Nesli tehlike altındaki saz kedileri toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

Nesli tehlike altındaki saz kedileri toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2011 16:26

WWF-Türkiye’nin Doğa Koleji’nin desteğiyle yürüttüğü “Saz Kedisinin İzinde Projesi”nin ilk sonuçları nesli tehlike altındaki tür hakkında umut veriyor.

Haberin Devamı

Avcılık ve yaşam alanlarının tahrip edilmesi gibi nedenlerden ötürü, nesli tehlike altında olan saz kedisinin popülasyonunu belirlemek amacıyla Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda WWF- Türkiye ve Doğa Koleji tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde, saz kedilerinin yaşam döngüleri ve alan kullanımları hakkında önemli bilgiler elde edildi. Arazinin saz kedileri açısından önemli olduğu bilinen noktalarına yerleştirilen 14 fotokapan aracılığıyla 4636 adet görüntü elde edilerek birey sayısı ortaya çıkarıldı. Arazi çalışması sonucunda; saz kedilerinin en çok nereleri ziyaret ettiği, günün hangi saatlerinde daha aktif olduğu, alanda ne kadar mesafelerde gezindiği ve yaşam alanlarının büyüklüğü gibi türün korunmasına katkıda bulunacak bilgiler elde edildi. Buna göre; Akyatan Lagünü’nün, sazlıklarının ve ormanlık alanının dünyanın diğer saz kedisi yaşam alanlarıyla karşılaştırıldığında en verimli alanların başında geldiği ortaya çıkarıldı.
 
Adana İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile işbirliği içinde gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucunda, Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda tespit edilen 38 saz kedisi, alanın kilometrekare başına düşen saz kedisi bireyi açısından dünyadaki en zengin bölgeler arasında olduğunu ortaya çıkardı. Nesli dünyada tehlike altında bir tür olan saz kedisinin türünün devamı, Akyatan’daki yaşam alanlarının mevcut durumunun korunmasını gerektiriyor.
 
WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak “Nesli tehlike altında olan saz kedisinin Akyatan’daki zengin varlığını başta Adana İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün alandaki etkili koruma çalışmalarına borçluyuz. Kendileriyle işbirliği içinde ve Doğa Koleji’nin desteğiyle gerçekleştirdiğimiz Saz Kedisi’nin İzinde Projesi sonucunda elde ettiğimiz bilgiler, türün gelecekte de neslinin devam etmesinin güvencesi olacaktır. Şu an alanda yaşadığı tespit edilen 38 saz kedisi bireyi 2010 yılında ortaya çıkardığımız bir sonuç olup, alanda bundan daha fazla saz kedisinin yaşadığı tahmin edilmektedir. Popülasyonun gerçek büyüklüğünün tespiti alandaki çalışmaların sürekliliğini gerekli kılmaktadır” dedi.
 
Doğa Koleji Genel Müdürü Uğur Gazanker ise, “WWF-Türkiye’nin ülkemizin biyolojik çeşitliliği açısından önemli bir tür olan saz kedisinin korunmasına yönelik çalışmalarını desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Saz kedilerinin alandaki varlığının devamına yönelik arazi çalışmaları ve ülke çapında tanınmasına ve korunmasına yönelik etkinlikleri desteklemeye, öğrencilerimize türün gelişimi hakkında bilgi vermeye devam edeceğiz”, dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!