Öfkelerin isyanı

Güncelleme Tarihi:

Öfkelerin isyanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Apo'nun Ankara'da idamla yargılandığı son duruşması olaylara sahne oldu. Şehit yakınları, Apo'nun avukatlarına saldırdı. Mahkeme salonunda da bozuk para yağmuruna tutulan avukatlar yuhalandı. Duruşmadan sonra adliye önünde toplanan bir grup ülkücü slogan attı. Avukatlar, duruşmadan 1.5 saat sonra polis minibüsüyle DGM'den çıkartılabildi.

Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın, Ankara 2 No'lu DGM'de idamla yargılandığı dünkü duruşma oldukça gergin geçerken, şehit yakınları ile Apo'nun avukatları arasında kavgalar çıktı. Bir şehit babası, ‘‘Menderes'i astınız. Apo'nun değeri ne?’’ diye isyan etti. Öcalan'ın yargılaması 31 Mayıs Pazartesi gününden itibaren İmralı Adası'nda kesintisiz olarak sürdürülecek. DGM, bağımsız Türk yargısına gölge düşürülmemesi gerekçesiyle, adadaki duruşmaya yabancı gözlemci alınmamasına karar verdi. Tarihi duruşmaya Başsavcı Cevdet Volkan, ilk kez cüppe giyerek bizzat çıktı.

AVUKATLARA KORDON

Öcalan'ın ana PKK davasından idamla yargılandığı duruşma, dün son kez Ankara'da yapıldı. DGM girişinde sanık avukatları Hasip Kaplan, Ercan Kaner ve Ahmet Zeki Okçuoğlu'na, biri mühadil avukatı birkaç şehit yakını saldırdı. Şehit yakınları avukatlara duruşma öncesi ve sonrası, sloganlar atarak tepki gösterdiler. Duruşma salonun girişinde bir başka sanık avukatı dirseklendi. Duruşmadan sonra DGM önünde toplanan ve bozkurt işareti yapan bir grup ülkücü de sloganlar attı. Sanık avukatları 1.5 saat sonra polis kordonu altında polis minübüsü ile DGM'den çıkarıldı. Bazı şehit yakınları bu sırada, ‘‘Öldürdükleriniz sizi koruyor’’ diye bağırdılar. Dünkü duruşmaya 17 sanık avukatı, 60'ın üzerinde müdahil ve müdahil avukatı katıldı. Duruşma savcısı olarak ise Savcı Ünal Haney ile birlikte bizzat Başsavcı Cevdet Volkan kürsüde yeraldı. Volkan, Başsavcı seçildiği günden beri ilk kez bir duruşmaya katıldı. Heyet, Başkan M. Turgut Okyay, askeri üye hákim Albay Abdülkadir Davarcıoğlu ve üye Hüseyin Eken'den oluştu.

SALONDA OLAY

Başkan Okyay'ın 500'e yakın müdahilin isimlerini tutanağa geçirmesinin ardından, salonda sanık avukatlarından Mükrime Tepe'ye saldırıldığı duyuldu. Bu haber üzerine salondan alkış sesleri yükselirken, müdahil avukatlarından M. Emin Bağcı, sanık avukatı Niyazi Bulgan'ın dışarıya çıkarak ortamı provoke ettiğini öne sürdü. Bunun üzerine, izleyici sıralarından sanık avukatlarına çakmak ve bozuk para atıldı. Mahkeme Başkanı Turgut Okyay'ın sürekli uyarıları salonda sükuneti sağlamaya yetmedi. Ancak, soğukkanlığını yitirmeyen başkan, olayların büyümesini engelledi.

YUHALANAN SÖZLER

Öcalan'ın avukatı Ercan Kanar'ın, CMUK uyarınca suçtan doğrudan zarar gördüğü tespit edilmeyenlerin müdahil olamayacakları ve bu kişilerin güvenlik güçleri tarafından öldürülüp öldürülmediğinin belli olmadığını söylemesi kıyameti kopardı. Şehit yakınları, bu sözleri yuhaladılar. Sanık avukatı Hasip Kaplan'ın, şehit ailelerinin acılarını paylaştığı belirterek, ‘‘Türkiye çok acı çekti, işimiz zor. Yalnız bizim değil, hákim, savcıların da zor. Ülkemizi seviyorsak dışarıya yansıyacak görüntü için sağduyulu davranmalıyız. Keşke bütün anneler burada olsaydı da herşey konuşulsaydı. Keşke ilk gün sanık da getirilseydi de, müdahillik için yanıt verseydi. Biz burada ne kadar iyi görev yaparsak, Türkiye o kadar yücelir’’ sözleri de tepki çekti.

İMRALI'YA SINIRLAMA

Mahkeme Başkanı Okyay'ın, İmralı Adası'ndaki duruşma salonunun kapasitesinin 90 kişiyle sınırlı olduğu ve müdahil ve sanık avukatlarından 12'şer kişinin belirlenmesi gerektiğini açıklaması da tepkiyle karşılandı ve ‘‘Haksızlık bu’’ sesleri yükseldi. Bunun üzerine Okyay, ‘‘Bu kararı biz almadık, gidin hükümete söyleyin’’ dedi. Şehit yakınları ise ‘‘Bir kişiyi 12 kişi savunacak, 30 bin kişiyi de 12 kişi. Olmaz böyle şey’’ diye bağırdılar.

Ağlayarak izlediler

Ankara 2 No'lu DGM'de idam istemiyle yargılanan Abdullah Öcalan'ın davasına, şehit aileleri de katıldı. Oğulları vatan uğruna şehit olan analar Türk Bayrağı'na sarılarak, ellerinde oğullarının fotoğrafları, ağlıyorlardı...

Hakimden fırça yedi

Dünkü duruşmaya kravat takmadan gelen sanık avukatlarından Ahmet Zeki Okçuoğlu, Mahkeme Başkanı H. Turgut Okyay'dan fırça yedi. Okçuoğlu, bir daha böyle gelmesi halinde duruşmaya alınmayacağı konusunda Başkan Okyay tarafından uyarıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!