Nallıhan'da kuş gribi

Güncelleme Tarihi:

Nallıhanda kuş gribi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2006 19:20

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Ankara’nın Nallıhan ilçesinde iki yaban ördeğinde kuş gribi tespit edildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, “Bugün Ankara'nın Nallıhan İlçesi'nde Hasan Polatkan Baraj Gölü kıyısında, 2 tane yaban ördeğinde kuş gribi tespit ettik” dedi.

Eker, Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nde düzenlediği basın toplantısında, kuş gribi hastalığıyla ilgili durumu yerinde incelemek amacıyla dün bölgeye geldiğini belirterek, konu hakkında detaylı bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin muhtelif yerlerinde çalışmalar yaptıklarını belirten Eker, şunları kaydetti:

“Bugün Nallıhan bölgesinde Hasan Polatkan Baraj Gölü kıyısında 2 tane yaban ördeğinde kuş gribi tespit ettik. Bu hastalığın kökeni açısından bize bilgi veriyor. Biz Manyas'taki kuş gribinden hemen sonra tüm Türkiye'de bu tür çalışmalar yapıyorduk. Örnekler alıyorduk. Bu şekilde 400'ün üzerinde örnek aldık. Nallıhan'da da bu şekilde yaban ördeklerinden alınan örneklerde kuş gribi tespit ettik. Türkiye çapında rutin yaptığımız tetkiklerin sonucunda bulduğumuz bir vakadır bu. Şu anda başka bir yerden bize bir ihbar gelmiş değildir. Zaten tüm ihbarlara şüpheli diyerek anında müdahale ediyoruz.”

Haberin Devamı

Eker, Türkiye'nin göçmen kuşların yolu üzerinde bir ülke olduğunu belirterek, “Bizim her halükarda teyakkuz durumunda olarak tedbirlerimizi almamamız gerekiyor. En iyi şekilde en az hasarla bu hastalıkla mücadele için çalışarak, tedbirlerimizi alıyoruz” dedi.

HASTALIK TESPİT EDİLEN MİHRAKLAR...

Şu ana kadar toplam 10 mihrakta, hastalık tespit ettiklerini belirten Eker, bunlardan 5'inin sonucunun kesin olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“Şuana kadar Iğdır'da 3 mihrak, Erzurum'da 1'i kesin, 2 şüpheli mihrak, Ağrı'da 1, Van'da 1 şüpheli mihrak, Şanlıurfa'nın Hilvan İlçesi'nin bir köyünde kesin, Yozgat'ın Akdağmadeni İlçesi'nin 1 köyünde şüpheli mihrak belirlenmiştir.”

Hastalıkla mücadelede en kesin yolun, şüpheli kanatlı hayvanların tamamının itlaf edilmesi olduğunu anlatan Eker, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bugüne kadar şüpheli alanlarda 14 bin civarında kanatlı hayvan itlaf edildi. Mesela Erzurum'da da 3 bin 714 kanatlı hayvan itlaf edildi. Karantina tedbirlerimiz çok sıkı bir şekilde devam ediyor. Bu hastalıktan korunmak için vatandaşlarımız şüpheli kanatlı hayvanlara kesinlikle elle dokunmamaya özen göstersinler.”

İTLAF EDİLEN KANATLI HAYVANLARIN BEDELLERİ...

Eker, söz konusu bölgelerde itlaf edilen hayvanların bedellerinin hak sahibi vatandaşlara ödemelerinin yapılacağını belirterek, vatandaşların hayvanlarını vermeme gibi bir durum içerisine girmemelerini istedi.

Valiliklere maddi destekte bulunmaya başladıklarını belirten Eker, ”Ağrı, Iğdır ve Erzurum valiliklerinin hesaplarına, bugün 1.3 milyon YTL para atardık. İllerimizdeki Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonları'nca belirlenecek olan fiyatlar vatandaşlarımıza ödenecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Eker, bölgedeki 12 ile malzeme ve dezenfektasyon maddesi takviyesinin yanı sıra, 3 vilayete 18'i veteriner hekim 13'ü de veteriner sağlık teknisyeni olmak üzere, toplam 31 personel takviye edildiğini bildirdi.

Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne bugüne adar 36 örnek geldiğini ifade eden Eker, bu örneklerden 4 tanesinden 3'ünün İzmir Bornova'daki laboratuar tarafından doğruladığını kaydetti.

Bu bölgelerin de Iğdır ve Erzurum'un Horasan İlçesi olduğunu anlatan Eker, öz konusu bölgelerdeki dezenfektasyon ve karantina tedbirlerin uygulanmaya devam ettiğini söyledi.

Eker, Erzurum'daki hastanelere kuş gribi şüphesiyle 6 vatandaşın başvurduğunu, bunlardan 3'ünün taburcu edildiğini, diğer 3 vatandaşın ise tedavilerinin sürdüğünü ve henüz kesin bir bulguya ulaşılamadığını bildirdi.

Haberin Devamı

“Vatandaşlarımız bazen endişeye kapılabiliyorlar, hoş görmek lazım” diyen Eker, Doğubayazıt'taki çocuk ölümlerinin ardından konunun medyada gündeme gelmesinin toplumda bilinç oluşturduğunu ifade etti.  

VALİ: KANATLI HAYVANLARIN SATIŞI YASAKLANDI

Ankara Valisi Kemal Önal, Nallıhan İlçesi'ndeki Hasan Polatkan Baraj Gölü kıyısında 2 yaban ördeğinde kuş gribi tespit edilmesinin ardından Ankara genelinde ikinci bir emre kadar hayvan pazarlarında kanatlı hayvan satışını yasakladıklarını bildirdi.

Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün hayvan zabıtası komisyonu toplanarak, diğer illerde ortaya çıkan kuş gribinin Ankara'da da olabileceği şüphesiyle 15 maddeden oluşan bazı tedbirler aldıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Ankara'nın göç yolu üzerinde olduğu dikkate alınarak hasta veya ölü bulunan kuşların Tarım İl Müdürlüklerine bildirilmesi ve avcılarla işbirliği yapılmasını önerdiklerini ifade eden Önal, bugün Nallıhan'da Hasan Polatkan Baraj Gölü civarında vatandaşların ölü bulduğu 2 yaban ördeğinin ilçe Tarım Müdürlüğüne getirildiğini söyledi.

Tarım Müdürlüğü yetkililerinin ölü bulunan yaban ördeklerini Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne gönderdiğini ve orada yapılan tahlillerde 2 yaban ördeğinin de kuş gribi virüsü nedeniyle öldüğünün belirlendiğini kaydeden Önal, olayın incelenmesi için Bornova'daki referans kabul ettikleri laboratuvara da gönderdiklerini ifade etti.

Baraj gölünün sulama veya içme suyu ile ilgisinin olmadığını, tamamen elektrik üreten bir baraj gölü olduğunu vurgulayan Önal, bu yönden tehlike arz etmediğini belirtti.

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

İnsan sağlığı açısından gerekli önlemleri aldıklarını vurgulayan Kemal Önal, Ankara'nın bölge ili olması nedeniyle diğer illerden gelebilecek şüpheli vakalara karşı çocuklar için Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi'ni, yetişkinler için Numune Hastanesi'ni alarma geçirdiklerini söyledi.

Vali Önal, Sağlık Müdürlüğü'nde kriz masası oluşturulduğunu, en ufak bir bilgiyi dahi değerlendirdiklerini belirtti. Önal, ”Vatandaşlarımızın paniğe kapılmasına gerek yok. Ancak gerekli tedbirleri alsınlar. Yetkililerce yapılması istenilen önerilere harfiyen uysunlar. Çok kısa sürede bu sorunu aşacağız. Vatandaşlarımızın sağduyusuna inanıyoruz. Kırsal alanda ölmüş kanatlı hayvan görenler ellemeden yetkililere haber versinler ya da el değdirmeden torbaya koyarak yetkililere ulaştırsınlar” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!