O gece barışa divan duruldu

Güncelleme Tarihi:

O gece barışa divan duruldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2006 00:00

Ertelenmesi gündeme gelen Doğu Batı Divanı Orkestrası İstanbul Konseri’ni dün verdi. 7 Grammy ödüllü Şef Daniel Barenboim’in yönetimindeki konser iki saat sürdü.

Musevi asıllı ünlü şef Daniel Barenboim yönetimindeki 17 ülkeden 110 genç müzesyenin oluşturduğu "Doğu-Batı Divanı Orkestrası", Aya İrini Müzesi’nde verdiği konserde, notaların evrensel diliyle, "birlikte yaşama kültürü ve barış’ mesajı verdi.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) davetiyle İstanbul’a gelen, 2003 yılında vefat eden Filistinli entelektüel Edward Said ile günümüzün en iyi Mozart ve Beethoven yorumcularından biri olarak bilinen 7 Grammy Ödülü sahibi Daniel Barenboim’in 1999’da kurduğu orkestranın Topkapı Sarayı Aya İrini Müzesi’ndeki konseri büyük ilgi gördü.

Franz Peter Schubert’in ’Alabalık Beşlisi’ni piyanoda seslendiren Barenboim, konser sırasında kendisini uzun süre alkışlayan izleyicilere hitaben, "İlk kez geldiğim İstanbul’da böylesine seçkin bir toplulukla birlikte olduğum için kendimi şanslı hissediyorum" dedi.

Konserde, aralarında tek Türk sanatçı Orhan Çelebi’nin de bulunduğu ve yaşları 14-25 arasında değişen 110 müzisyenin oluşturduğu Doğu-Batı Divanı Orkestrası, Daniel Barenboim yönetiminde Ludwig Van Beethoven’in Leonora Uvertürü ve Johannes Brahms’ın 1. Senfoni’sini seslendirdi.

Orkestrada bulunan Suriye ve Lübnanlı müzisyenlerin, bölgede yaşanan savaşa tepki olarak katılmadığı İstanbul’daki konserin ardından Doğu-Batı Divanı Orkestrası’nın, turne kapsamında Brüksel, Paris, Berlin, Weimar ve Milano’da konser vereceği bildirildi.

Çiçekler orkestraya

İzleyiciler konserin ardından orkestrayı uzun süre ayakta alkışlarken, şef Barenboim, kendisine verilen bir deste çiçeği de orkestra üyelerine dağıttı.

Konseri, aralarında Edward Said’in eşi Mariam Said, İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile sanat ve medya dünyasından birçok ünlü ismin de aralarında bulunduğu yaklaşık 1000 davetli izledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!