NATO: Türkiye haklı

Güncelleme Tarihi:

NATO: Türkiye haklı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ege'de Türk ve Yunan gemileri arasında geçen hafta meydana gelen tehlikeli yakınlaşmada, tacizin Yunan mayın tarama gemisi tarafından gerçekleştirildiği NATO belgeleriyle kanıtlandı. Türkiye'nin 24 Eylül'de NATO'ya bölgede denizaltı eğitim tatbikatı yapılacağını bildirdiği, ancak Yunan gemisinin bu bilgiye sahip olmasına rağmen bölgeye girerek Türk denizaltısını taciz ettiği ortaya çıktı. Yunan tacizi tam olarak şöyle gerçekleşti:

22 Ekim'de NATO'ya önceden bildirilen sahada Türk denizaltı gemisi Yıldıray ile su üstü gemileri Peyk, Akhisar, Sivrihisar, AB-33 eğitime başladılar.

Denizaltı gemisi dalmış durumda ancak anten ve periskopları su üzerinde bulunduğu sırada, M-214 borda numaraları HS Avra isimli Yunan mayın tarama gemisi eğitim sahasına girdi ve denizaltının üzerine doğru seyretti.

Türkiye'nin AB-33 suüstü gemisi de olası çarpışmayı önlemek için denizaltı ile Yunan gemisi arasına girdi. Türk gemisinin bu hareketi üzerine önce yönünü değiştiren Yunan gemisi, daha sonra ikinci kez denizaltı üzerine seyretmeyi denedi.

Denizaltıyı korumayı amaçlayan AB-33 gemisinin yeniden harekete geçmesi üzerine ise Türk AB-33 ve Yunan Avra gemileri çarpıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!