NASA’dan önemli uyarı

Güncelleme Tarihi:

NASA’dan önemli uyarı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 28, 2011 12:42

NASA, güneş fırtınası konusunda uyarıda bulundu. NASA tarafından yapılan açıklamada, Güneş'in özellikle aktif olan bir bölgesinin Dünya'ya doğru dönmek üzere olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Dev güneş lekesi "1302"de pazartesi günü bir plazma patlamasının meydana geldiği kaydedilen açıklamada, patlamanın neden olduğu güçlü ile çok güçlü arasında derecelendirilen enerji yüklü parçacık fırtınasının Dünya'nın atmosferine ulaştığı bildirildi.

 

NASA uzmanlarına göre, güneş fırtınasının şiddeti, en yükseği 9 olan derecelendirmeye göre 8 büyüklüğünde.

 

GÃœNEÅž FIRTINALARIYLA OLUÅžAN GÃœNEÅž LEKELERÄ° / FOTO GALERÄ°

 

UYDULAR HASAR GÖREBİLİR

Güneş fırtınasının getirdiği enerji yüklü parçacıklar, Dünya'nın manyetik kalkanına baskı uyguladı ve bu parçacıklar uyduların yörünge yüksekliğine kadar ulaştı. Uzmanlar, uyduların doğrudan solar plazmaya maruz kalmış ve Dünya'nın manyetik alanında meydana gelen değişikliklerden etkilenmiş olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

 

GÃœNEÅž PATLAMALARI / FOTO GALERÄ°

 

Bilim adamları, fırtına nedeniyle kuzey ışıklarının da artacağını bildirdi.

 

NASA, 1302'de hafta sonunda da yoğun patlamalar olduğunu, Solar Dynamics güneş rasathanesinin bu esnada Güneş yüzeyinde, morötesi şimşekler tespit ettiğini belirtti.

 

Bu patlamalar sırasında 1302'nin henüz tam Dünya'nın karşısında bulunmadığına, bu nedenle ışınların hedefinde yer almadığına dikkati çeken bilim adamları, ancak bunun önümüzdeki günlerde deÄŸiÅŸeceÄŸini ifade etti. Uzmanlar,ÂgüneÅŸ lekesi 1302'nin büyümeye devam ettiÄŸini ve faaliyetinin azalacağına dair iÅŸaret bulunmadığını bildirdi.

 

MANYETİK ALAN ZARAR GÖRÜYOR

Güneş yüzeyindeki koyu renkli "güneş lekeleri"nde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana geliyor. Bu patlamalar sonucu röntgen veya morötesi ışınlar aşığa çıkıyor. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

 

Patlamaların, Güneş'in Dünya'ya bakan tarafında meydana gelmesi halinde Dünya'nın bundan etkilenme ihtimali yüksek. Normal koşullarda Dünya'nın manyetik alanı, yüzeyi güneş fırtınalarına karşı koruyor. Ancak şiddetli fırtınalar manyetik alana zarar veriyor ve enerji yüklü parçacıklar bu kalkandan geçmeyi başarıyor.

 

Birkaç dakikadan saatlere kadar sürebilecek solar patlamaların Dünya'ya etkilerinin ise günlerce, hatta haftalarca sürebileceği belirtiliyor.

 

GüneÅŸ fırtınaları haberleÅŸme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklarla telsiz baÄŸlantılarını olumsuz etkiliyor.ÂUzmanlar, ÅŸiddetli bir fırtınanın Dünya'daki elektrik ve iletiÅŸim aÄŸlarını bile çökertebileceÄŸini kaydediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!