Nabucco'da İran'a by-pass

Güncelleme Tarihi:

Nabuccoda İrana by-pass
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2010 18:06

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, Nabucco doğalgaz boru hattı ortakları, sevkiyat sözleşmesi imzalama aşamasına geldiklerini belirtirken, İran üzerinden boru hattı geçirilmemesine karar verildi.

Haberin Devamı

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi, projenin altı hissedarının, üç sevkıyatçı ülkeyle pazarlık yaptığını belirterek, “Yakında sözleşmelerin imzalanacağına dair iyimserliğin bir nedeni de Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılan anlaşma” dedi.

Planlanan 3300 kilometre uzunluğundaki doğalgaz boru hattının RWE'nin de dâhil olduğu altı hissedarı, üç sevkiyatçı ülkeyle pazarlık ediyor. Yakında sözleşmelerin imzalanacağına dair iyimserliğin bir nedeni de Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılan anlaşma. Bu anlaşma, Şahdeniz'deki büyük doğalgaz yataklarının teşvikini mümkün kılacak.  

RWE Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Grossmann, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kuzey Irak'ta pazarlık devam ettiğini açıkladı.

 

Haberin Devamı

Toplamda 3300 kilometre uzunluğunda olması beklenen boru hattı,  Orta Asya gazının Türkiye'den geçerek Güneydoğu Avrupa ve Avusturya'dan Batı Avrupa'ya ulaştırılması amacıyla tasarlandı.

Nabuccoda İrana by-pass


BRÜKSEL’DEN DESTEK ALMA ŞANSI YÜKSEK 

Avrupa Nabucco projesini, kıtanın enerji konusunda Rusya’ya olan bağlılığını azaltacağı için desteklerken, normalde sekiz milyar dolara mal olması beklenen projeye Brüksel'den mali destek alma şansı yüksek.

Altı ortak henüz herhangi bir sevkiyat sözleşmesi imzalamadı. Ağustos başında medyada, Nabucco ortaklarının projeden vazgeçebileceğine dair spekülasyonlar yapılmıştı. RWE ile Gazprom arasında, Rus gaz şirketi tarafından planlanan Güney Akım Boru Hattı Projesi'ne ortaklık konusunda bir görüşme gerçekleşmişti.

 

Ancak RWE, Nabucco'ya bağlı kalmayı sürdürüyor ve bu boru hattının güney koridorundaki en uygun çözüm olduğunu düşünüyor.

Transit ülkeler Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'daki enerji şirketlerinden oluşan Nabucco ortaklarının iyimser olmasının bir nedeni de Azerbaycan ile Türkiye arasında kapsamlı bir anlaşmanın imzalanmış olması.”

Haberin Devamı

ŞAHDENİZ ANLAŞMASI ÖNEMLİ
Türkiye, yıllardan beri Şahdeniz'den gelen doğalgazı 1000 metreküp başına 120 dolar karşılığında alıyor. Türk medyasında yer alan haberlere göre iki devlet, bu yaz 240 dolar üzerinde anlaştı.

 

 Türkiye yeni yapılan anlaşmalar göre yılda 6 milyar metreküpe kadar doğal gaz alabilecek. Nabucco için ilk yıllarda 10'ar milyar metreküp gaz kalacak.

 

RWE Supply Trading'den Stefan Judisch ise Azerbaycan'dan şimdi fiyat ve miktar konusunda somut görüşmeler için davet aldıklarını söyledi.

İRAN SAFDIŞI

Diğer yandan Nabucco Doğalgaz Türkiye üzerinden geçecek boru hattının Gürcistan ve Irak sınırlarından geçmesine, İran’da üçüncü bir boru hattının kurulmamasına karar verildi.

 

Haberin Devamı

Ankara bu konu hakkında görüşmelerde bulunan Nabucco yetkilileri, İran’da siyasi gerginlik yüzünden bu ülkede üçüncü bir boru hattı kurulmamasına karar verdiklerini açıkladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!