Öğretmenim canım benim depresyondasın iyi bilirim

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenim canım benim depresyondasın iyi bilirim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2009 00:00

24 Kasım, 1981’den bu yana Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. O günden bugüne kadar çok sözler edildi öğretmenlere dair. Ne var ki, öğretmenlerin sorunlarını çözmeye yetmedi bunlar. Her 24 Kasım, öğretmenlerin burukluğunu derinleştiriyor aslında. Eğitim-Sen’in araştırması bunun somut göstergesi.

BUGÜN Öğretmenler Günü. Ancak Türk Eğitim-Sen’in bu nedenle yaptığı anket, öğretmenlik mesleğinin içinde bulunduğu acı durumu gözler önüne serdi. Türkiye genelinde 3 bin 65 ilköğretim okulu ve okul öncesi öğretmeniyle görüşülerek yapılan anketin çarpıcı sonuçları şöyle:

“Öğretmenlerin yüzde 70.5’inin kredi kartı borcu var. Maddi sorunlar öğretmenlerin yüzde 33.3’ü ailesiyle yeteri kadar ilgilenemediğini, yüzde 18.7’si ailesine yönelik saldırgan tutum ve davranışlar sergilediğini, yüzde 14.7’si de eşiyle ve çocukları ile iyi bir diyalog kuramadığını söylüyor. Öğretmenlerin yüzde 21.6’sı maddi konular nedeniyle eşiyle ayrılma noktasına geldiği zamanlar olduğunu belirtiyor.

Öğretmenlerin yüzde 34.1’i ekonomik sorunlar nedeniyle sinir, kaygı, endişe gibi duygularında artış olduğunu, yüzde 17.5’i uyku bozukluğu, yüzde 11.2’si dikkat dağınıklığı, yüzde 7.5’i depresyonda, yüzde 1.5’i de panik atak olduğunu söylüyor. Öğretmenlerin yüzde 62.7’si mesleğini severek yaptığını söylerken, yüzde 37.2’si mesleğini severek yapmıyor. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 96.7’si MEB’nin öğretmenlere maddi, sosyal ve psikolojik olarak yeterli desteği vermediğini düşünüyor.

Avrupa’da en çok çalışan, en az maaş alan öğretmen Türkiye’de

OECD’nin 2009 yılı için hazırladığı rapora göre, Türkiye’deki öğretmenler, diğer Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarına göre daha fazla çalışıyor. OECD’nin ‘’2009 Bir Bakışta Eğitim Raporu’’nda, öğretmenlerin çalışma saatlerine, öğretmen başına düşen öğrenci sayısına, maaşlarına ilişkin veriler yer alıyor.

OECD üyesi ülkelerden seçilen 11 ülke arasında yıllık toplam en yüksek çalışma saatlerine sahip ülkeler arasında Türkiye ve Macaristan bulunuyor.

Türkiye’de ilköğretime veya liseye yeni başlamış bir öğretmen yılda toplam 14 bin 63 dolar, en üst derece öğretmen 17 bin 515 dolar alırken, bu ücretler OECD ortalamasında 28 bin dolar ile 54 bin dolar arasında değişiyor.

Bir öğretmen meslekte en üst kademeye ulaştığında maaşı Almanya’da yüzde 33, İrlanda’da yüzde 88, Portekiz’de yüzde 157, Türkiye’de ise sadece yüzde 25 artıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!