Netscape yeniden

Güncelleme Tarihi:

Netscape yeniden
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2005 16:45

Netscape 8.0 pek çok yeniliklerle beraber piyasaya sürüldü. Bunlar arasında ilk göze çarpan güçlendirilmiş güvenlik, sekmeli tarama ve gömülü RSS teknolojisi. Açık kaynak kodlu Firefox platformu temel alınarak yaratılan tarayıcı, Web sayfalarını Internet Explorer ve Firefox aracılığıyla da gösterebiliyor.

Haberin Devamı

Firefox giderek hız kazanırken ve Internet Explorer 7'nin çıkışına yaklaşılırken Web tarayıcı savaşında yeni bir rakip kendini belli ediyor.

Bir zamanlar Internet Exolorer ile arasında büyük bir çekişme yaşanan Netscape tarayıcısının son sürümü olan 8.0 piyasaya gelişkin özelliklerle birlikte sunuldu. Güvenlik artırımı ve kola kullanım sunan kullanıcı dostu arabirimi sayesinde Netscape 8.0, profesyonelinden amatörüne pek çok kullanıcının ilgisini çekebilir.

Güvenlik ön planda

Internet Explorer'ın öteden beri adının güvenlik problemleriyle anılması ve son zamanlarda Firefox'un da bu tür problemler yaşaması, Netscape'in üreticisi America Online'ı tarayıcıdaki öncelikler arasında güvenliği en ön sıraya taşımasına neden olmuş.

Netscape 8.0, sahip olduğu yenilikçi yapısıyla güvenlik konusunda Web tarayıcısı piyasasına yeni bir soluk kazandırıyor.

Tarayıcı güvenlik sorunlarıyla baş etmek için virüs tarayıcılarının kullandığına benzer bir yöntem kullanıyor; karşılaştığı virüs ve casus yazılım yayan siteleri kara listeye alan tarayıcı ayrıca VeriSign ve TRUSTe güvenlik şirketleri tarafından yayınlanan bu tür listelerden de faydalanarak çeşitli zararlı yazılımların önüne geçiyor.

Haberin Devamı

Kullanıcı dostu

Netscape 8.0, artık Web tarayıcılarının olmazsa olmazı olan "pop-up block" isimli kullanıcının istemi dışında aniden açılan Web sayfalarını engelleme yöntemini de destekliyor.

Kullanıcı dostu Web tarayıcılarının bir başka standardı olan ve Internet Explorer 7'de de bulunacak olan "tabbed browsing" (sekmeli tarama) sayesinde Netscape 8.0 kullanıcıları tek pencere içinde birden fazla örnek pencere açarak daha kolay ve hızlı sörfün keyfini sürebiliyorlar.

Kullanıcılar ayrıca, tarayıcı açılır açılmaz sekmeli pencereler içinde birden fazla sitenin açılması gibi bir özelliğe de sahipler. Netscape 8.0 kullanıcıları ayrıca içeriğe en kolay yoldan ulaşılmasını sağlayan RSS teknolojisinden de faydalanabiliyorlar.

IE hala çok önde

Web tarayıcı alemi giderek hareketlenirken Internet Explorer 86.63'lük payıyla hala piyasanın en gözde Web tarayıcısı.

Fakat son veriler bu piyasa payının Firefox başta olmak üzere diğer tarayıcılar tarafından giderek daha fazla paylaşıldığını gösteriyor. Son veriler ayrıca Firefox'un 8.69'luk bir piyasa payına ulaştığını gösteriyor. Kurumsal kullanıcıların yüzde 10'u Firefox'u kullanırken bu oran Internet Explorer'da 83.07 düzeyinde. Netscape'in piyasa payı ise şu an 1.08 oranında.

Haberin Devamı

Ücretsiz olarak dağıtılan Netscape 8.0, http://browser.netscape.com/ns8/download/default.jsp adresinden elde edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!