Öğrenci affı, genel af tasarısından ayrılıyor

Güncelleme Tarihi:

Öğrenci affı, genel af tasarısından ayrılıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Öğrenci affının, rafa kaldırılan genel af yasasından çıkarılarak ayrıca düzenlenmesi görevini milletvekilleri üstlendi. Koalisyon ortaklarının Milli Eğitim Komisyonu üyeleri, bir araya gelerek ayrı bir yasa teklifi vermeye hazırlanıyor.

ANAP'ın koalisyon ortağı partilerin yöneticileriyle yaptığı temaslar sonuç vermeyince, milletvekilleri devreye girdi. TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nun koalisyon ortağı üyeleri, metin üzerinde uzlaşma sağlanması durumunda öğrenci affını hükümet tasarısı yerine, yasa teklifi olarak hazırlayarak TBMM'ye sunacaklar.

Girişimi başlatan ANAP'lı Ahmet Kabil, komisyonun DSP ve MHP'li üyelerine önerisini götürdü. Milletvekilleri bu öneriye sıcak baktıklarını, ancak ayrıntılarda ayrı düşündüklerini vurguladılar. MHP'liler böyle bir teklif hazırlanmasına destek verirken, DSP'liler çekincelerini dile getirdiler. Milletvekilleri metinde uzlaşırsa, Milli Eğitim Komisyonu'nun hükümet ortağı 17 üyesinin imzasıyla ayrı bir teklif hazırlanacak. Kabil, uzlaşma sağlanması için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, DSP'nin ikna edileceğini bildirdi, ‘‘Düzenleme DSP'yi memnun edecek şekilde yapılacak. Türban krizine yol açacak bir düzenleme olmayacak’’ dedi.

DSP'Yİ İKNA TURU

Tartışılan, ancak bir türlü orta yol bulunamayan öğrenci affı, okullarından ‘Her ne sebeple olursa olsun’ atılan öğrencilere başarısız oldukları her bir ders için iki sınav hakkı veriyor. Koalisyon ortakları bu noktaya kadar düzenlemeye itiraz etmiyor. Ancak, türbanlı öğrencilerin bu aftan yararlama sınavına nasıl girecekleri ve ardından okula nasıl devam edecekleri tartışma yaratıyor. Kabil, hem sınava gireceklerin, hem de daha sonra okula devam edeceklerin ‘‘üniversitelerin mevzuatına uyma’’ zorunluluğunun devam edeceğini bildirdi. Kabil, bu düzenlemenin tasarı metninden çıkartılmasının DSP'yi rahatsız ettiğini anımsatarak, endişelerin yeni düzenlemede giderileceğini söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!