Nereden nereye

Güncelleme Tarihi:

Nereden nereye
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2013 13:47

25 yıl önce ‘sığınan’ onlardı, 25 yıl sonra ‘sığınılan’ oldular.

Haberin Devamı

1

Ortadoğu coğrafyasında bir insan ömrü kadar süreye çok şey sığıyor.



Mesela Irak…



25 yıl önce Saddam Hüseyin'in zulmünden kaçan Kuzey Iraklı Kürtler, 25 yıl sonra bugün bu kez Suriye'nin kuzeyindeki Kürtler ile aşırı dinci El Nusra cephesinden kaçanlara kendi topraklarını açtılar.



Zeynep GÜRCANLI- ANKARA

2

1988'DE HALEPÇE'DEN KAÇIP, TÜRKİYE'YE GELDİLER

16 Mart 1988'te, Saddam Hüseyin'e bağlı güçler İran sınırında bulunan Halepçe kasabasına atılan kimyasal bombalarla 5 bin kişiyi öldürdü.

3

Kimyasal saldırıdan kurtulabilenler ise her şeyi geride bırakıp, canını kurtarmak için kaçtı.

Haberin Devamı

4

500 BİN KÜRT, TÜRKİYE'YE SIĞINDI

Yaklaşık 500 bin Kürt kendilerine kucak açan Türkiye'ye sığındı.



Sığınmacılar, Diyarbakır, Muş ve Mardin’in Kızıltepe İlçesi'nde oluşturulan kamplara yerleştirildiler.

5

YILLAR SONRA DÖNDÜLER

Kuzey Iraklı Kürtler, ülkelerine ancak Birinci Körfez Savaşı'nın ardından Irak'taki yeni yapılanma üzerine 1992 yılında topraklarına dönebildiler.

6

BARZANİ DE SIĞINMACI OLDU

Şu anda Kuzey Irak'taki Kürt özerk bölgesinin başkanı konumundaki Kürt lider Mesud Barzani de "sığınmacılığı", hem de çocukluk yıllarından başlayarak birkaç kez yaşadı.



Babası Mustafa Barzani'nin lideri olduğu Mahabat Kürt Cumhuriyeti'nde 1947'de doğan Mesut Barzani, İran birliklerinin Mehabat'a girip Cumhuriyet'e son vermelerinin ardından ailesiyle birlikte Moskova'ya gitti. Moskova'da "sığınmacı" olan Barzani ailesi ülkelerine ancak 1958 yılında Kâsım'ın Irak'ta yaptığı darbenin ardından kurulan yeni hükümetin daveti üzerine dönebildiler.

7

İRAN'DA DA SIĞINMACI

Mesut Barzani'nin Irak'taki rejim ile mücadelesi, geri dönüşten sonra da devam etti. Ve 1979 İran Devrimi'nin ardından bu kez İran'a yerleşti ve mücadeleye buradan devam etti. Barzani, ancak İran-Irak savaşının ardından ülkesine dönerek, bu kez Kürt bölgesindeki kontrolü sağlamaya çalıştı.

Haberin Devamı

8

SEYAHATLERİNİ TC PASAPORTU İLE YAPTI

Birinci Körfez savaşı sırasında ve hemen sonrasında, Saddam Hüseyin ile mücadeleyi sürdüren Kürt liderlere bu kez kucak açan Türkiye oldu. O dönemde Barzani, şimdi Irak'ın Cumhurbaşkanı olan diğer Kürt Lider Celal Talabani ile birlikte, tüm uluslararası seyahatlerini Türkiye üzerinden, Türkiye Cumhuriyeti'nin verdiği diplomatik (kırmızı) pasaportla yaptılar.

9

ARTIK BARZANİ "EV SAHİBİ"

25 yıl sonra ise durum tamamıyla değişti; O dönemde Türkiye'ye sığınan Kuzey Iraklı Kürtler, bugün Suriye'de benzer sıkıntıları yaşayan Suriyeli Kürtlere kucak açıyorlar.

10

Suriye'nin kuzey bölgelerinde Kürt gruplar ile El Kaide bağlantılı El Nusra cephesi arasındaki çatışmalar yoğunlaştıkça, olan sivil halka oluyor. Ve hemen her gün yaşanan çatışmalarda küçük köyler, kasabalar, hatta şehirler el değiştirdikçe, buralarda oturan sivil halk da canını kurtarma için güvenli bölgelere göç ediyor.

Haberin Devamı

11

SURİYE'DEN KUZEY IRAK'A SIĞINANLARIN SAYISI 96 BİNİ GEÇTİ

Suriye'den kaçanların en çok tercih ettikleri yer ise, son dönemde bölgede zenginleşen ve en istikrarlı yerlerden biri haline geline Irak'ın Kuzeyindeki Kürdistan özerk bölgesi. Suriye'deki iç savaştan kaçarak Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin denetimindeki topraklara geçen mülteci sayısı 96 bini geçti. Erbil, Duhok ve Süleymaniye'de kamplar açıldı.

12

SURİYELİ KÜRTLER İÇİN KAMPLAR AÇILDI

Suriye'den Kuzey Irak'a kaçan Kürtler için, bölgede çok sayıda kamp açıldı. Kuzey Irak'taki mülteci kamplarını ziyaret eden Barzani de "Burası sizin eviniz. Dönene kadar hizmetinizdeyiz" dedi.

13

DİCLE ÜZERİNDEKİ SEYYAR KÖPRÜDEN GEÇİYORLAR

Haberin Devamı

Suriye'den Kuzey Irak'a göç, özellikle 15 Ağustos'tan itibaren iyice yoğunlaştı. Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin Suriye'ye açılan Pişhabur Kapısı Müdürü Şevket Berbihary, son beş günde Suriye'den büyük bölümü Kürtlerden oluşan 30 binin üzerinde kişinin geldiğini açıkladı. Sığınmacılar, Dicle Nehri üzerinde kurdukları seyyar köprüden geçiş yapıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!