Obama 11 Eylül'de dini hoşgörü mesajı verdi

Güncelleme Tarihi:

Obama 11 Eylülde dini hoşgörü mesajı verdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2010 16:48

ABD Başkanı Barack Obama Cuma günü vatandaşlara dini hoşgörü çağrısı yaptı. Başkan Amerikalılardan hem içeride hem de yurtdışında Müslümanlarla Müslüman olmayanlar arasında daha iyi bir ilişki kurulması için çaba sarf etmelerini isterken, İslam dini mensuplarının dinlerini özgürce yaşamaları yönündeki “vazgeçilemez haklar”ını savundu.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Obama’nın bu açıklamaları, Floridalı bir papazın sonradan iptal ettiği Kur’an yakma planlarının tetiklediği protestolar ve şiddet olayları Afganistan’da sürdüğü bir sırada geldi. ABD ile Müslüman dünyası arasındaki ilişkiler, Irak’ın işgalinden bu yana hiç bu kadar gerilmemişti.

 

Başkan Obama konuşmasında bu ülkede yaşayan insanlar için gerçek düşmanlarıyla, İslam ve ABD arasında süre gelen sürtüşmeden dolayı kendilerine düşman olabilecek insanlar arasındaki ayrımın iyi yapılmasını istedi. Anketlerin ABD’lilerin büyük bir çoğunluğunun Obama’nın Müslüman olduğuna inandığı bir dönemde Başkan, konuşmasının bir noktasında Hıristiyan olduğunun altını da çizmeyi ihmal etmedi.

 

Haberin Devamı

"HEPİMİZ TEK BİR ULUSUZ"

Obama, “Sırtımızı birbirimize dönmemeliyiz. Ben bu ülkenin başkanı olduğum sürece, Amerikan halkına Tanrı’nın huzurunda tek bir ulus olduğumuzu anlatmaya çalışacağım. Tanrı’ya farklı isimler verebiliriz, ama yine de hepimiz tek bir ulusuz. Yaptığım işte mensubu olduğum Hıristiyanlıktan büyük fayda gören bir insan olarak, dini inançların yaratabileceği tutkuların farkındayım” dedi.

 

Dünya Ticaret Merkezi enkazı yakınlarında inşa edilecek Park51 toplum merkeziyle ilgili olarak Müslümanların bu arazi üzerine cami inşa etmeye haklarının olduğu yönündeki görüşünü yineleyen Başkan, “Bu ülkede herkes eşit, vazgeçilemez haklara sahiptir. Bu şu demek: Eğer oraya kilise, sinagog ya da Hindu tapınağı inşa edebiliyorsanız cami de inşa edebilirsiniz” dedi.

 

BARIŞ SÜRECİ MESAJLARI

Obama, açıklamalarında radikal İslamcı terörün köklerinin yattığı alan olarak gördüğü Ortadoğu barış sürecine de değindi. Başkan, İsrail’den Filistinlilere karşı bir iyi niyet göstergesi olarak Batı Şeria’daki yerleşim inşaatları üzerindeki moratoryumu uzatılmasını istedi.

 

Haberin Devamı

İsrail’deki muhafazakar hükümet yapısı düşünüldüğünde bu moratoryumu uzatmanın siyasi sonuçlarının Başbakan Benjamin Netanyahu için zorlu bir durum olacağını ifade eden Obama, yine de geçtiğimiz günlerde Washington’da yaptıkları görüşmede Netanyahu’ya bu talebi ilettiğini söyledi.

 

Obama’nın “Başbakan’a şu ana kadar görüşmelerin iyi gittiği düşünüldüğünde moratoryumu uzatmanın mantıklı olacağını söyledim” şeklindeki ifadeleri Beyaz Saray yönetiminden bazı isimleri şaşırttı.

 

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a da İsrail’in barış görüşmelerine devam etmesi adına bazı jestler yapması gerektiğini söylediğini ifade eden Obama, “İsrail kamuoyuna bu görüşmelerde ciddi ve yapıcı olduğunuzu göstermek ve Netanyahu’nun moratoryumu uzatması halinde işini kolaylaştırmak zorundasınız” dedi.

 

Haberin Devamı

Bu haber New York Times'da yayımlanan "Obama Tries to Calm Tensions in Call for Religious Tolerance" ve "U.S. Urges Israel to Extend Settlement Moratorium" başlıklı haberlerden derlenmiştir.

 

Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!