konuştum.
Sürgü’ye giden CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’le konuştum.
En sonunda saldırıya uğrayan Alevi vatandaşımız Hasan Evli’yle uzun bir görüşme yaptım. Söylenenleri Twitter’da yazdım.
Saate baktım, 03.00’e geliyordu.
Huzurlu bir şekilde terk ettim Twitter’ı...

Haberin Devamı

* * *
  
Peki ne olmuştu Malatya’nın sürgü beldesinde?
Anlatıyorum:
- Sürgü 4 bin nüfuslu bir belde. Nüfusun çeyreği Alevi... Beldede bu zamana kadar bir Alevi/Sünni gerginliği yaşanmamış... Bir arada yaşamanın güzel bir örneği verilmiş.
- Olay gecesi: Sahur vakti ramazan davulcusu, Alevi vatandaşımız Hasan Evli’nin evinin önünde durmuş. Davul çakmakla kalmayıp “Hadi kalkın” demiş. Ev halkı davulcuya tepki göstermiş. Büyük bir tartışma çıkmış. Davulcunun aile fertleri tarafından dövüldüğü iddiası var. Ancak Hasan Evli bu iddiayı kesin bir dille yalanlıyor. Hasan Evli ayrıca davulcunun akli dengesinin bozuk olabileceğini de söylüyor.
- Birinci gün: Hasan Evli, davulcunun şikâyeti üzerine jandarma karakoluna gidip ifade vermiş. Gece vakti 300 kişilik bir grup Hasan Evli’nin evini sarmış. Sloganlar atmışlar. Camlar taşlanmış. Hatta iki el silah bile atılmış. Bu olay 4 saat sürmüş. Jandarma olaya müdahalede yetersiz kalmış.
- İkinci gün: Sabah saatlerinde jandarma komutanı, Hasan Evli’yi karakola çağırmış. “Sizi koruyamayız, geçici olarak buradan ayrılın teklifinde bulunmuş. Evli, bu teklifi kabul etmemiş. “Öldüreceklerse evimde öldürsünler” demiş. Akşam saatleri... Bu kez daha kalabalık bir grup evin etrafını sarmış. Evin yanındaki samanlık ateşe verilmiş.
- Üçüncü gün: Ben Hasan Evli’ye ulaştığımda üçüncü günün gecesiydi. Milletvekilleri ve belediye başkanları ilçedeki tansiyonu kısmen düşürmüşlerdi. O gece de küçük çapta bir toplanma olmuş, ancak kısa sürede toplananlar dağılmıştı.
- Sonuç: Küçük bir münakaşadan doğan tehlikeli bir gerginlik... Belediye Başkanı, “Birileri devreye girdi ve olay çıkardı” diyor. Ama o “birileri”nin kimler olduğunu söylemiyor. Şimdi yetkililere düşen bir vatandaşın evini sarıp linç girişiminde bulunanlardan hesap sormaktır. Aksi takdirde yeni Maraş’ların, yeni Çorum’ların, yeni Sivas’ların meydana gelmesi kolaylaşır.
- Ama aslı cevaplanması gereken soru şu: Bu hangi iklimdir ki, yıllardır bir arada barış içinde yaşayan insanları bu denli kin ve nefretle dolu hale getiriyor?

Haberin Devamı

Alevi-Sünni meselesi değil

Gülden AYDIN - SÜRGÜ

/images/100/0x0/55eabea1f018fbb8f893f5de

Malatya Doğanşehir’in Sürgü beldesindeki gerginliğin 3’üncü gününde Gülden Aydın, vatandaşlarla konuştu, evi taşlanan Evli Ailesi ve darp raporu alan davulcu ile görüştü. Sünni vatandaşlar, bunun bir Alevi-Sünni çatışması olmadığının altını ısrarla çiziyor. İşte Gülden Aydın’ın izlenimleri:

MALATYA Doğanşehir’in 4 bin nüfuslu Sürgü beldesindeyim. Askeri cemseler ve polis otoları köşe başlarını tutmuş. Cumartesi gecesi saldırıya uğrayan Kürt ve Alevi Evli Ailesi’nin evindeyim. “Geçmiş olsun”a gelen onlarca insan var. Hasan-Zeynep Evli çifti, şeker ve tansiyonları çıktığı için konuşamıyor. Aile adına kızları Fidan Evli (24) anlatıyor olan biteni:

