Obama’nın kurbağa etkisi

Güncelleme Tarihi:

Obama’nın kurbağa etkisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2010 00:00

Sinema perdesinde Morgan Freeman’dan Chris Rock’a kadar pek çok siyah Amerikan başkanı gördük ama gerçeğiyle geçen yıl müşerref olduk. Başlangıçta Obama’ya oy verdiğini utana sıkıla itiraf edenler şimdi ‘Obama Etkisi’ne direnemiyor. Bu etki, eğitimden modaya, müzikten sinemaya her alanda bariz.

Haberin Devamı

Sonunda Disney de siyah prensesli ‘Prenses ve Kurbağa’yı patlattı. Bir süredir kıymete binen siyah, 22 Ocak’ta Türkiye’de gösterilecek Prenses ve Kurbağa sayesinde artık pırıltılı bir taca da kavuştu.

Bir peri masalı ve bir Amerikan rüyası aynı anda gerçek oldu. Barack Obama ABD’nin ilk siyah başkanı seçildi ve kahramanı siyah bir prenses olan ilk Disney çizgi filmi çekildi: Grimm Kardeşler’in ünlü Kurbağa Prens masalının bir uyarlaması “Prenses ve Kurbağa”... Ancak bu çizgi filmin önemli bir farkı var; kurbağa hâlâ yemyeşil, prens hâlâ sütbeyazı ama prensesin rengi siyaha döndü!
30 yıldır Disney’de çalışan ve Küçük Denizkızı, Herkül ve Aladdin gibi klasikleri yaratan John Musker (56) ve Ron Clements (56) tarafından yaratıldı bu çizgi masal. Animasyonun bir başka özelliği de ultra dijital canlandırma tekniklerinden uzak durarak, eski usul elle çizilerek hazırlanması. Teknik geleneksel olunca geleneksel bir konu da cuk oturdu. 1991’de yapılan Beauty and Beast animasyonundan beri ele alınmayan masallara yeniden el atıldı. Yapımın müzikal olmasına karar verilince de tadından yenmeyen kaymaklı ekmek kadayıfı oldu Prenses ve Kurbağa.   
KURBAĞA PERDEYE ROMANTİZM SIÇRATIYOR
Disney’in ilk Afro-Amerikalı prensesi Tiana’yı klasik prenseslerden ayıran tek özelliği siyah olması da değil. İlk Afro-Amerikalı Disney prensesinin hikayesi caz ve blues’un siyah başkenti, 1920’lerin New Orleans’ında geçiyor.   
Ayrıca neredeyse bir feminist Tiana. Sadece şımarık Prens Naveen’in ilgisiyle yetinmiyor. Bir restoran açmak için mücadele ediyor. Öptüğü hayırsız kurbağa prense filan dönüşmüyor. Tam tersine, Tiana’nın kendisi de kurbağa oluyor. Ve kurbağa çiftimiz vıraklayarak Mississippi bataklarında yaşıyor. Prenses’in koruyucu meleği rolünde de alışılmadık bir karakter var: Batakhaneleriyle ünlü Fransız Mahallesi’nde yaşayan ve tarot falı bakan bir lanetli cadı. Filmde Tiana’yı Anika Noni Rose, Naveen’i Bruno Campos seslendiriyor ve şarkıları söylüyor. John Goodman, Terrence Howard ve Oprah Winfrey ise konuk yıldız kontenjanından...
Hikayesinin inandırıcılığı ve karakterlerinin canlılığı sayesinde özellikle küçük ve siyah izleyeciler duygusal yatırım yaptılar filme. Böylece Disney’in filme yaptığı yatırım da boşa çıkmadı. ‘Prenses ve Kurbağa’ 13 Aralık’ta Amerika’da gösterime girdiği haftanın gişe şampiyonu oldu ve sadece ilk haftada 25 milyon dolar hasılat yaptı. Darısı diğer kara prenseslerin başına!     

