O yazıyı kaldır

Güncelleme Tarihi:

O yazıyı kaldır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2014 01:56

Sabah gazetesi ile atv’nin satışı için Başbakan Erdoğan tarafından havuz kurulduğu iddialarına ilişkin soru önergesi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın kişisel web sitesine, Telekomünikasyon İletişim Başkan-lığı’ndan, “Soru önergesini siteden kaldır” yazısı geldi. Benzer yazı önergeyi haber yapan başka sitelere de gitti.

Haberin Devamı

TELEKOMÜNİKASYON İletişim Başkanlığı (TİB), şok bir karara imza atarak Sabah gazetesi ile atv’nin satışı için Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından havuz kurulduğu iddialarına ilişkin soru önergesi nedeniyle CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın kişisel web sitesine müdahale girişiminde bulundu. Oran, “Türkiye’de ilk kez mahkeme, yasamaya sansür koymaya çalıştı” tepkisini gösterdi. TİB, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 23 Ocak 2014 tarih ve 2014/55 sayılı kararını gerekçe göstererek, soru önergesinin siteden kaldırılmasını istedi. TİB, Oran’ın soru önergesini haberleştiren bazı internet sitelerine de yazı göndererek aynı gerekçeyle içeriğin kaldırılmasını istedi. Oran, TİB’in bu girişimine, “Türkiye’de ilk kez mahkeme, yasamaya sansür koymaya çalıştı. Kim hangi hakla soru önergesi vermeme, web sitemde yayımlamama yasak koymaya cüret edebilir. Başbakan Erdoğan’ın emriyle TİB, tbmm.gov.tr adresine girip yolsuzluk önergelerini de mi ayıklayacak? Milli iradenin temsilcisi olan Meclis’e sansür girişimine asla boyun eğmeyeceğiz” dedi. Oran, yazılı açıklamasında şunları söyledi:

Haberin Devamı

- “Milletvekilinin görevi ve sorumluluğu millet adına iktidarı denetlemektir. Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen bu hakim kararının arkasındaki ismin Başbakan Erdoğan olduğundan hiç kimse şüphe duymamaktadır. Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı koltuğuna oturur oturmaz yaptıkları herkesin malumudur ama bugün öğreniyoruz ki TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in sansürünü aşmayı başaran ve ucu AKP’nin, Erdoğan’ın yolsuzluğuna ulaşan önergeleri engellemek için yeni bir birim kurmuş ve adını da ‘Yolsuzluğu Örtme Yasamayı Boşa Çıkarma Birimi’ koymuş.

- Bu hâkim için HSYK’ya başvurup soruşturulmasını talep edeceğimi de herkesin bilmesini isterim. Hâkim kararıyla milletvekiline yasak getiren zihniyetin, bu yasadan sonra sadece TİB kararıyla neler yapabileceğini herkes düşünmelidir.”

Kaldırmıyorum

UMUT Oran, soru önergesinin web sitesinden kaldırılmasını isteyen TİB’e mail ile gönderdiği yanıtta da yasama dokunulmazlığını anımsattı. Soru önergesini web sitesinden kaldırmayacağını da bildiren Oran’ın TİB’e gönderdiği mail şöyle: “Sayın Yetkili, Anayasa ve ilgili mevzuat hükümlerince yasama dokunulmazlığını ve yasama görevini ihlal anlamını taşıyan yok hükmündeki 2. Asliye Ceza Mahkemesi kararına karşı yasal itiraz hakkımızı kullanacağımız için ilgili içeriğin sayfamızdan kaldırılmayacağını bildirir, tarafınıza iletilen mahkeme kararının e-posta yoluyla tarafımıza gönderilmesini rica ederiz.”

Haberin Devamı

Sansür yok, itiraz yolu açık

TİB kaynakları ise konuyla ilgili şu bilgiyi verdi: “İsteyen o mahkemeye giderek karara bakabilir. Başkanlığın yaptığı mahkeme kararı çerçevesinde uyarıda bulunmak. Mahkeme kararına itiraz yolu da açık. Burada sansür yok. ‘Suç işliyorsunuz, kaldırın’ uyarısı var.”

Erişimin engellenmesi gerekmektedir

TİB’in soru önergesinin web sayfasından kaldırılması için Oran’a gönderdiği yazı şöyle: “Sayın Yetkili, bilindiği üzere, 04/05/2007 tarihli ve 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” 23/05/2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Türkiye’de internet içerik düzenlemeleri konusunda yetkili kamu kurumudur. Başkanlığımıza aşağıda yer verilen alan adı/ URL adresleri ile ilgili mahkeme kararı gönderilmiştir. Mahkeme kararına konu içeriğin çıkarılması ya da Türkiye’den erişiminin engellenmesi gerekmektedir. Gereğinin derhal yapılmasını rica ederim. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı.
Not: Başkanlığımızca bildirimlerin yapılabilmesi için iletişim bilgilerinizin (e-posta, telefon, adres) gönderilmesini rica ederim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!