Nevruz'da Öcalan gösterisi

Güncelleme Tarihi:

Nevruzda Öcalan gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2005 11:53

Nevruz kutlamalarına, ‘Öcalan' gölgesi düştü. Mersin'de Türk bayrağı yakılmak istendi. İzmir'de 9 şişe molotof kokteyli ele geçirildi. Van'daki kutlamalara 50 bin kişi katıldı.

İstanbul'da Nevruz'u kutlamak amacıyla çeşitli kitle örgütlerince Kazlıçeşme Meydanı'nda düzenlenen mitingte izdiham yaşandı..

Mitinge katılmak üzere otobüslerle gelen gruplar, polisin oluşturduğu kontrol noktalarında aramadan geçirildikten sonra alana alındı.

Alanda olan bazı gruplar, üzerlerinde “Savaşa hayır”, “Yaşasın Nevruz” ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehine sloganlar yazılı dövizler taşırken, bazı kişiler de Öcalan'ın büyük boyuttaki bir posterini açtı.

MERSİN'DE TÜRK BAYRAĞINI YAKMAK İSTEDİLER

Mersin'de, DEHAP İl Örgütü'nün düzenlediği Nevruz kutlaması sonrasında, bir grup Türk Bayrağı'nı yakmak istedi.

Metropol Miting Alanı'ndaki kutlamaların ardından, dağılanlar arasındaki Mesudiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi'nde yürüyüş yapan bir grupta bulunanlar, Türk Bayrağı'nı yakmak istedi. Sivil polis memuru, müdahale ederek bir bölümü yanan bayrağı gruptakilerin elinden aldı. Bu arada gruptakiler, taş atmaya başladı.

Başına taş isabet eden CHA muhabiri Köksal Yıldırım hafif şekilde yaralandı. Kurdali Mahallesi'nde seyir halindeki polis aracının taşlanması sonrasında bir polis memurunun da hafif şekilde yaralandığı bildirildi.

Alandaki kutlamalar sırasında ise Nevruz ateşini, geçtiğimiz günlerde, terörist elebaşı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümünde yapılan protesto gösterileri sırasında ölü olarak bulunan Ümit Gönültaş'ın annesi Emine Gönültaş yaktı.

DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Naci Kutlay'ın da katıldığı kutlamalar sırasında bazı kişilerin terörist elebaşı Abdullah Öcalan'ın resimleri astıkları görüldü.

Halk Müziği Sanatçısı Seher Dilovan, konser sonrasında sahneden ayrılırken yaşanan izdiham nedeniyle baygınlık geçirince, Mersin Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

İZMİR'DE 9 MOLOTOF KOKTEYLİ

İzmir'de Nevruz Bayramı nedeniyle 1. Kordon'daki Gündoğdu Meydanı'nda miting düzenlendi. Etkinliğe katılanların geçtiği Cumhuriyet Meydanı civarındaki bir çöp bidonunda, 9 adet molotof kokteyli bulundu.

Aralarında DEHAP Konak İlçe Örgütü ve bazı partilerin de bulunduğu kalabalık, 1. Kordon'daki Gündoğdu Meydanı'ndaki miting alanına Cumhuriyet Meydanı'ndan giriş yaptı.

Mitinge katılanlar, polis barikatında tek tek aranarak alana girdi. Daha sonra gelen, ellerinde terör örgütü PKK Kongra/Gel'i temsil eden işaretler ve terör örgütü elebaşının posterlerini taşıyan grup, Cumhuriyet Meydanı'nda polis tarafından durduruldu.

Terör örgütü lehinde sloganlar atan grubun alana giremediğini öğrenen miting alanındaki kalabalık, gruba destek vermek amacıyla Cumhuriyet Meydanı'na döndü.

Burada polis ve göstericiler arasında kısa bir gerginlik yaşandıktan sonra, grubun miting alanına doğru yürümesine izin verildi. İki grup birleştikten sonra da terör örgütü elebaşı lehinde sloganlara atıldı.

Bu arada, Cumhuriyet Meydanı yakınındaki bir çöp bidonunda 9 adet molotof kokteyli bulundu.

Molotof kokteyller incelenmek üzere Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından alınarak, Bozyaka Hizmet binasına götürüldü.

