Nemrut ayıbına el koydu

Güncelleme Tarihi:

Nemrut ayıbına el koydu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin simgesi haline gelen Nemrut'taki heykellere Kültür Bakanı İstemihan Talay sahip çıktı. RP'li Kültür Bakanı'nın ihmal ettiği Nemrut için 1 milyar lira ve 2 uzman gönderen Talay, RP'yi ayrımcılık yapmakla suçladı.

DSP'li Kültür Bakanı İstemihan Talay, Nemrut ayıbına el koydu. Konuyu gündeme getirdiği için Hürriyet'e teşekkür eden Talay, bir yıl önce ‘‘batıl'' olduğu gerekçesiyle devrilerek büyük hasar gören, ancak RP'li Kültür Bakanlığı'nın görmezden geldiği tanrı heykellerinin yerine konulması için Adıyaman Valiliği'ne talimat verdi.

Heykellerin kaldırılması için Valiliğe 1 milyar lira gönderen Talay, ‘‘Heykellerin yerine konulması çalışmalarını yürütmek üzere iki de uzman görevlendirdim'' dedi. Talay, Vali Kadir Çalışıcı'yı arayarak yol yapım çalışmasının da en kısa sürede tamamlanmasını istedi.

RP AYRIM YAPIYOR

Talay, Anasol-D hükümet programında yeralan ‘‘Anadolu'nun kültür mirası aynı önem ve eşitlik içinde değerlendirilecektir'' ifadesinin RP'yi rahatsız ettiğini ve önceki günkü hükümet görüşmeleri sırasında tartışmalara yolaçtığını hatırlattı. Talay, şöyle konuştu:

‘‘Bunu çok büyük tartışma konusu yaptılar. Bizi kendi kültürümüzden uzaklaşmakla suçladılar. RP, ‘bizim olan-olmayan' ayrımı yapıyor. Bu yanlıştır. Türk ve İslam kültürü nasıl bizimse daha önceden kalan miras da bizimdir. Eşitlik, duyarlılık içinde korumamız gereken bir kültür hazinesidir.''

YÜCEL DE DOĞRULADI

Eski DYP'li Turizm Bakanı Bahattin Yücel de heykellerin yerine konulması için RP'li Kültür eski Bakanı İsmail Kahraman'ı uyardığını söyledi. Yücel dün Hürriyet'e, ‘‘Bu iş, Sayın Kahraman'ın yapması gereken bir şeydi, ama yapmadı. Biz gerekli kaynağı verme teklifinde bile bulunduk'' dedi. Yücel, Nemrut Dağı'na çıkışı kolaylaştıracak yeni yol yapımı için İl Özel İdaresi'ne para gönderdiklerini de doğruladı. ‘‘Önce bir 40 milyar sonra da 65 milyar gönderdiğimizi hatırlıyorum'' dedi. Yücel, kendisine heykellerin çığ nedeniyle devrildiği bilgisinin verildiğini de söyledi.

RP'li Kültür eski Bakanı İsmail Kahraman ise Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün Nemrut'a ‘‘çok güzel alaka'' gösterdiğini, bir heyet gönderip inceleme yaptırdığını söyledi.

GAVUR KALINTISI

CHP Adıyaman Milletvekili Celal Topkan da Nemrut ayıbını 4 Haziran'da TBMM'ye verdiği bir soru önergesi ile gündeme getirdiğini söylemişti. Önergede, ‘‘Refahyol iktidarı ile birlikte yeni göreve gelen yerel yöneticilerin insanlığın tarihi ve kültürel zenginliklerine ‘Bunlar gavur kalıntıları, bunlarla mı uğraşacağız?' şeklindeki sözlerini ve yaklaşımlarını doğru buluyor musunuz?'' sorusu sorulmuştu.

İnsanlığın kültür mirası

Akdeniz Üniversitesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sencer Şahin de olayı ‘‘Devletin ayıbı'' diye niteledi. Alman Köln Üniversitesi'nin 1989 yılında Nemrut'ta yürüttüğü projenin başkanlığını yapan Şahin, UNESCO'nun 1987 yılında Nemrut'u İnsanlık Kültür Mirası listesine kaydettiğini, Nemrut Projesi'nin Türk-Alman Kültür Anlaşması'nda ilk sırada yeraldığını da anlattı. ‘‘Nemrut elden giderse dünyada bir eşi daha yok. Devletin bir kültür politikası yok ki kültür mirasına sahip çıksın'' diyen Şahin, Türkiye'de bazı zihniyetlerin 1071 öncesini ‘‘gavur malı'' saydığını söyledi. Nemrut'taki bilinçsiz turizmin de heykellere zarar verdiğini vurgulayan Şahin, 7 yıl önce Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne Nemrut'ta bir koruma evi kurulması ve hasar tespit ölçümleri yapılması için sunduğu raporların da dikkate alınmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!