Oksitosinin aşk hormonu olduğu doğru mu?

Güncelleme Tarihi:

Oksitosinin aşk hormonu olduğu doğru mu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 15:26

Oksitosin hormonu nedir? Oksitosinin aşk hormonu olduğunu söyleyebilir miyiz? Oksitosin hormonu sosyal yaşamımızı etkiler mi? İşte oksitosinin aşk hormonu olduğu doğru mu sorusunun cevabı..

Haberin Devamı

Oksitosin, beyinde üretilen biyokimyasallardan biri. Bu hormon, doğum sonrasında annenin süt vermesini sağlamakta. Ancak bazı türler üzerinde yapılan araştırmalarda, oksitosinin tek eşliliğe yol açan etkiler yarattığı da görüldü. Daha sonraki yıllarda, hem insanlar hem de hayvanlar üzerinde yapılan testlerde, aynı hormonun sosyal yaşam ve güven konusunda da etkili olduğu görüldü. Güven, empati becerisi ve sosyal gelişimle yakından ilgili oluşu nedeniyle bilim insanlarının bir kısmı onu “fazilet molekülü” olarak tanımlıyor.

Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, oksitosin hormonunun karanlık bir tarafı da olduğunu gösterdi: Sosyal deneyimler yoluyla sahip olunan olumsuz anıları pekiştiriyor, farklı sosyal gruplardaki bireylere karşı agresif bir tutum sergilememize yol açabiliyor. Sonuçta oksitosinin etkileri koşullara göre değişmekte. Ayrıca aşkın ardında bu hormonun olduğu iddiası da kanıtlanabilmiş değil. Sosyal yaşamımızla bağlantılı çalışan bir hormon olduğu biliniyor olsa da onun aşk hormonu olduğunu iddia edemeyiz.

Haberin Devamı

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!