NATO karşıtı eylemler yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

NATO karşıtı eylemler yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2004 15:28

Zirvesi, yurdun çeşitli yerlerinde sivil toplum örgütlerince düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Haberin Devamı

İstanbul'da 28-29 Haziran'da yapılacak NATO Zirvesi, yurdun çeşitli yerlerinde sivil toplum örgütlerince düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

DİSK'TEN  “NATO'YA HAYIR” GÖSTERİSİ

DİSK Yönetim Kurulu ve konfederasyona üye sendikaların başkanları, “NATO Zirvesi”ni protesto etmek amacıyla İstanbul'da araç konvoyu oluşturarak “NATO'ya hayır” gösterisi yaptı.
   
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK Yönetim Kurulu üyeleri ve bağlı sendikaların başkanları, Aksaray'da bulunan Genel-İş Sendikası İstanbul 2 No'lu Şubesi önünde toplandı.
  
Üzerlerinde “NATO'ya hayır” ve “Gelme Bush” yazılı pankartlar ile DİSK bayrakları bulunan yaklaşık 100 araçtan oluşan konvoy, kornalar çalarak Aksaray, Unkapanı, Taksim, Harbiye ve Şişli güzergahından Mecidiyeköy'e geldi.
  
Güzergah boyunca “NATO'ya hayır”, “ABD askeri olmayacağız” ve ”Barış için NATO'ya hayır” sloganları atan grup, ellerinde bulunan çanları da “barış” için çaldı.
  
ÇELEBİ'NİN BASIN AÇIKLAMASI
  
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Mecidiyeköy Metro İstasyonu   yanında yaptığı basın açıklamasında, Ortadoğu'da ve dünyada yeni politikaların belirleneceği NATO Zirvesi'nin İstanbul'da toplanmasını istemediklerini söyledi.
  
“NATO'nun bir savaş örgütü olduğunu” öne süren Çelebi, NATO'nun Balkanlar'ı, Ortadoğu'yu savaş alanına çevirdiğini iddia etti.
  
Çelebi, “Biz barış istiyoruz. NATO örgütü dağıtılmalıdır, barış örgütleri kurulmalıdır” dedi.
  
Savaşlardan en fazla işçi sınıfı ve yoksul halkın etkilendiğini kaydeden Çelebi, “savaş ve NATO karşıtı herkesi 27 Haziran'da Aksaray'da yapılacak Büyük İstanbul Buluşması'na katılmaya” çağırdı.
  
Bu arada, DİSK'in araç konvoyunun geçtiği güzergahta bulunan bazı trafik polislerinin, konvoydaki araçların plakalarını tespit ettikleri görüldü.

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA BUSH'UN KUKLASI DENİZE ATILDI

Bilim, Eğitim, Estetik, Kültür, Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) üyesi bir grup, ABD Başkanı George W. Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'i sembolize eden kuklayı Dolmabahçe'den denize atarak “NATO İstanbul Zirvesi”ni protesto etti.
  
Dolmabahçe sahilinde toplanarak Muin Besiese ve Mahmut Derviş'in yazdığı “Askere Mektup” adlı şiiri okuyan BEKSAV üyeleri, daha sonra ABD Başkanı Bush ve İngiltere Başbakanı Blair'i temsil eden maket kuklayı denize attılar.
  
Daha sonra maketi denizden çıkararak paketleyen göstericiler, ”paketin NATO Zirvesi'nin yapılacağı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'na gönderileceğini” kaydettiler.

Haberin Devamı

Bu arada göstericiler, “Askere Mektup” adlı şiirin konulduğu şişeleri de denize bıraktılar.
  
Öte yandan gösteriye destek veren gazeteci Abdurrahman Dilipak da, yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO karşıtı eylemcilerle ilgili açıklamalarını eleştirdi.
  
İZMİR

İzmir'de, kendilerini “NATO ve Bush Karşıtı Birlik” üyesi olarak adlandıran ve Konak Alanı eski Sümerbank binası önünde toplanan grup adına açıklama yapan Taşkın Türkmen, “Dünyadaki emperyalist bloğun yeni taktiklerinin belirlenmesinde ve uygulanmasında Türkiye'nin ekonomik ve coğrafi imkanlarını kullanmayı kendisine amaç edindiğini” iddia etti.
  
Grup, daha önce açtıkları stantlarda toplanan imzaları, Konak Postanesi'nden TBMM'ye gönderdi.
  
ÇANAKKALE
  
Çanakkale Eğitim-Sen Şube Sekreteri Muzaffer Dağtekin, düzenlediği basın toplantısında, NATO Zirvesi'ne karşı KESK, DİSK, Hak-İş ve TTB gibi oda ve sendikaların ortak tavır aldıklarını söyledi.
  
İstanbul'da yapılacak olan NATO Zirvesi'nin, Ortadoğu halklarının kaderini belirleme toplantısı olduğunu ileri süren Dağtekin, “Bu toplantıda ABD'nin geliştirdiği ve uygulamaya koymak istediği Büyük Ortadoğu Projesi planlanacaktır. Bu planlamayla bölgemizde yeni çatışmalar yaşanacak ve Türkiye'ye de merkezi bir rol verilecektir” dedi.
  
Dağtekin, NATO Zirvesi'ne karşı ortak bir tutum almayı kararlaştırdıklarını ve 26 Haziran Cumartesi günü Çanakkale'de bir etkinlik düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.
  
İZMİT

  
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kocaeli Şube Başkanı Güner Kizir, yaptığı yazılı açıklamada, NATO karşıtı gösteriye katıldığı gerekçesiyle, aralarında SES işyeri temsilcisinin de bulunduğu 4 kişinin gözaltına alındığını öne sürdü.
  
Sendika üyesi ve Kocaeli Devlet Hastanesi İşyeri Temsilcisi Selma Aslan ile Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği Yöneticisi Ahmet Bozat, Güven Güney, Gökhan Zeki'nin polis tarafından gözaltına alındığını iddia eden Kizir, “Demokratikleşme, Avrupa Birliği'ne uyum yasaları adı altında ortalığı toza dumana katanlar, en ufak bir hak talebine dahi tahammül edemiyorlar” diye konuştu.
  
Kizir, NATO zirvesine kusursuz ev sahipliği yapmak adına sokakların, caddelerin kapatıldığını, evlerin boşaltıldığını ve kişilerin isimlerine göre potansiyel suçlu ilan edildiğini ileri sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!