Oğlunu çalıştıran babaya suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Oğlunu çalıştıran babaya suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Mardin Dargeçit'e bağlı köyünden İstanbul'a göçen ve daha önce iki kez su satarken yakalanan 14 yaşındaki Bahattin Demir'in babası Ömer Demir hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Çocuk Esirgeme Kurumu, Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı suç duyurusu dilekçesinde, Taksim'de ilk kez 18 Eylül 2000 tarihinde su satarken muhafaza altına alınan Bahattin Demir'in babası Ömer Demir'in uyarıldığını belirttiler. Ayvansaray ve Ağaçlı Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde eğitilen Bahattin Demir'in, 26 Eylül'de aynı yerde yine su satarken muhafaza altına alındığını ifade eden Sosyal Hizmetler İstanbul İl Müdürü Kahraman Eroğlu ve avukat Rasim Aytin, ‘‘Çocuğunu sokakta çalıştırmakta ısrarlı olan baba Ömer Demir'in İstanbul Valiliği'nin kararlarına uymamadığı için, TCK 526 maddesine göre 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep ediyoruz’’ dedi.

'Pişmanım' dedi ama...

Yedi yıl önce Akyol Köyü'nün terör yüzünden boşaltılmasıyla Dargeçit'e göç ettiklerini belirten 38 yaşındaki Ömer Demir, çaresizliğini şöyle ifade etti: ‘‘9 çocuğum var. Dargeçit'te iş bulamayınca, çocukları bırakıp, yazları İstanbul'a çalışmaya geldim. Üç yıl önce hamallık yaptığım Laleli'de otomobil çarptı, koluma iki parça demir takıldı. O gündn sonra çalışamıyorum. Büyük oğlum askere gidince eve para getirecek kimse kalmadı, üç ay önce hep birlikte İstanbul'a amcamın oğlunun yanına geldik. Konfeksiyon atölyesinde çalışan 18 yaşındaki kızımın kazandığı 25 milyon lira haftalık, evimizin tek geliri. Geçinemeyince, 14 yaşındaki oğlum Bahattin ve sekiz yaşındaki Harun'la birlikte su satmaya başladık.’’

Kasımpaşa Sururi İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencisi olan oğlu Bahattin'i çalıştırdığı için pişman olduğunu belirten Ömer demir, ‘‘Oğlum okulundan geri kaldı. Bu yüzden belki sınıfta kalacak. Bir daha çalıştırmayacağım’’ dedi. Ömer Demir, köyünde pirinç, pamuk, fasulye yetiştirdiği günleri çok özlediğini anlattı.

Çalışan çocuklara destek merkezleri

SOSYAL Hizmetler İl Müdürlüğü, ailelerinin maddi durumu kötü olduğu için çalışmak ya da dilenmek zorunda kalan çocuklara kucak açtı. Yürürlüğe giren proje çerçevesinde, sokaklarda satıcılık ya da dilencilik yaparken korumaya alınan çocuklar, Ayvansaray ve Ağaçlı'da kurulan Çocuk ve Gençlik Merkezleri'nde, sosyal hizmet uzmanı, psikolog ve güvenlik elemanları tarafından korumaya alınıyor. Bugüne kadar bu merkezlerde, 72 çocuk muhafaza altına alındı. 69 çocuk, verilen eğitim sonrası ailelerine teslim edildi. Yetkililerin girişimiyle, 21'inci Yüzyıl Eğitim Vakfı'nın, Bahattin ve Harun Demir'in eğitim giderlerini üstlendiği belirtildi. Proje ayrıca, çalışmaya zorlanan ailelerin reislerine dava açmayı da öngörüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!