Ne kadar para o kadar su

Güncelleme Tarihi:

Ne kadar para o kadar su
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSKİ tarafından Ekim ayında başlatılan kartlı sayaç sistemi ile su faturası devri kapanıyor. Ön ödemeli sistem ile kontörümüz yettiği kadar su kullanacağız.

İstanbul'da kontörlü ulaşım ve telefondan sonra kontörlü su devri başladı. 1 Ekim tarihinde İSKİ tarafından başlatılan ön ödemeli, elektronik kartlı sayaçların takılış amacı, halka kredi sistemi ile su satmak.

Abone, tesisatına takılan bu sayacın elektronik kartına istediği miktarda kontör yükletebiliyor. LCD ekranında devamlı olarak geriye kalan kredi bilgisi görünüyor. Böylece kullanabileceği ne kadar suyu kaldığını anlayabiliyor. Sayaç ayrıca tüketime bağlı olarak birim fiyat kademe ayarlamasını kendisi yapıyor.

Karttaki kontör bittiğinde elektronik kart İSKİ tarafından dolduruluyor. Ne kadar kontör alırsanız, o kadar ödüyorsunuz. Peşin ödeme sayesinde kiracı-ev sahibi ihtilafları ile İSKİ-abone arasında oluşan anlaşmazlıkların da engellenmesi bekleniyor.

Ön ödemeli elektronik kartlı sayaç takılan abonelere aylık periyodik yapılan okumalara, fatura basılmasına gerek kalmıyor. İSKİ yetkilileri böylece gerek itiraz, gerek okuma ve tahakkuk açısından işlerinin hafifleyeceğini, diğer müşterilere daha fazla zaman ayırabileceklerini söylüyor. Ödenmeyen su borçları derdinden de kurtulmayı umuyor.

Yeni uygulamanın abone grupları arasında oteller, konaklama tesisleri, hamam-saunalar, fırınlar, yemek siteleri, restoranlar, özel okullar, özel sağlık kurumları, KİT aboneleri, suyu ortak kullanan ve daire sayısı beşden fazla olan apartmanlar yer alıyor.

3398 abone kullanıyor

Bugüne kadar 3 bin 398 abone kartlı sisteme geçti. Kartlı sisteme geçişte aboneden hiçbir ücret alınmıyor. Su fiyatında da herhangi bir fark yok. Yeni uygulamaya geçecek aboneler, idare tarafından kullanım durumuna göre belirleniyor. İlgili abonelere sistemi tanıtıcı broşürler dağıtılıyor. İlçelerdeki otel, restoran, özel işhanı, okul, özel hastane gibi sarfiyatı günde 1.5 metreküpten yüksek aboneler ile sayacı sık bozulan, müdahale ihtimali olan, müşterek sayaçtan su kullanan aboneler öncelikli olarak sisteme geçiyor.

İlk etapta Eminönü, Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Şişli, Beyoğlu ilçelerinde çalışmalara başlandı ve devam ediyor. Elektronik kartlı sayaç sistemi sınırlı bir uygulama. Projeden yalnızca 10 bin abonenin faydalanması planlanıyor.

Mekanik su sayacı, ön ödeme modülü ve abone kartından oluşuyor. Ön ödeme modülü mekanik su sayacına paralel olarak çalıştığından abonenin su tüketimi iki kere ölçülmüş oluyor. Sayacına müdahale eden abonenin suyu elektronik sayaç tarafından otomatik olarak kesiliyor. Üstelik abone cezalı duruma düşüyor.

Kartlı sayacın ekran terimleri

Abone: Kullanılan kartın sayaca ait olduğunu gösteriyor

Hatalı: Kullanılan kartın sayaca ait olmadığını ikaz ediyor

Kademe: Sayacın hangi kademeden kredi tükettiğini gösteriyor

Kredi az: Kredi miktarının kritik limitin altına düştüğünü hatırlatıyor

Kredi al: Kredisi bitmiş sayaca kart ile kredi yüklenmesi gerekiyor

Kontrol: Sayaç vanasının kapalı olduğunu gösteriyor. Abone kartı ile açılabiliyor

Pil az: Sayacın enerji kaynağı olan pil zayıflamış durumdadır. Lütfen servise bildiriniz

Pil son: Pil kullanım dışı, vana kapalı. Lütfen servise bildiriniz.

Servis: Sayaçla ilgili bir sorun mu var lütfen servise bildiriniz.

Cezalı: Sayaca yetkisiz bir müdahale var lütfen servise bildiriniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!