NATO emir bekliyor

Güncelleme Tarihi:

NATO emir bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı General Wesley Clark, dün Belgrad'da Yugoslavya Cumhurbaşkanı Miloseviç'i son kez uyardı, emir verilmesi halinde Kosova'ya hemen müdahale edilebileceğini söyledi. AGİT Başkanı'nı, ‘‘İstenmeyen adam’’ ilan eden Miloseviç, ABD'yi de çok kızdırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rubin, ‘‘Miloseviç ateşle oynuyor’’ dedi. Sırplara karşı heran bir hava saldırısı belleniyor.

Sırplarınc Kosova'da 46 Arnavut'u hunharca katletmesinden sonra Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'in Kosova'daki AGİT heyetinin Amerikalı Başkanı'nı ‘‘istenmeyen adam’’ ilan etmesi ABD'yi kızdırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü James Rubin, Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'i sert bir dille uyararak, ‘‘Miloseviç ateşle oynuyor’’ dedi.

Belgrad'dan, AGİT Başkanı Büyükelçi William Walker'ın ülkeyi terk etmesi yolundaki kararını geri çekmesini isteyen Rubin, Sırpların tehlikeli bir oyun oynadıklarını söyledi. Walker, Arnavutlara girişilen katliamın sorumlusunun Sırp polisi olduğunu bildirmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright da, Miloseviç'i kınarken, NATO'nun Sırplara karşı hava saldırısına hazırlandığı yolundaki haberler ağırlık kazanıyor.

HAVA SALDIRISI

NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı (SACEUR) General Wesley Clark, dün Belgrad'da Miloseviç'i son kez uyarırken, ABD'nin NATO Büyükelçisi Alexander Vershbow, Miloseviç'in saldırılarını durdurmaması halinde, Batı savaş uçaklarının çok yakında bir hava harekatı düzenleyebileceğini bildirdi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin sorularını yanıtlayan Versbow, Miloseviç'in fazla zamanı kalmadığını söyledi.

General Wesley Clark da, Belgrad'a hareketinden önce BBC'ye verdiği demeçte Kosova'ya bugün müdahale edilmesinin istenmesi halinde, NATO güçlerinin savaşa hazır olduğunu söyledi. General Clark, NATO güçlerinin Kosova'ya muhtemel müdahalesine ilişkin olarak Ekim ayında hazırlanan planların geçerli olduğunu kaydetti.

NATO'dan saldırı sesleri giderek yükselirken, Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine de, Le Parisien Gazetesi'ne verdiği demeçte Kosova'da savaş riski olduğunu söyledi.

ZAMAN SINIRLI

Hubert Vedrine, Sırplar ile Kosovalı ayrılıkçılar arasındaki çatışmaları durdurup görüşmelere başlanması için çok sınırlı bir zaman kaldığını belirtti.

Ancak NATO ve Washington'dan gelen uyarılara kulaklarını tıkayan Sırp güçlerinin geçtiğimiz cumartesi günü 46 cesedin bulunduğu Racak Köyü yakınlarındaki bölgeleri dün yine top ateşine tuttuğu bildirildi.

Katil sürüsü

Sırp güçlerinin geçtiğimiz cuma günü korkunç bir katliam gerçekleştirdikleri Racak Köyü ve çevresi dün yeniden top ateşine tutuldu. Sırp güçlerinin Priştine'nin 25 kilometre güneyindeki Stimlice'de mevzilenmesi üzerine Arnavut köylerinde büyük bir panik yaşanıyor. Zaman zaman mevzilerinden ayrılarak köylerde arama yapan askeri birliklerin erkekleri sorguya çekmesi ise kadınlar arasında kaygıya yol açıyor. Miloseviç'in Washington ve Nato'dan gelen uyarılara kulaklarını tıkaması Sırp güçlerini daha da küstahlaştırıyor.

Çoluk çocuk kaçış

Racak'ın hemen yanıbaşındaki Petrovo Köyü'nden kucağında küçük çocuğuyla kaçmaya çalışan bu Arnavut anneyi kimbilir neler bekliyor. Köylerini terketmek zorunda kalan Arnavutlar arasında özellikle çocukların açlık ve soğuğa dayanamadıklarını belirten BM yetkililerinin çağrılarına Belgrad kulak tıkıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!