Haberin Devamı

Camlar kırık, duvar delik

“01.00 civarında kadınlı erkekli bir kalabalık evimize saldırdı. Erkekler tekbir getirirken kadınlar zılgıt çekiyordu. Bir yandan da davul çalıyorlardı. Camlarımız kırıldı, duvarlar mermilerden delik deşik oldu. Pazar günü AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Mustafa Şahin ziyaretimize gelip üzüntülerini bildirdi. CHP’li 4 milletvekili ve bağımsız Milletvekili Sabahat Tuncel, STK ve Alevi dernek ve federasyonları da geldi. Olayın failleri belli. Hiçbiri şu ana kadar gözaltına alınmadı. Saldırganların başında bir lider vardı, onları yönlendiriyordu. Grup, yarım saat içinde evi boşaltmazsak yakacaklarını söyleyince, liderleri ‘Sakin olun. Yarın bu evi boşalttıracağız’ dedi. Belediye başkanı Faruk Taşdemir, pazar günü bizi ziyaret etti. ‘Güvenliğinizi sağlayamam. Gitseniz iyi olur’ dedi.” Malatya Valisi Ulvi Saran da, öğleden sonra Evli Ailesi’nin evine gitti. Saran, bu işin sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Kurşun izleri

/images/100/0x0/55eabea1f018fbb8f893f5e0

DAVULCU Mustafa Efşi ile yaşadıkları gerginlikle başlayan olayların tüm beldeye yayılması Hasan Evli ve eşi Zeynep Evli’yi çok huzursuz etmiş. Çocukları ve torunlarıyla fotoğraf çektiren Evli çiftinin evinin duvarlarında kurşun izleri var. Alevi komşuları da Evli Ailesi’ne ‘geçmiş olsun’ ziyaretinde bulunuyorlar.

Tamamen şahsi bir durum

B.A. (esnaf): Yıllardır Alevi-Sünni bir aradayız, hiçbir sorun yaşamadık. Bu ailenin daha önce de olayları oldu. Medyayı kullanarak olayı farklı boyutlara taşımaları bizi rahatsız etti. O gece 150 kişi toplanıp gittik, İstiklal Marşı okuduk, gençler davul çaldı. Onların şahsına bir şeyler söylendi, ama Kürtlere ve Alevilere bir şey söylenmedi. Bizde silah yoktu. O mermiler, korucu ve askerlerin havaya ateş etmesi sırasında isabet etmiştir. Evdeki genç, tuvalet penceresinden bize ‘Sizinle görüşeceğiz’ deyince taş atanlar oldu. Amacımız kimseyi linç etmek değildi. Sadece ‘Davulunuzu ve ezanınızı susturacağız’ sözlerini protesto etmek istedik. Asla Alevi-Sünni, Kürt-Türk meselesi değil. Şahsi bir durum.

Haberin Devamı

Biz ayrı gayrı yapmıyoruz

C.Y. (Serbest meslek sahibi): Biz ayrı gayri yapmıyoruz. Kız almış, vermişiz.  Ailedeki gençlerin şahsi davranışlarına tepki duyuyoruz. Cahilce söylenen bir söze tepki gösteriyoruz. Davulcuyu komşular zorlukla almışlar ellerinden. Davulcu zaten o gece savcılığa şikayet etti. Bir daha olmaması için gittik. Alevi-Sünni

/images/100/0x0/55eabea1f018fbb8f893f5e2
mevzuuna dönmesin mesele.

Taş, değnek, kemerle beni dövdüler

EVİNDE ziyaret ettiğimiz davulcu Mustafa Efşi (23), “Davulumu çalarken dışarı çıkıp bana hakaret ve en ağır küfürleri ettiler. Taş, değnek, kemer ellerine ne geçerse dövdüler” diyor. O gece rapor alıp savcılığa suç duyurusunda bulunmuş. Alevi-Kürt düşmanı olmadığını, en iyi arkadaşlarının Alevi olduğunu söylüyor. Efşi tam bize “Durduk yere bizi birbirimize düşürmek istediler” diye anlatıyordu ki, içeri bir grup akrabası girdi. Mustafa bir de, “Sen bu davulu çaldığın için belde karıştı” diyen amcasından dayak yedi. Evinin önünde şimdi jandarma bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!