NATO’nun Libya’da ne işi var

Güncelleme Tarihi:

NATO’nun Libya’da ne işi var
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2011 00:00

Başbakan Erdoğan, Almanya’dan Kuzey Afrika’daki olaylar nedeniyle dünyaya sert mesajlar gönderdi.

Hannover’de Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Kongresi’nde konuşan Erdoğan, “Gazeteciler soruyor: ‘NATO Libya’ya müdahale etmeli midir? Böyle bir saçmalık olabilir mi? NATO’nun ne işi var Libya’da?” dedi. AB’nin de özeleştiri yapması gerektiğini belirten Erdoğan özetle şöyle konuştu:

AB tavrını sorgulamalı

Bazı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde son aylarda yoğun halk hareketlerine şahit oluyoruz. Türkiye, son derece ilkeli, tutarlı ve cesur şekilde, demokrasi ve insan haklarından yana tavır alırken, üzülerek ifade etmeliyim ki, Avrupa’dan bu noktada güçlü ve tek ses duyulmadı. Gelinen noktada farklı gerekçelerle farklı
hassasiyetlerin vurgulanmaya başladığını görüyoruz. Ama en önemlisi, Avrupa Birliği, yaşanan olaylar karşısındaki tavrını sorgulamak, bir özeleştiri yapmak durumunda kalacaktır, kalmalıdır da.

Müdahalenin karşısındayız

Libya’daki olaylar karşısında müdahale ya da yaptırımların gündeme alınmasını Libya halkı adına, Libya’daki yabancılar adına kaygı verici buluyoruz. Yönetimlerin yanlışlarının faturası, halklara ödetilmemelidir. Libya halkının cezalandırılması anlamına gelecek her türlü yaptırım ve müdahale büyük ve kabul edilemez sıkıntılara sebep olabilir.

Basın mensupları soruyor; ‘NATO Libya’ya müdahale etmeli midir?’ Böyle bir saçmalık olabilir mi? NATO’nun ne işi var Libya’da? NATO mensubu olan ülkelerden birine herhangi bir müdahale yapılması halinde böyle bir şeyi gündeme getirir. Türkiye olarak biz bunun karşısındayız. Böyle bir şey düşünülemez, konuşulamaz. Tunus Tunus halkının, Mısır Mısır halkınındır. Kendi mukadderatlarını o ülkelerin halkları belirler.

Kimse petrol hesabı yapmasın

m Kimse kalkıp da o ülkelerdeki petrol kuyularının hesabını yapmasın. Demokrasi adına bir şeyler konuşacak, bazı tavsiyelerde bulunacaksak, bunları konuşalım. Ama kalkıp da petrolün hesabını yapmayalım. Çünkü bunun faturası, bunun bedeli çok ağır olur. Bu noktada çok dikkatli hareket edilmesi, Libya halkını ve yabancı ülke vatandaşlarını sıkıntıya sokacak her türlü girişimden sakınılması gerekiyor.”

Kahvaltıya çağırdı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Almanya’nın Hannover Kenti’nde eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile eşi Doris Schröder’in konuğu oldu. Gerhard Schröder ve eşi, Erdoğan çiftini kapıda karşıladı ve yine kapıda uğurladı. Schröder’in evindeki kahvaltıda dostane bir havada geçen görüşmede Avrupa Birliği (AB) ve dünyadaki gelişmeler değerlendirildi. Erdoğan, Türkiye’de gerçekleştirilecek Medeniyetler İttifakı Konferansı çerçevesinde Schröder’i konuşmacı olarak davet etti. Schröder de bundan memnuniyet duyacağını ifade etti. Kahvaltıya Erdoğan’ın eski danışmanlarından Cüneyd Zapsu da katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!