Okullarda kontörlü su uygulamasına tepki

Güncelleme Tarihi:

Okullarda kontörlü su uygulamasına tepki
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2008 15:17

KONYA’da Milli Eğitim Müdürlüğü ile KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün yaptığı ortak protokol gereği okullarda kontörlü su uygulamasına başlaması tepkilere neden oldu. Eğitim-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Veli Demir, uygulamaya “Camiye su bedava, okullara niye yok” diyerek tepki gösterdi. Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin de okullardaki su ihtiyaçlarının karşılanması için yeni bir döneme girdiklerini belirterek, uygulamanın su fiyatlarını düşürmek ve su tasarrufu sağlamak amacıyla başlatıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Konya’da Milli Eğitim Müdürlüğü ve KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün imzaladığı ortak bir protokol ile okullarda kontörlü su uygulamasına başlandı. Okullara kontörlü su sayaçları takıldı. Su sayacı takılan okul ödediği para miktarınca kontör alıp suyun okula akışını sağlayacak. Kontörü biten okul, yeniden ödeme yapmadan su alamayacak. Uygulamaya başlanan bu yeni sistem bazı çevreler tarafından tepkilere neden oldu.

CAMİYE BEDAVA OKULLARA NİYE DEĞİL

Eğitim-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Veli Demir, okullarda başlatılan kontörlü su uygulamasına tepkisini, ‘Camiye su bedava da, okullara niye yok?’ diyerek gösterdi. Demir, “Son günlerde Konyamızdaki okullarda sahra çölündeymişiz gibi sularımız kesildi. Gerçekten çok acı bir olay. Bu uygulamadan derhal vazgeçilmeli. Öğretmen ve öğrencilerimizin sağlığını tehdit ediyor. Camilere verilen bedava su uygulaması, okullarda da olmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e çağrıda bulunan Başkan Demir, camilere bedava verilen suyun okullara da bedava verilmesi gerektiğini söyledi. Anayasanın 43’üncü maddesinin açık ve net olduğunu, Belediyenin bu ihtiyacı karşılamazsa, İl Özel İdaresi’nin karşılaması gerektiğini belirten Başkan Demir, “Okullara tek ödenek yok. Okul harcamaları için velileri yolunacak kaz olarak görülüyor. Bu çok yanlış. Bu konuda konuşmazsak, yarın elektrik, hatta önümüzdeki günlerde öğretmenlerin maaşını da siz ödeyin diyebilirler. Yanlışın düzeltilmesini ve kontörlü su uygulamasından derhal vazgeçilmesini istiyoruz. Okul idarecilerini zor durumda bırakan, öğretmen ve öğrenci sağlığını tehdit eden böyle ortamlarda çağdaşlıktan bahsedilemez” diye konuştu.

Bu uygulamanın eğitimi özelleştirme anlayışı olduğunu anlatan Başkan Demir, uygulamanın öğretmen ve öğrencilerin sağlığını tehdit ettiğini, birçok okul bahçesindeki çeşmelerin kapatıldığını iddia ederek, suların kesildiği takdirde okullarda salgın hastalıkların ve çocukların başlarında bitlenmelerin yaşanabileceğini söyledi.

YENİ BİR SÜREÇ BAŞLADI

Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, okulların su ihtiyaçları ile ilgili yeni bir süreç başladığını söyledi. Okulların KOSKİ’ye geçmişe dönük 4 milyon YTL’lik bir borcu bulunduğuna dikkat çeken Şahin, “Bu borçlar her geçen gün giderek katlanıyordu. Ayrıca okullardaki su ücretlendirmeleri de yüksek tutuluyordu. Ticarethane gibi görülerek faturalandırma yapılıyordu. Ayrıca küresel ısınma gündeme geldi ve su tasarrufu sağlamak gerekiyordu. İşte tüm bu olumsuzluklar biraraya gelince Milli Eğitim Müdürlüğü olarak KOSKİ ile ortaklaşa bir çözüm ürettimine girdik. Okullarda su tasarrufunu sağlayıp ücretlendirmenin en düşük seviyeden yapılması ve kaçak kullanımı önlemek için de kontörlü su uygulamasına geçtik. Merkezimizdeki 300’e yakın okulumuza kontörlü su sayaçları takıldı” dedi.

Haberin Devamı

Okullara ait eski borçların askıya alındığını ve okulların su ihtiyaçları ile ilgili yeni bir süreç başladığını belirten Şahin, “Okullarımız kontörlü su kullanımına başladı. Şu ana kadar suyu kesilen ve kontör ile su alamayan okulumuz yok. Su paralarının ödenmesi noktasında da sıkıntıları bulunmuyor. Zaten liselerimizin bütçeleri var ve bu bütçeden karşılayabiliyorlar. İlköğretim okulları ise Özel İdare ve Bakanlık bütçeleri ile idare ediyor. Ayrıca Okul Aile Birlikleri de katkı sağlıyor. Önümüzdeki günler için de su kesintisi ve borçların ödemesi ile ilgili bir sorun yaşanacağını düşünmüyorum” dedi.

KOSKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri ise konu ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken, konunun muhatabının Milli Eğitim Müdürlüğü olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!