New York'ta mehter marşı

Güncelleme Tarihi:

New Yorkta mehter marşı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD ve Kanada'dan binlerce Türk, New York caddelerini ‘‘Türkiye, Türkiye’’ diye inletti. Görkemli yürüyüşte Hürriyet'in ‘‘float’’ denilen seyyar sergisi de yer aldı ve sergiden Nedim Katgı grubunun icra ettiği popüler şarkılar, yalnız Türkleri değil, kaldırımlarda biriken Amerikalı ve yabancı turistleri de coşturdu. New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani, 14 ile 21 Mayıs günlerini ‘‘New York'ta Türk Haftası’’ ilan etti. Giualini, Türk Günü yürüyüşünü organize eden Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Dr. Ata Erim'e bunu resmileştiren bir belge gönderdi. Giuliani, ayrıca Osmanlı İmparatorluğu'nun 700'üncü, Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışının 80'inci yıldönümlerini de kutladı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Baki İlkin ile ABD'deki çeşitli diplomatik temsilcisinin katıldığı yürüyüşte Asya'daki bazı Türk cumhuriyetlerinin BM daimi temsilcileri de yer aldı. Türk Günü yürüyüşü nedeniyle New York'ta bulunan sanatçı Ercan Saatçi, katılımcılar arasındaydı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, yürüyüşe gönderdiği mesajda, faaliyet ve girişimlerinden ötürü Amerika'daki Türklere teşekkür etti. Yürüyüşte şu sloganlar dikkat çekti: En büyük Türkiye, başka büyük yok; Türkiye laiktir, laik kalacak; Mustafa Kemaller iş başına; Şehitler ölmez, vatan bölünmez; Kosova'ya özgürlük.

Mazhar-Fuat-Özkan topluluğu Türk günü yürüyüşünden sonra New York'ta coşkulu bir konser verdi. Büyük ilgi gören konser gelirinin Kosovalı mültecilere yardım amacıyle kullanılacağı bildirildi. ‘‘Cornucopia Princess’’ adlı turistik gemi ise dün New York limanında, bayraklarla süslenen Türklere ait tekneler eşliğinde bir geçit töreni yaptı.

New York'ta her yıl mayıs ayında yapılan geleneksel Türk Günü yürüyüşlerinin 18'incisi, önceki gün göz kamaştırıcı görüntülere sahne oldu. Son yılların en gösterişli yürüyüşü olarak nitelenen etkinliğe bu yıl mehter takımı ve yeniçeri bölüğünün katılması ilgiyi daha da artırdı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!