Emniyet yetkilileri, molotof kokteylleri, terör örgütü lehinde slogan attıkları için Cumhuriyet Meydanı'nda önü kesilen grubun yanlarında getirdikleri ihtimali üzerinde durduklarını söyledi.

Nevruz ateşi yakarak etrafında halay çeken, Türkçe ve Kürtçe şarkılar söyleyen katılımcılar daha sonra dağıldı.

VAN'DAKİ KUTLAMALARA 50 BİN KİŞİ KATILDI

Van'daki Nevruz kutlamalarına, 50 bin kişi katıldı. Nevruz Kutlama Komitesi'nin valilikten aldığı izinle Van Kalesi arkasında düzenlenen Nevruz kutlamasına Van ve çevre illerden sabah erken saatlerde gelen yaklaşık 50 bin kişi, Emniyet Müdürlüğü ekiplerince oluşturulan arama noktalarında üzerleri arandıktan sonra alana sokuldu.

Kutlama alanındaki Nevruz ateşini, DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür ile DEHAP Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar birlikte yaktı.

Kutlamada konuşan DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Gür, Nevruz'un baharın habercisi ve kardeşlik günü olduğunu belirterek, vatandaşların Nevruz Bayramı'nı kutladı.Gür, dünyanın her geçen gün değiştiğini ve Türkiye'de tarihsel bir değişimin yaşandığını, herkesin bu değişime tanıklık ettiğini ve hiçbir statükocu gücün bunun karşısında duramayacağını söyledi.

Irak'taki seçimlere de değinen Gür, Irak tarihinde ilk kez gerçekleşen seçimlerde, Irak'ta yaşayan Arap, Kürt ve Türkmen halklarına Irak'ı yeniden inşa ve demokrasiyi yeniden kurma fırsatı tanındığını belirtti. Gür, “Kürtler, Irak'ta ayrımcılığı değil, özgür iradeleriyle Irak'taki halkla birlikte ülkeyi yeniden kurmaya karar verdi. Bu nedenle Irak'ta birliğin sağlanması, büyük önem taşımaktadır” dedi.

Konuşmaların ardından, yöresel sanatçılar ile Cevdet Bağcan ve Diyar'ın Türkçe ve Kürtçe seslendirdiği şarkılarla coşan vatandaşlar, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehine sık sık slogan attı.

HAKKARİ'DEKİ KUTLAMALAR

Hakkari'de Merzan Mahallesi'nde düzenlenen Nevruz Bayramı etkinliklerine, Belediye Başkanı Metin Tekçe, DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Hatice Çoban, eski milletvekili Selim Sadak ile terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatı Doğan Erbaş ve binlerce Hakkarili katıldı.

Diyarbakır Belediyesi Çocuk Korosu ile yöresel sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde halay çeken vatandaşlar, kutlamaların ardından sessizce dağıldı.

MESAJLAR

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer: Anadolu'da, Orta Asya'da, Kafkaslar'da ve Ortadoğu'da geçmişten bugüne coşkuyla kutlanan Nevruz'un, kardeş ülke ve topluluklarla tarihsel ve kültürel bağların seçkin örneklerinden olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, mesaj yayımlayarak, yurttaşların ve Türk dünyasının Nevruz'unu kutladı.

Haberin Devamı

Sezer mesajında, insanın yaşamını doğal koşullar ve olaylar doğrultusunda biçimlendirdiğini, doğadaki değişimlere duyarsız kalamadığını ve düzenlediği çeşitli etkinlik ve törenlerle doğal olaylar karşısındaki tepkilerini dışa vurduğunu dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Nevruz’un, zengin bir kültür birikimine sahip Türk milletinin yaşayan en önemli geleneklerinden biri olduğunu vurguladı.
 
Başbakan Erdoğan, Nevruz Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, baharın gelişini simgeleyen Nevruz’un, insan ruhununun doğadaki uyanışının kutlandığı bir bayram olduğunu kaydetti.

TBMM Başkanı Bülent Arınç: “Baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı günümüzde toplumların varlık ve birliklerini koruyabilmelerinin, kültürel değerlerine sahip çıkmalarını ve bunları sağlıklı bir biçimde gelecek kuşaklara aktarmalarını zorunlu kıldığını” belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!