Öğrencileri uğurlayacak

Güncelleme Tarihi:

Öğrencileri uğurlayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2016 21:51

‘Hocaların Hocası’ Prof. Dr. Halil İnalcık bugün iki üniversitede düzenlenecek törenle öğrencileri tarafından toprağa verilmek üzere Ankara’dan İstanbul’a uğurlanacak. İnalcık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ve Bakanlar Kurulu kararı ile Fatih Camii Haziresine defnedilecek.

Haberin Devamı

ÖNCEKİ gün 100 yaşında vefat eden ‘Tarihçilerin Kutbu’ Prof. Dr. Halil İnalcık bugün düzenlenecek törenlerle Ankara’ya veda edecek. Ünlü tarihçi için ilk tören bugün saat 10.00’da mezun olduğu ve uzun yıllar ders verdiği Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde yapılacak. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde 11.30’da gerçekleştirilecek ikinci törenin ardından, Bilkent Doğramacızade Camisi’nde kılınacak öğle namazı sonrası toprağa verilmek üzere vasiyeti gereği İstanbul’a uğurlanacak.

FATİH CAMİİ HAZİRESİNE DEFNEDİLECEK

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün vefat eden Prof.Dr Halil İnalcık'ın kızı Günhan İnalcık ile dün telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yapılan görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ve Bakanlar Kurulu kararı ile merhum İnalcık'ın İstanbul'da Fatih Camii Haziresine defnedilmesi karara bağlandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefonla aradığı Günhan İnalcık'a taziyelerini ilettiği, ailenin acılarını paylaştığını belirttiği, merhuma da Allah'tan rahmet dilediği kaydedildi.

TARİHÇİLERİN ŞEYHİ

Tarihçilerin “Şeyhü’l-Müverrihin (Tarihçilerin Şeyhi)” olarak adlandırdığı Prof. Dr. Halil İnalcık 26 Mayıs 1916’da İstanbul’da dünyaya geldi. 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Tarihi Bölümü’nde yükseköğrenimine başladı.

100 YAŞIN SIRRI

Uzun yıllar aynı fakültede Osmanlı ve Avrupa tarihi üzerine dersler verdikten sonra 1972 yılında Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü’ne ‘Osmanlı Tarihi Üniversite Profesörü’ olarak davet edildi. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli üniversitelerden fahri doktora payeleri alan Prof. İnalcık, 1993 yılında Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü’nü kurdu. Prof. İnalcık, 20. yüzyıl sona ererken Cambridge Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2 bin bilim adamı arasında gösterilmişti. Prof. İnalcık, 7 Eylül 2015 tarihindeki 100’üncü yaş günü kutlamalarında 100 yaşına, kendine bir hedef belirlemesi, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olması ve klasik müzik dinlemesi sayesinde geldiğini ifade etmişti.

Haberin Devamı

Hayatında belirlediği en önemli hedefi gerçekleştirdiğini aktaran İnalcık, “Hedefim, Türklerin tarihini bir yabancı değil, bir Türk gözüyle yazmak, ömrümü bu amaca hasrettim” demişti.

Aziz Sancar’dan başsağlığı mesajı

2015 Nobel Kimya Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, Twitter hesabı üzerinden başsağlığı mesajı yayımladı. Prof. Dr. İnalcık için, “Türkiye’nin yetiştirdiği büyük tarihçi” diyen Sancar, şunları söyledi: “Halil İnalcık Türkiye Cumhuriyeti’nin yetiştirdiği en büyük tarihçimizdir. Dahası yüce, ileri görüşlü ve Atatürk devrimlerini içten benimsemiş bir insandı. Ülkemize ve Türk tarihine olan hizmetleri için bütün Türk dünyası ona minnettardır. Allah rahmet etsin. Mekânı cennet olsun.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!