OGS'de özel kredi kartı

Güncelleme Tarihi:

OGSde özel kredi kartı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ziraat Bankası yetkilileri otomatik geçişle ilgili yakınmaları yanıtladı.

Ödemelerde kolaylık sağlamak için OGS kullanıcılarına özel bir kredi kartı için hazırlık yapılıyor. Sürücüler bu kartla bankamatiklerden OGS etiketlerine para yatırılabilecek.

Köprü zammından sonra yetkilileri OGS sistemini canlandırmak için önlem almaya çağırmıştık. Sistemin daha çok kişi tarafından kullanılması için bürokratik işlemlerin azaltılması ve OGS'nin daha da ucuzlatılması gerekiyordu. Zaman içinde OGS'nin ucuzlamayacağı anlaşıldı. Buna karşın yine de OGS kullanmak isteyen okurlarımız Ziraat Bankası şubelerinde ve köprü geçişlerinde birçok sorun yaşadı ve bunları bize bildirdiler. Biz de bu soru ve sorunları muhataplarına ilettik. İşte Ziraat Bankası yetkililerinin verdiği yanıtlar...

Elektronik etiket sözleşmesini neden mutlaka ruhsat sahibinin yapması gerekiyor?

- Çünkü yanlış geçişlerde ceza, araç sahibine gönderiliyor. Otomobil eşinizin veya kardeşinizin üstüne kayıtlıysa bu sorun bir vekaletname ile giderilebilir. Bu uygulama kamyon, otobüs gibi araçların elektronik etiket alıp ucuza geçmemesi için düşünülmüş. Karayolları OGS uygulmasını ilk etapta küçük araçlar için başlattı.

Elektronik etiket için 50 dolar verdiğimiz yetmiyormuş gibi bir de 810 bin lira pul parası veriyoruz. Bu resmen haraç almak!

- Bu, banka ile araç sahibi arasında yapılan sözleşmenin kanuni olması için gereken damga pulunun bedeli. Damga Vergisi Kanunu'na göre sözleşmede, sözleşmede geçen miktarın belli bir oranında damga pulu olması gerekiyor. Daha önce damga pulunu OGS almak isteyenlerin alıp getirmesi gerekiyordu. Tepkiler üzerine sadece pul bedeli almaya başladık.

OGS için neden sadece Ziraat Bankası'nda hesap açtırılması gerekiyor?

- OGS'yle toplanan paralar Hazine'ye gittiği için, sözleşme Hazine'yle Ziraat Bankası arasında yapıldı.

20-30 tane etiket almak isteyen şirketlerin işlemleri günlerce sürüyor

- Her etiketin işlemlerinin tamamalanması ve açılması 2-3 dakikayı buluyor. Etiket sayısı çoğaldıkça bu süre artıyor ve sadece bir etiket için sırada bekleyenler haklı olarak itiraz ediyor. Bu yüzden toplu alım yapacaklar, almak istedikleri miktarı belirleyip sözleşmeyi doldurduktan sonra şirketlerine dönsünler. Mesai saati bitimine doğru veya şubeyle kararlaştırılan saatte bankaya gelerek etiketlerini alsınlar. Biz şubelere bunu tavsiye ediyoruz. Günlerce süren işlemler şubelerin organizasyon hatasından kaynaklanıyor. Sözkonusu şubeleri uyardık.

Elimize hala hesap ekstreleri gelmedi.

- Ekstreler basıldı. Karayolları'nın görüşü alındıktan sonra adreslere gönderilecek.

Geçiş ücretlerinin tahsil edildiği hesabıma para yatırmak için her seferinde bankaya gitmem gerekiyor. Bilgisayarla işleyen bir sisteme neden EFT (elektronik fon transferi) ile para yatıramıyorum?

- OGS kullanıcılarına özel bir kredi kartı için hazırlıklara başladık. Bu kartla bankamatiklerden OGS etiketlerine para yatırılabilecek. EFT'ye gelince... OGS hesapları diğer hesaplardan farklı. OGS'de hesap numarası yok, etiket numarası var. Bu da normal hesap gibi işlem yapmayı güçleştiriyor. EFT ile para yatırmak isteyenler, OGS aldıkları şubeye kendi adlarına gönderebilir parayı. Sonra'da şubeyi telefonla arayıp, kendi adlarına gelen EFT'yi, etiket numarası vererek OGS hesabına yatırılması talimatı verebilir.

Karayolları’nın sorulara yanıtı

İKİNCİ köprüye Etiler'den inerseniz OGS kullanamıyorsunuz. Çünkü OGS gişeleri sağda, Etiler katılımı ise en solda. Sağ tarafa bir OGS gişesi konamaz mı?

- Etiler katılımı zamanında çok tartışılmıştı. Ölçülerimize göre nizami olmayan bir katılım değil. OGS ilk etapta küçük araçlar için düşünülmüş bir sistem. Sağ tarafa bir OGS gişesi koyamayız çünkü o taraftaki gişelerden, otobüs kamyon gibi ağır taşıtlar geçiyor. Bu çapraz geçişlere ve trafiğin karışmasına yol açar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!