Haberin Devamı

BARACK OBAMA SAYESİNDE ‘EĞİTİM ŞART’

Haberin Devamı

*  Barack Obama siyah öğrenciler için ilham verici bir rol modeli oldu. Beyaz Amerikalılarla siyahlar arasındaki eğitim uçurumunu ortaya koyan raporların sayısı çoktu. Şimdi bunlara “Obama Etkisi”ni gösterenler de eklendi. Vanderbilt Üniversitesi tarafından yapılan küçük ama kışkırtıcı bir araştırma, Obama başkan seçildikten sonra siyah öğrencilerin test sonuçlarının fark edilir derecede yükseldiğine işaret ediyor.
*  Siyah ebeveynlerin okul çalışmalarına gönüllü katılım oranları ve beklentileri yükseldi. Bir araştırmaya göre Obama seçilmeden önce siyah velilerin gönüllülük oranı yüzde 23’ken bu oran bugün yüzde 60’larda.
*  Üniversitelerde Obama ile ilgili çalışmaların ardı arkası kesilmiyor. Obama beyaz Amerikalılar arasında en çok üniversite öğrencileri tarafından seviliyor. Hatta Barack Obama’nın akademik geçmişinin öğrencilerin MBA (yüksek lisans) seçimlerini etkilediği belirtiliyor.
*  Obama turizmi de etkiledi. Doğduğu, büyüdüğü Hawaii eyaleti şu sıralar Amerikalıların en çok ziyaret ettiği tatil yöresi.        

Haberin Devamı

BAHÇECİLİKTEN MODAYA MICHELLE OBAMA RÜZGARI

*  Uzun boylu ve atletik bir kadın olan ABD First Lady’si Michelle Obama’nın ince fakat kaslı kolları her yaştan kadının spor salonlarına koşmasına neden oldu. Obama her fırsatta sportmenliğinin altını çizerek, obeziteyle boğuşan Amerikalı hemcinslerini hasetten çatlatıyor. 
*  Eskiden çok başarılı bir hastane yöneticisiyken kendini ailesine adadı. First Lady boş vakitlerinde Beyaz Saray’ın arka bahçesine meyve-sebze ekince, sayesinde Amerika’da bostan-bahçe sevgisi patladı. 
*  Çok satan kadın dergisi Glamour tarafından “Yılın Kadını” seçildi. Eline geçen her fırsatta röportaj verdi ve televizyon programlarına katıldı. Vogue Dergisi’nin 2009 Mart sayısında ‘Dünyanın Beklediği First Lady’ olarak anonslandı. Vogue’un 80 yıllık tarihi boyunca sadece 18 sayıda, yani kapakların sadece yüzde 2’sinde siyah kadınlar var. Ancak ne hikmetse Nisan sayısında da güçlü ve siyah bir kadın göründü: Beyonce! Ünlü Etiyopyalı siyah model Liya Kebede de iki beyaz modelle birlikte derginin Mayıs sayısını şereflendirdi. 
*  Kolsuz düz ve parlak renkli elbiseleri, inci kolyeleri, kalın kemerleri ve yumuşak hırkaları moda tasarımcılarını bile etkileyen güçlü bir trend yarattı. Yeni ‘Jackie Onassis’ diyenler bile oldu. 
*  First kız çocukları Sasha (9) ve Malia (12) da kendi çaplarında modayı etkiliyor. Babalarının yemin törenlerinde giydikleri pastel renkli küçük prenses kıyafetlerini kendileri seçmişlerdi. Hazır giyim markası J. Crew’un imzasını taşıyan bu giysiler ertesi gün tükendi. Sasha ve Malia’nın çeşit çeşit oyuncak
bebeği de yapıldı.    

Haberin Devamı

‘BENİM SİYAHIM GÜZEL’ KAMPANYASI

Kozmetik ve kimya devi Procter&Gamble, Amerika çapında bir kampanya başlattı: “Benim Siyahım Güzeldir” (My Black is Beautiful). Bu kampanyanın amacı siyah Amerikalı kadınlara ne kadar güzel olduklarını söyleyerek özgüvenlerini yükseltmek. Geçen yıl başlayan ve bütün Amerika’yı boydan boya dolaşan bu kampanya, güzelliğin ölçüye vurulamayacağını ve standartlara hapsedilemeyeceğini haykırıyor. Etkinliklerde, kadınlar üzerinde olumlu bir etki yaratacak siyah ve güçlü kadınlar tarafından konferanslar da veriliyor.    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!