Öcalan 13 yıldır İmralı'da

Güncelleme Tarihi:

Öcalan 13 yıldır İmralıda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2012 16:50

BÖLÜCÜ terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan, çarptırıldığı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çektiği İmralı’da 13 yılı geride bıraktı.

Haberin Devamı

Kenya’da 15 Şubat 1999 tarihinde yakalanıp Türkiye’ye getirildikten sonra İmralı Adası’ndaki cezaevine konulan Abdullah Öcalan, burada yargılandı ve ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Cezasını çektiği cezaevi geçen sürede yenilendi ve Öcalan burada kaldığı 13 yılın, son 2 yıl 3 ayını yeni yaptırılan Yüksek Güvenlikli F Tipi Özel Cezaevi’nde geçirdi.

Öcalan’ın İmralı’ya getirildikten sonra geçen 13 yıl içinde avukatlarıyla yaklaşık 600, yakınlarıyla da 200 kez görüştü.

İmralı’daki Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde Öcalan’la birlikte 5 mahkum daha kalıyor. Öcalan’ın cezaevinde yalnız kalmaktan şikayetlerinin artması üzerine 17 Kasım 2009 tarihinde itibaren buraya PKK’lı mahkumlar Şeyhmuz Poyraz, Cumali Karsu, Hasbi Aydemir ve Bayram Kaymaz ile TİKKO’cu Hakkı Alpan da nakledildi.

Toplam 9 mahkum koğuşunun bulunduğu cezaevi, içeride 38 ve dışarıda 17 olmak üzere toplam 55 kamera ile günün 24 saati görüntüleniyor.

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Özel Cezaevi’nde, Adalet Bakanlığı’na bağlı 60 kadar görevli bulunuyor. Cezaevi ve İmralı Adası’nın güvenliği için aralarında SAS komandolarının da bulunduğu 1000’in üzerinde güvenlik personeli görev yapıyor.

/images/100/0x0/55ea82c6f018fbb8f884b8e9


Abdullah Öcalan ve diğer 5 mahkum, haftanın 3 günü el becerilerini geliştirmek için eğitim odasında bir araya geliyor. Bu birlikteliklerinde mahkumlar okudukları kitapları tartışıyor, sohbet ediyor.

Her gün 2 saat süreyle avluya havalandırmaya çıkan Abdullah Öcalan ve diğer mahkumlar haftanın belirli günlerinde bir araya gelip voleybol maçı yapıp masa tenisi oynuyor.

Öcalan doktor kontrolunda tutulmasının yanı sıra ayın belirli günleri dahiliye, kardiyoloji uzmanları ve psikolog tarafından ayrı ayrı muayene ediliyor. İmralı’ya geldikten sonra 20 kilo zayıflayan Öcalan’ın en fazla bahar nezlesinden ve üst solunum enfeksiyonlarından yakınıyor.

Geçen temuz ayından itibaren avukatlarıyla haftalık görüşmesini yapmayan Abdullah Öcalan, 19 Ocak’ta İmralı’ya gelen kardeşi Mehmet Öcalan ile görüşmeye de çıkmadı.

Abdullah Öcalan’ın ev hapsine çıkarılması talebini BDP başta olmak üzere son aylarda bazı çevreler sık sık gündeme getirirken, İmralı Adası’nda yenilenmesine karar verilen iskele inşaatına da henüz başlanmadığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

TAKSİM'DE ÖCALAN PROTESTOSU / FOTO GALERİ


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!