NASA'nın son hedefi

Güncelleme Tarihi:

NASAnın son hedefi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Mars, Jüpiter ve Satürn'e keşif araçları göndermenin zafer sarhoşluğunu yaşayan NASA'daki bilim adamları, son derece cüretkar bir projeyi daha gerçekleştirmeye hazırlanıyorlar. ‘‘Zamanın Başlangıcına Yolculuk’’ adını taşıyan bu proje, güneş sisteminin en ücra köşesindeki ‘‘Temple 1’’ adlı kuyrukluyıldıza insansız uzay aracı gönderilmesini amaçlıyor.

Kuyrukluyıldıza gidecek aracın 2003 yılının nisan ayında yola çıkacağı belirtilmekte...Bu proje, NASA'daki yeni kuşak bilim adamlarını inanılmaz derecede heyecanladırıyor. Hatta bazıları kuyrukluyıldıza yapılacak tarihi seferi ‘‘Seksi bir iş’’ olarak gördüklerini söylüyorlar.

Bilim dünyasındaki inanışa göre güneş sistemindeki gezegenlerin oluşumu sırasında kuyrukluyıldızlar, hemen hiç değişime uğramadan statik biçimde kaldılar. Bu nedenle, yaşamın kaynağını oluşturan amino asitler gibi molekül bileşimlerine kuyrukluyıldızların yapısında rastlanabileceği tahmin ediliyor.

Bilinmeyene yolculuk

Dünyaya milyonlarca km mesafedeki kuyrukluyıldıza yapılacak keşif yolculuğunun sorumluluğu, NASA'nın genç mühendislerinden Brian Muirhead'e ait. ‘‘Dünyada imkansız diye bir şey yoktur’’ felsefesiyle hareket eden Muirhead, ‘‘Biz Pathfinder'ı gönderdikten sonra herkes, uzay araştırmalarında artık yolun sonuna gelindiğini, yapacak başka bir şey kalmadığını söylüyordu. Ama işte şimdi bu seksi projeyle uğraşıyoruz’’ diyor.

Yeni proje, Mars'a yapılan seferden daha zor. Çünkü ‘‘Temple 1’’ kuyrukluyıldızı, hakkındaki bilgiler hayli sınırlı. Geçtiğimiz ayın başlarında 465 milyon km öteden teleskopla görüntülenen bu yıldız hakkında bilinen tek şey, her beş buçuk yılda bir güneşin yakınından geçtiği. Kuyrukluyıldızların buz ve tozdan oluştuğu yolundaki inanışa karşın, bu kütlenin yumuşak mı, sert mi olduğu bile bilinmiyor. Muirhead, ‘‘Temple 1'in yüzeyi betonla pamuk helva arasındaki bir yapıda olabilir’’ diyerek bu belirsizliği ortaya koyuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!