NGO Fethullah

Güncelleme Tarihi:

NGO Fethullah
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Davos'ta dağıtılmak üzere Başbakanlıkça hazırlanan Türkiye'nin tanıtım broşürlerinde isim verilmeden Fethullah Gülen'e övgüler yağdırıldı. NGO olarak tanımlanan Gülen'in 154 okulunun, dünyanın dört bir yanında yer aldığı belirtildi.

BAŞBAKAN Bülent Ecevit'in bugün Davos'ta sunduğu, Türkiye'deki özelleştirme kapsamında bulunan 53 projeyi tanıtmak amacıyla hazırladığı broşürde Fethullah Gülen'in okulları promosyon malzemesi olarak kullanıldı.

Başbakanlık tarafından hazırlanan 22 sayfalık broşürde, Türkiye ekonomisinin kalkınması, Türkiye'nin stratejik, politik ve ekonomik yolu, Türkiye'deki kalıcı reformlar, Türkiye'deki kamu sektörü yatırımlarının olanakları başlıklarının yer aldığı 4 bölümden oluştu.

İkinci maddede yer alan Türkiye'nin stratejik, politik ve ekonomik yolu başlıklı bölümde, Türkiye'nin bir Avrasya ülkesi olduğu anlatılırken, diğer ülkelerden 20 bin öğrencinin eğitim gördüğü vurgulandı. Bu öğrencilerin büyük bölümünün Kafkasya, Balkan ülkeleri, Orta Asya Cumhuriyetleri ve diğer ülkelerden geldiği belirtildi. Bu öğrencilerin ya Türkiye'deki Harp Akademileri'nde veya kendi ülkelerinde Türk askeri uzmanlar tarafından eğitildiğine dikkat çekildi.

30 ülkeden gelen bu öğrencilerin sayısının 3 bin 629'u bulduğu vurgulandı. 1200 askeri öğrencinin de hala Harp Akademileri'nde eğitim gördüğü belirtildi. Ayrıca Orta Asya cumhuriyetlerinden, Arnavutluk, Bosna-Hersek'ten de 500 polisin Türkiye'de eğitim gördüğü metinde yer aldı. Bu açıklamanın hemen ardından, Türk hükümetinin Balkanlar'dan Rusya Federasyonu'na, Kafkaslar'dan Orta Asya'ya, değişik seviyede okul ve üniversitenin açılışına Türk hükümetinin destek verdiği de vurgulandı. Buna örnek olarak da isim verilmeden Fethullah Gülen'in okulları gösterildi ve şöyle denildi:

‘‘NGO'lar (Non Govermental Organizations-Türk vakıfları ve sivil toplum örgütleri), dünya çapındaki faaliyetlerini artırdılar. 34 ülkede 154 okul açtılar. Üstelik de bunlar sadece Türkiye'nin komşularında değil; Tanzanya'dan Kamboçya'ya, Tayland'a Avustralya, Rus Federasyonu ve Moğolistan'a kadar uzanan birçok ülkede yer aldı.’’

Fethullah Gülen'le ilgili MGK'da en sert tartışmaların geçtiği bir sırada, Başbakanlık tarafından Türkiye'nin tanıtımına ilişkin Davos metninde Gülen'in okullarından övgüyle söz edilmesi dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!