Ne Einstein Ne Richter, Bizim Vahit ikisine bedel

Güncelleme Tarihi:

Ne Einstein Ne Richter, Bizim Vahit ikisine bedel
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Depremi biliyorum

1946'da Rize'nin Çayeli ilçesi, Aşıklar Köyü'nde doğan Vahit Okumuş, büyük bir deprem olacağını gördüğünde, sokaklara çıkıp, bağırarak insanları uyaracağını söyledi. 1991 seçimlerinde SHP'den milletvekili adayı olan Okumuş, kendisine gerçek anlamda destek verildiği takdirde, Türkiye'nin dünyanın en büyük güçlerinden biri olacağını belirterek, ‘‘Türkiye sadece depremle ilgili bulgularımdan yıllık ihracatına eşdeğerde para kazanabilir’’ dedi.

İTÜ mezunu inşaat mühendisi Vahit Okumuş, mağma hareketlerini izleyerek, depremi 4-5 saat önceden bildiğini savunuyor. ‘‘Richter’’in yerine gözkoyan Vahit, Einstein'ın kütle formülünün ‘‘hatalı’’ olduğunu belirterek, ‘‘doğrusunu’’ da açıklıyor.

İTÜ mezunu Yüksek İnşaat Mühendisi Vahit Okumuş, son depremlerin tümünü önceden tespit ettiğini, sarsıntıların Ağustos ayındaki güneş tutulmasından kaynaklandığını öne sürdü. Hürriyet yazarı Yalçın Bayer'in köşesinde önceki gün 'Yerküre Hırçınlaştı' açıklamasına yer verilen Okumuş, sarsıntıların 2000 Mart ayından itibaren azalacağını, 2001 yılında ise duracağını iddia etti.

İstanbul merkezli deprem olmayacağını, ama yakın zamanda İstanbul'u etkileyecek depremler beklediğini söyleyen Okumuş, ‘‘Yer katmanının altından yukarıya doğru gelen bir hareket var. Ben de enerjinin, mağmanın hareketinin hızını yakalıyorum. Bu çalışmaların sonuçlarını insanlığa sunmak istiyorum. Bundan Türkiye'de bir sonuç alamazsam, belki ABD'ye giderim. Belli olmaz, bakarsınız 'Richter' ölçeği yerini 'Vahit' ölçeği alır’’ dedi.

Okumuş, küçük bir laboratuvarda yerkürenin sırlarıyla ilgili deneyler yaparken, depremi önceden belirleyebildiğini farkettiğini anlattı. Depremi önceden belirleme yöntemini sır gibi saklayan Okumuş, sadece ‘‘Dünyanın ivmesindeki değişmeyi, maddesel bir şeyle ölçüyoruz’’ diye konuştu.

13 Eylül'de yaşanan 5.8 şiddetindeki depremin artçı olmadığını iddia eden Okumuş, bu depremi de önceden bildiğini ve İstanbul Valiliği ile basın kuruluşlarını uyardığını anlattı. Okumuş, dünyanın yapısına ve hareketlerine yönelik şimdiye kadar bilinenden çok farklı bilgilere sahip olduğunu söyledi.

TAYVAN'I BİLMİŞ Ankara'da bulunduğu sırada yaptığı ölçümlerde büyük bir deprem sinyali aldığını, bunu da notere tastik ettirdiğini belirten Okumuş, ‘‘Bu ölçüme ben de şaşırdım ancak gördük ki Ankara'yla aynı enlem ve boylamda bulunan Tayvan'da büyük bir deprem oldu’’ dedi.

Okumuş, güneş tutulması sırasında güneş, dünya ve ayın konumu nedeniyle Kuzey-Güney yönündeki fay hatlarında bir haraketlilik olmayacağını, bu nedenle Marmara Denizi'nden geçen ve İstanbul'u etkileyeceği söylenen fay hattında bir haraketlilik beklemediğini söyledi. Okumuş, önümüzdeki günlerde Türkiye'nin güneyi ve güneydoğusunda deprem beklemenin doğru olacağını belirtti.

IŞINLARINA BAĞLI Vahit Okumuş, güneş ışınlarının bir ağırlığı olduğunu ve bunun magma üzerinde yatıştırıcı etki yarattığını öne sürerek, güneş tutulmasıyla bu etkinin azaldığını söyledi. Tutulma sırasında, güneşin mağma üzerindeki fren etkisinin yok olduğunu ve ivmenin engellendiğini belirten Okumuş, magmanın, depremlerle, olağan ivmesine dönmeye çalıştığını iddia etti. Okumuş güneş ışınlarıyla magma arasında, ağaçların, baskı ve baskının azaldığı durumlarda etkiyi sünger gibi yavaşlatarak yansıttığını söyleyerek ‘‘Ormanları çok iyi korumalıyız’’ dedi. Depremlerin mevsimlerle de ilgisi olduğunu öne süren Okumuş, ‘‘7.4 büyüklüğündeki deprem mayısta veya kasımda olsaydı, etkileri korkunç boyutta olurdu’’ dedi.

Vahit Okumuş, güneş tutulması sırasında ay, dünya ve güneşin konumlarının çok önemli olduğunu belirterek San Francisco'da kesinlikle büyük bir deprem olacağını, ayrıca Suriye, Irak, İran, Hindistan ve Avrupa'nın da sallanacağını iddia etti.

DEPREMDE NE YAPTI? Okumuş, 17 Ağustos gecesini şöyle anlattı:

‘‘Tespitlerimin doğru olduğundan emin değildim. Magma ivmesindeki, büyük hareketi fark ettim. Eşimle birlikte, saat 02.45'e kadar depremi bekledik. Deprem olmayınca, yanıldığımızı sandık ve yattık. 03.02'de sallanmaya başladığımızda, bulgularımızın doğru olduğunu gördük.’’

Einstein'ın formülü hatalı

Vahit Okumuş, Einstein'ın kütle formülünün ‘hatalı’ olduğunu ileri sürerek, yerkürenin sırrını açıklayabilecek formülü kendisinin bulduğunu belirtti. Okumuş, yerkürenin sırlarıyla ilgili bütün bildiklerini, general düzeyinde askeri yetkililere açıklayabileceğini söyledi.

Einstein'nın ünlü kütle formülü'nün yanlış değil ama hatalı olduğunu belirterek evrenin sırrının kendisinin bulduğu ve notere onaylattığı ‘Vahit formülü’ ile açıklanabileceğini söyleyen Okumuş'un formülünde X, Y ve Z koordinatı, V hızı, t zamanı, Q ise açıyı tanımlıyor ve maddenin yapısı bu değişkenlerle açıklanıyor.

Einstein Formülü

M0 = MC 1

1-V2

C2

Vahit Formülü

X1X2.............Xn

Y1,Y2...........Yn

Z1Z 2.............Zn

V1,V2...........Vn

T1,T2...........Tn

Q1,Q2...........Qn



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!