Nefesim nefesine son gece

Güncelleme Tarihi:

Nefesim nefesine son gece
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ünlü müzisyen Zülfü Livaneli, Rumelihisarı'ndaki üç günlük konser maratonunu önceki akşam noktaladı. Livaneli son albümünde yer alan ‘‘Nefesim Nefesine’’ adlı parça başta olmak üzere dillerden düşmeyen bir çok eski şarkısını da dinleyicilerle birlikte söyledi.

HER ŞARKININ BİR ÖYKÜSÜ VAR

Sanatçı dinleyicileriyle konser sırasında sohbet ediyor, onlara müziğin ardındaki duygularını, anılarını naklediyordu. Sanki küçük bir odada sanatçı ile dinleyiciler başbaşa kalmışlardı.

Orkestranın şefliğini, yeni çıkardığı ‘‘Lâlezâr’’ CD'si ile çok beğenilen Ferhat Livaneli yaptı.

Konserde İstanbul başsavcısı Ferzan Çitici de vardı. Livaneli, 12 mahkumun ölüm orucu sırasında, birlikte insani çözümler ürettikleri hukukuçu dostuna sahneden selam gönderdi. Konserin bir diğer ünlü konuğu da Disk Başkanı Rıdvan Budak'tı. Budak da dinleyiciler ile birlikte Livaneli'nin şarkılarına eşlik edenler arasındaydı.

Livaneli, şarkılarını okumadan önce, onların öykülerini de dinleyicilere anlattı. Çoğu dinleyici bu şarkılarda; otuz yılın müzik ve siyasal panoramasının acı tatlı günlerini yaşadı.

Uzun süre yurt dışında yaşamak zorunda bırakılan sanatçı, Yunanlı sanatçı Faranduri ile birlikte yaptığı Atina turnesi sırasında birdenbire içini hüzün kaplayınca ‘‘Kardeşim duymaz, eloğlu duyar’’ı besetelemiş. Kendi ülkesinde sesini duyuramamanın acısını böyle yansıtmış.

Livaneli, aşk şarkılarının bile politik besteler sanıldığını belirtti. Bir gün dostu Teodorakis'e bunu anlattığında, benim de durumum aynı cevabını almış.

Arkasından da ünlü ‘‘Leylim Ley'i söyledi, bu hasret parçası bile böyle politik zannediliyor diye sunu konuşmasını bitirdi.

Benim hocam diye tanıttığı ressam, yazar, kültür adamı Abidin Dino'nun bir sergisinin adı olan ‘‘Kan Çiçekleri’’nden esinlenerek ‘‘Kan Çiçekleri’’ni bestelediğini söyledi.

MUHTEŞEM HİSAR KOROSU

Gecede, Nâzım Hikmet'in Bedri Rahmi'nin, Ülkü Tamer'in şiirlerinden yapılan besteler seslendirildi.

Dün gece bir solist ve büyük bir koro vardı. Rumelihisarı'nda binlerce kişi bir ağızdan ona eşlik ediyordu, belki eşlik sözü burada tam doğru olarak kullanılmıyordu. Çünkü solist susuyor, Hisar'ın korosu şarkıları seslendiriyordu.

Gecenin ardından herkesin ortak dileği şuydu:

‘‘Ne bu zulümler olsun ne de bu şarkılar.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!