Nanoteknolojiyle kumaşlar akıllandı

Güncelleme Tarihi:

Nanoteknolojiyle kumaşlar akıllandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2008 00:00

Nanoteknoloji ile tekstil sektörü arasındaki uyumlu birlikteliğin ürünü olan akıllı kumaşlar, on yıl önce bilim kurgu öğesi olarak sunulan pek çok şeyi gerçeğe dönüştürüyor.

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz "Nano", önüne getirildiği ölçü birimini bir milyara bölen bir ön ek. Örneğin "nanometre", metrenin milyarda bir boyutunu ifade ediyor. Nanoteknoloji, kimyadan otomotive, bilişimden tekstile kadar hemen her sektörde devrim niteliğinde değişimlere yol açan bir teknoloji. Nanoteknoloji sayesinde nesnelerin yapıtaşı olan atomlar istenildiği gibi düzenlenebiliyor. Böylece her alanda daha dayanıklı, daha hafif ve çevreye daha az zarar veren ürünler üretilebiliyor.

Leke tutmuyor

Nanoteknolojiyle üretilen ürünler artık günlük hayatımızın bir parçası halini almış durumda. Nanoteknolojiyle tekstil sektörü arasındaki uyum, nano seviyede üretilen ilk ticari ürünlerin bu sektörden çıkmasını sağladı. Bu da, bu sektördeki ürünlerin hızlı bir ivme ile geliştirilmesini beraberinde getirdi. Nanoteknolojinin her tür kumaşa uygulanabiliyor olması en büyük artısı.

Bu teknoloji ile üretilen akıllı kumaşlarda, kumaşın yüzeyinde oluşturulan gözle görülemeyen ince bir örtü, kumaşı her türlü olumsuz dış etkiden koruyor. Bu sayede kirlenmeyen, su ve leke tutmayan, yanmayan, buruşmayan, mikrop barındırmayan kumaşlar üretilebiliyor. Akıllı kumaşlar sadece giyimde değil, ev tekstilinde de kullanılıyor.

Her derde çare

Koku emen akıllı kumaşlardan üretilen perdeler, ortamdaki yemek ve sigara kokusu gibi rahatsız edici kokuları emiyor. Kumaşa sinen kötü kokular ise, ürün çamaşır makinesinde yıkandığında kayboluyor. Akıllı kumaşlar askeri alanda da yaygın olarak kullanılıyor. ABD'de MIT'e (Massachusetts Institute of Technology) bağlı Askeri Nanoteknoloji Enstitüsü, yakın bir gelecekte akıllı üniforma üretmeyi planlıyor. Esnek ve yıkanabilen nanosensörlerin kumaş içine entegre edilmesiyle, üniformalar artık görüp, duyup, hissedip, komut verebilecek ve enerji üretebilecek. Akıllı üniforma, kalbi duran askere kalp masajı yaparak onu hayata döndürebiliyor; asker yaralandıysa, bunu merkeze bildirip, yaralanmanın vücudun hangi bölgesinde meydana geldiğini haber verebiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri de geçtiğimiz aylarda bu teknolojik gelişmeye ayak uydurdu ve akıllı kumaştan dikilmiş üniformaları kullanmaya başladı. TSK’nın nano üniformasının içeriğinde yüzde 85 pamuk bulunuyor ve antibakteriyel yapısı ile ter kokusunu engelliyor. Üzerindeki kanallar, üniforma suyla temas ettiğinde, suyun dikiş yerlerinden içeri sızmasını da engelliyor. Üniforma, askerleri ultraviyole ışınlarından da koruyor, yıkandığında normal kumaşlara oranla sekiz kat hızlı kuruyor.

Akıllı kumaşın özellikleri

Normal kumaşa oranla daha uzun süre dayanıyor

Su ve leke tutmuyor

Buruşmuyor

Ter kokusunu emiyor

Teri kendi içinde anında kurutarak, kıyafetlerin dışına çıkan ıslak görünümü engelliyor

Sentetik ürünlerde kullanıldığında, kumaşa yumuşaklık ve pamuksu bir görünüm veriyor

Ultraviyole ışınlardan koruyor
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!