Öğrenciye sınırsız af

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciye sınırsız af
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Okullarıyla ilişiği kesilen tüm liselilere, sınav hakkı verildi. Sınav Eylül'ün son haftasında yapılacak. Başarısız görülerek sınıf tekrarı öngörülen ilköğretim öğrencilerinin durumu da, şartsız kurulda bir kez daha ele alınacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, okulların açılmasına çok az bir süre kala, ilk ve ortaöğretim düzeyindeki başarısız öğrencilere ‘sınırsız af’ getirdi. Af, iki yıl üst üste kaldığı için lise 1. sınıftan atılan ve açık liseye devam etmek zorunda kalan öğrencileri de kapsıyor.

Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'nun imzasıyla illere gönderilen af genelgesine göre, okullarıyla ilişiği kesilen tüm liselilere, ‘ortalama yükseltme sınavı’ hakkı verildi. Sınıf ayrımı yapılmaksızın tanınan bu hak çerçevesinde, 1997-1998 ve 1998-1999 ders yılları sonu itibariyle okullarla ilişikleri kesilen öğrenciler için ‘bir defaya mahsus’ olmak üzere ortalama yükseltme sınavı yapılacak. Bu sınav, Eylül ayının son haftasında okulların düzenleyeceği takvime göre gerçekleştirilecek.

İLKÖĞRETİME ŞARTSIZ KURUL

Genelgeyle, 1998-1999 öğretim yılı sonunda, başarısızlık nedeniyle sınıf tekrar etmek zorunda kalan ilköğretim öğrencilerine, yeni bir hak verildi.

Buna göre, başarısız öğrencilerin velileri, yeni öğretim yılının (1999-2000) başladığı hafta, yönetim tarafından okula çağrılacak. Okul müdürü, veliye, ilgili müdür yardımcıları ve sınıf rehber öğretmenleriyle beraber İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri konusunda bilgi verip öğrencinin başarısız olma nedenlerini anlatacak.

Bu bilgiler ışığında, velinin çocuğu hakkında ‘‘geçsin’’ veya ‘‘kalsın’’ diye yazılı talebi alınacak. Daha sonra şube öğretmenler kurulu toplanıp, öğrencinin durumunu değerlendirecek ve başarılı sayılıp sayılmayacağına karar verecek.

LİSELİYE YENİ ALAN

Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteye giriş sınavında bu yıl ilk kez uygulanan ‘alan puanı’ odaklı yeni düzenleme nedeniyle öğrencilerin kayba uğramaması için de önlem aldı. Genelgeyle illere duyurulan önleme göre, liselerden mezun olan öğrencilerin, Açık Öğretim Lisesi aracılığıyla fark derslerini vererek istediği yeni bir alandan mezun olmaları sağlanacak.

Yine, lise 2. sınıfa geçen öğrenciler için yapılan alan belirleme işlemi öğrencinin lise 1'de aldığı notları da gözönünde tutularak, sınıf öğretmeni rehberliğinde velinin isteği doğrultusunda yapılacak.

ÖĞRENCİYE ‘TÜRBAN’ AFFI

İlk ve ortaöğretim düzeyindeki başarısız öğrencilere yeni haklar tanıyan Milli Eğitim Bakanı Bostancıoğlu, ‘‘Disiplin cezalarını silme’’ adı altında türban affı da getirdi.

Bostancıoğlu, genelgede, ‘‘Bölücülük yapmak, ideolojik eylemlere katılmak ve uyuşturucu madde ticareti dışındaki davranışlar’’ sınırlamasıyla, öğrencilere verilen diğer disiplin cezalarının kaldırılarak, dosyalarından silinmesini istedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!