Nazım'ın şiiri yine söküldü

Güncelleme Tarihi:

Nazımın şiiri yine söküldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2010 10:11

Denizli'de, 2006 yılında yapılan Türk - Yunan Dostluk Festivali'nde 2 ülke dostluğunun simgesi olarak İncilipınar Vali Recep Yazıcıoğlu Parkı'na dikilen heykelin kaidesindeki, Nazım Hikmet'in ‘Davet’ adlı şiirinin yer aldığı metal plaka 5'inci kez söküldü.

Haberin Devamı

Şiirin yeniden yazılıp yerine konulması talimatını veren AK Partili Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Nazım Hikmet'in adını Denizli'de bir kültür sitesine verebileceklerini söyledi.

Heykeltıraş Yunus Tonkuş tarafından yapılan ‘Dostluk Heykeli’, 2006 yılında Türk- Yunan Dostluk Festivali sırasında dikildi. Birbirinin içine geçmiş çelik metal borularla 2 ülkenin dostluğunu simgeleyen heykelin kaidesinde Yunan şair Yorgo Seferis'in de bir dörtlüğü yer aldı. Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci bir süre sonra, bu dörtlüğün yanına Nazım Hikmet'in ‘Davet’ adlı şiirinin yazılı olduğu metal plakayı taktırdı. Ancak bu metal plaka 4 yıl içinde 5 kez kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce söküldü.

Nazımın şiiri yine söküldü
2006 yılında yapılan heykelin önünde Nazım Hikmet'in şiiri bulunuyordu.

Haberin Devamı

‘EVLERİNE ASMIŞLARDIR’

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci de vatansever olduğunu söylediği ve sık sık hayranlığını dile getirdiği Nazım Hikmet'in şiirinin heykelde kalmasını sağlayacağını belirterek şunları söyledi:

“Metal plakaları sökenler herhalde onları evlerinin en güzel yerine asmıştır. Necip Fazıl Kısakürek ismini, Denizli Belediyesi'nin yaptırdığı bir ilköğretim okuluna vermiştik. Nazım Hikmet'in adını da kültür sitesine verebiliriz. Benim sol yanım Nazım, sağ yanım Necip Fazıl, orta yanım Mehmet Akif. Bu isimler bizim güzel değerlerimiz.”

İşte o şiir;

Dörtnala gelip Uzak Asya’dan

Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan

Bu memleket bizim!

Bilekler kan içinde, dişler kenetli

Ayaklar çıplak

Ve ipek bir halıya benzeyen toprak

Bu cehennem, bu cennet bizim!

Kapansın el kapıları bir daha açılmasın

Yok edin insanın insana kulluğunu

Bu davet bizim!

Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür

Ve bir orman gibi kardeşçesine

Bu hasret bizim!

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!