Nobel Ödüllü yazardan Türkiye'ye hakaret

Güncelleme Tarihi:

Nobel Ödüllü yazardan Türkiyeye hakaret
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

PKK yanlısı gösteri yapmasıyla dikkatleri üstüne çeken İtalyan profesyonel eylemci Dino Frisullo'nun ‘‘Tahliye Ütopyası’’ adlı Türkiye'deki cezaevi anılarını içeren kitabının ön sözünü yazan 1997 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi tiyatrocu ve yazar Dario Fo, Türkiye'ye hakaretler yağdırdı.

Türkiye'yi ve Türkleri karalayan film, ‘‘Geceyarısı Ekspresi’’nden daha ağır sözlerin sarfedildiği kitapta ayrıca, İnsan Hakları Derneği Başkanı Akın Birdal da, Türk cezaevlerini ve işkenceyi anlattı.

Dario Fo, ‘‘Kürdistan yaşıyor’’ başlıklı önsözünde, Leyla Zana ve İsmail Beşikçi'ye övgüler yağdırarak, Türklerin Kürt kökenlileri katlettiğini, kimlik ve kişiliklerini çaldığını, buna karşı gelen toplumun Batı'ya ‘‘terörist’’ olarak tanıttığını iddia etti. Fo, İtalya'nın Kürtleri katleden Türk ordusunu silahla donatmasını, turizm için Türkiye'ye gitmelerini, firmaların Türkiye ile ortak iş yapmalarını bir utanç vesilesi olarak değerlendirerek, insan kaçakçılığının, ‘‘Türk mafyasıyla Silahlı Kuvvetler işbirliğinin eseri’’ olduğunu, İtalya'nın da sınırlarda bu tuzağa düşerek, Kürtlere kötü muamele ettiğini savundu. Fo, her zaman bu katliamlara karşı savaşacağını da yazısında vurguladı ve İtalya'nın Türkiye ile her türlü ilişkisini kesmesini istedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!