Nefret 8 maddeye monte

Güncelleme Tarihi:

Nefret 8 maddeye monte
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2013 01:28

Hükümetin, Demokratikleşme Paketi’nin en önemli ayaklarından biri olan nefret suçlarının cezalandırılması taslağı tamamlandı.

Haberin Devamı

Taslak, TCK’nın 8 maddesine nefret ve önyargı suçlarının monte edilmesini öngörüyor. Yaşam tarzına müdahale suç olarak ilk kez yasaya giriyor ve 3 yıl hapis cezası veriliyor. Ceza artırımdaki tek istisna, hakaret suçlarında oldu. Artık hakarete hapis cezası olmayacak. Önümüzdeki günlerde TBMM’ye sevk edilecek düzenlemede, TCK’nin 82, 86, 94, 106, 109, 125, 149 ve 152’nci maddelerindeki suçlara ‘nefret ve önyargı’ nedeniyle işlenme hükümleri eklendi. Kasten adam öldürme, kasten yaralama, işkence, tehdit, nitelikli yağma ve hakaret gibi suçlar eğer, nefret ve önyargı saikiyle işlenirse, cezalar katlanarak uygulanacak. Düzenlemeye, bunun tanımı ‘Bir kişiye veya gruba karşı dili, ırkı, milleti, rengi, cinsiyeti, engelliliği, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini ve mezhebi nedeniyle işlenen suçlar nefret ve önyargı suçu’ olarak girdi.

IRKÇI CİNAYETE MÜEBBET

Taslağa göre kasten öldürme suçu ‘Bir kişiye veya gruba karşı dili, ırkı, milleti, rengi, cinsiyeti, engelliliği, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini ve mezhebi nedeniyle’ işlenirse ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verilecek. İşkence suçu da belirtilen nefret saiklerinden biri nedeniyle yapılırsa, cezası 8 yıldan 15 yıla kadar hapis olacak. Yine, tehdit suçu bu gerekçelerle işlenirse cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası söz konusu olacak. Kişinin aynı nedenlerle hürriyetten yoksun bırakılması durumunda da verilecek ceza 2’ye katlanacak.

YAŞAM TARZINA MÜDAHALE SUÇ

Cebir veya tehdit kullanarak bir kişiyi dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya veya değiştirmeye zorlayan ya da bunları açıklamaktan, yaymaktan men eden kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Cebir ve tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir kimsenin inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale eden veya bunları değiştirmeye zorlayan kişinin cezası da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis olacak.

YAĞMA VE ZARAR DA KAPSAMDA

‘Bir kişiye veya gruba karşı dili, ırkı, milleti, rengi, cinsiyeti, engelliliği, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini ve mezhebi nedeniyle’ nitelikli yağma suçu işlenirse 10 yıldan 15 yıla kadar, mala zarar verme suçu işlenirse 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!