Neslişah Sultan’la bir dönem kapandı

Güncelleme Tarihi:

Neslişah Sultan’la bir dönem kapandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2012 00:00

Osmanlı İmparatorluğu’nda doğan son hanedan mensubu Neslişah Osmanoğlu 91 yaşında hayata veda etti. Ömrünün neredeyse yarısını sürgünde geçiren Neslişah Sultan’ın ölümüyle bir dönem sona erdi.

Haberin Devamı

OSMANLI Hanedan Defteri’ne kaydı yapılan son kişi olan, Osmanlı Ailesi’nin en yaşlı üyesi Neslişah Osmanoğlu (91) önceki gün İstanbul Ortaköy’deki evinde yaşamını yitirdi. Başsağlığı dilemek üzere evine gelen tarihçi Murat Bardakçı, Neslişah Sultan’ın imparatorluk döneminde doğmuş son hanedan mensubu olduğunu, onunla bir dönemin bittiğini söyledi. Bardakçı, “Bundan sonra Osmanlı Hanedanı değil, Osmanoğlu Ailesi’nden bahsedilir. Bu ölüm, bir imparatorluk devrinin kapanmasıdır” dedi.

‘Prenseslik zor meslek’

Neslişah Sultan, aynı zamanda son Mısır Kralı’nın da geliniydi. 1924’te İstanbul’dan sürgüne gönderildiğinde, henüz 3 yaşındaydı ve ülkesine dönmesi için 40 yıl beklemesi gerekti. Sürgün yıllarında, maddi ve manevi sıkıntıların ötesinde, çektiği en büyük acı vatansızlıktı. 1957’de yaptığı vatandaşlık başvurusuyla tekrar Türk uyruğuna geçti.

Neslişah Sultan’la bir dönem kapandı


Ekim 2011’de Murat Bardakçı’nın, Neslişah Sultan’ın biyografisini yazdığı “Neslişah” kitabında, “Prenseslik zor meslek” diyerek yaşadığı sıkıntılara rağmen, prenses gibi davranmanın zorluğunu anlatmıştı. Türkiye’ye döndüğünden beri kendisiyle görüşen herkes, imparatorluğa son veren Atatürk’e kızgın olup olmadığı sorusunun cevabını merak ediyordu. Ama o, hep annesi Sabiha Sultan’ın da hatıralarında bahsettiği cümleyle karşılık veriyordu: “Bugün Cumhuriyet kurulmuş, ailemiz vazifesini yapıp geçmiştir. İmparatorluk ayrı bir devirdi, fakat o da Türk’ün idi. Bugünkü Cumhuriyet de Türk’ün malıdır.”

Haberin Devamı

Nişantaşı’nda doğdu Aşiyan’da yatacak

NESLİŞAH Sultan, 4 Şubat 1921’de annesi Sabiha Sultan’ın Nişantaşı’ndaki konağında dünyaya geldi. Babası, son halife Abdülmecit’in oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi; annesi ise son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı Sabiha Sultan’dır. 2’nci Abdülhamit’in 4’üncü kuşak torunu Abdülhamit Kayıhan Osmanoğlu, Neslişah Sultan’ın bugün Hamidiye Camisi’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı’nda annesi ve kızkardeşinin yanında toprağa verileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı ve Başbakan’dan taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül  “Os-manlı Devleti’ni kurarak, bir cihan imparatorluğuna dönüştüren, temsil ettiği dönemle dünya tarihine damgasını vuran Osmanlı Hanedanı’nın en yaşlı üyesi Neslişah Osmanoğlu’nun vefatından derin bir üzüntü duydum. Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı dilerim.”
Başbakan Tayyip Erdoğan  “Osmanoğulları ailesinin en yaşlı üyesi olan Neslişah Osmanoğlu’nun vefatını derin bir teessürle öğrendim. Merhume Neslişah Osmanoğlu’na Cenab-ı Hakk’tan rahmet, geride kalan aile üyelerine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı ve sabır niyaz ediyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!