Öğretmen haritası çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Öğretmen haritası çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümet, Milli Eğitim Bakanlığı'nda köklü bir reforma hazırlanıyor. Öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi için hazırlanan tasarıya göre, öncelikle öğretmen haritası çıkarılıyor. Okulların sınıf ve branş öğretmeni sayısı iller bazında belirlenecek. Böylece standart kadro saptanarak, atamalarda torpilin önüne geçilecek.

Türkiye'yi 2000'lere taşıyacak dev eğitim reformunun temelini 8 yıllık kesintisiz eğitimle atan hükümet, kamuda olduğu gibi eğitimde de personel reformuna hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı yönetim kademesinde köklü değişiklik getirecek reform, öğretmen tayin ve nakilleri ile yönetici atamalarında yıllardır kökleşen ‘torpil ve tavassut müessesesi’ni tümden ortadan kaldıracak. Eğitimin ‘olmazsa olmazı’ öğretmenlerin, özlük haklarıyla ilgili sorunun acil çözümü için yasa tasarısı hazırlayan Milli Eğitim Bakanlığı, reformu da bu tasarıya monte etti. Bakanlar Kurulu tarafından Meclis'e sunulan ve öğretmenlerin mali durumlarının iyileştirilmesine ilişkin değişiklikleri kapsayan tasarı ile öngörülen reform şöyle işleyecek:

ÖĞRENCİYE GÖRE ÖĞRETMEN

Reform için Türkiye'nin öğretmen haritasını çıkarma çalışmaları başlatan bakanlık, okulların sınıf ve branş öğretmeni sayısını iller bazında belirleyecek. Böylece öğrenci sayısına göre öğretmen ihtiyaç ve fazlası da hesaplanacak.

HER OKULA AYRI KADRO

Bu çerçevede, önce il sonra da okulların sınıf ve branş öğretmeni gereksinimi esas alınarak, her okul için standart kadro saptanacak. Bunlar, il standartlarını belirleyecek. Hazırlanan dağıtım listelerini, Sayıştay ve Maliye Bakanlığı vize edecek.

KADRO NAKLİ DE YOK

Standartların değişmesi dışında kadroların birimler arası nakli yapılmayacak. Yeni açılacak okul ve birimler için bakanlıkta yedek kadro bulundurulacak. Kapatılan okul ve birimlerdeki kadrolar, yedek kadroya eklenmiş sayılacak. Kadrolar, okullar bazında sabitlenecek.

TORPİLE ENGEL

Öğretmen atama, tayin ve nakillerinde gündemden düşmeyen torpil isteklerine, ‘çakılı kadro’ seti çekilecek. İl ve okullara, kadro sayısı dışında, özür grubu ve eş durumu da dahil, hiçbir biçimde öğretmen tayin, nakil ve ataması yapılamayacak.

İSTEYENE ÜCRETSİZ İZİN

Başka ile tayin isteyen bir öğretmen, isterse eski görev yerinde, maaşını alarak bekleyebilecek ya da sırası gelinceye kadar aylıksız izinli sayılacak. Öğretmenlerin tayininde hizmet puanı esas alınacak. Puanın eşit olması durumunda, kıdem, daha önce çalışmış olduğu yerin özelliği gibi kriterler gözönünde tutulacak.

İLDE VALİ YETKİLİ

Öğretmenlerin atandıkları ildeki görev yerleri, görev yeri belirleme kurulunun hizmet puanlarına göre yapacağı değerlendirmeye bağlı olarak, il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine valilerce belirlenecek.

BİR BÖLGEDE 3 YIL

Öğretmenlerin, hizmet bölgelerinde en az 3 yıl görev yapmaları esas olacak. Özüre dayalı olanlar hariç olmak üzere iller arası ve il içi yer değiştirmeler Bakanlıkça belirlenecek esaslar uyarınca, hizmet puanı sırasına göre Haziran, Temmuz ve Ağustos'ta yapılacak.

LİYAKAT ÖNEMLİ

Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı yönetim görevlerine atanma ve yükselmede, kariyer ve liyakat esas tutulacak. Atanacağı yönetim kadrosunun gerektirdiği hizmetiçi eğitimden geçmiş olması koşulu da aranacak. Madde gerekçesine göre, böylece hizmet için gerekli nitelikleri taşımayan kişilerin atanmasının önüne geçilecek.

MÜKTESEP HAK KORUNACAK

Tasarıya konulan geçici maddelerle, düzenleme karşısında, mevcut yöneticilerin kazanılmış hakları korunacak. Ancak, kadro dağıtımının ardından mevcut personel-kadro eşlemesi yapılacak. Kadro ve yönetici sayısının üstündeki gereksinim fazlası personel, memuriyet mahalli içerisindeki boş kadrolara, istekleri halinde memuriyet mahalli dışındaki boş kadrolara atanacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!